Кафето имало положителен ефект върху храносмилането

Според френски учени умерената консумация помага, ето за какво!
26
Кафето имало положителен ефект върху храносмилането
Снимка: БГНЕС

Френски учени доказаха чудодейния ефект на кафето върху храносмилането

Преглед на близо двеста научни публикации показва, че умерената консумация на кафе - три до пет чаши дневно - не вреди на храносмилателната система, а по-скоро намалява риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни заболявания. Резултатите са публикувани в списание „Nutrients“.

Анализът на 194 проучвания показва, че кафето, когато се консумира в умерени количества, стимулира храносмилателния процес и подпомага преминаването през дебелото черво, увеличава броя на "добрите бактерии" в червата, намалява риска от образуване на камъни в жлъчката и има защитен ефект върху черния дроб, включително срещу злокачествени заболявания като хепатоцелуларен карцином, един от най-често срещаните видове рак на черния дроб.

"Противно на някои предположения, консумацията на кафе като цяло не е свързана с чревни или храносмилателни проблеми", казва д-р Астрид Нелиг, почетен директор на изследователския отдел във Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (INSERM), автор на прегледа, в съобщение за пресата от Френския институт за научна информация за кафето (ISIC). „В някои случаи кафето помага при общи храносмилателни оплаквания. Нови данни сочат също, че консумацията на кафе допринася за увеличаване на нивата на положителните чревни бактериални групи, като например бифидобактериите."

Резултатите показват, че кафето стимулира производството на храносмилателния хормон гастрин и стомашната солна киселина. И двете вещества спомагат за разграждането на храната в стомаха. Напитката също така подобрява секрецията на холецистокинин - хормон, способстващ работата на жлъчката и също участващ в храносмилането.

Прегледаните данни показват, че кафето стимулира моториката на дебелото черво с 60% по-добре от водата и с 23% по-добре от безкофеиновите заместители на кафето, предаде БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: кафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената полза е, че те прокарва сутрин и после през целия ден си спокоен. Питайте сърцето си какво мисли за кафето.
15
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Абсолютно кафето влияе на метаболизма! Аз сутрин ставам, пия едно кафе и после си ме напъва. Тупам крушата ставам и продължавам. Прочистен, свеж и готов да посрещна деня с пълни сили на чисто.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пих кафе 15г. После се разчетох за вредите от кофеина. В началото беше странно всяка сутрин мозъка ти вика трябва ми кафе... немога без кафе... после почва да ти пуска болка в главата да те принуди. Минаха така 10 дена и псоле.... рай ... сега не пия кафе нито глава ме боли, нито кръвното ми играе... нито съм нервен. Четете повече когато пиете неща.
13
1
 
3
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До алфа мъжкар:Не знаеш,тя какво ти сипва!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже в момента се наслаждавам на положителния ефект
11
1
 
10
 
! Отговори
Diabolo преди 2 години
Открихте топлата вода, Днесбг
10
1
 
9
 
! Отговори
@ Alpha мъжкар преди 2 години
Алфа мъж, който има жена, но лъска.Повярвах!
9
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Като влизам в бар рано сутринта в почти всички градчета и села на Майорка самия аромат те възхищава.Отвън тихо и спокойно и бара мирише на кафе от първата крачка.Прекрасно.
8
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Кафе сутрин и айде в тоалетната веднага.Кафето е диоретик веднага действа.
7
0
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
По-добре да пием кафе,отколкото отрови,които дават крила-а-а-а-а-а......
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
помага ташaци, всичко е до мозъка, преди не можех да пия кафе без цигара, след като отказах цигарите продължих да пия кафе, кофти беше в началото ама свикнах да го пия без цигара. После разбрах че всичко е до мозъка, сега медитирам сутрин на чаша студена вода, пия я на малки глътки и си представям каква наслада е за душата карайки мозъкът ми да произвежда ендорфин
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20г заливат сайтове с платени статии за ползите. Никой не пише за вредите върху нервната система и други. В Сащ има цели градове, където е забранен кофеина.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко пъти ще поскъпне?
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еспресо се сервира на дъното на марка чашка - 25 мл. Тоест 5 чаши са 125 мл., максимума за ден. Това е половин голяма порцеланова чаша за чай
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно еспресо (истинско) след обилна, тежка вечеря върши чудеса. И странно, изобщо не пречи на съня.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено сутрин. Това го знаем много преди френските учени.