Глобалното затопляне съсипва екосистемата на Антарктика

Това може да има катастрофални последици
23 яну 2022 19:02, Нели Христова
25
Глобалното затопляне съсипва екосистемата на Антарктика
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне и топенето на ледниците предизвика намаляване на размера на планктонните водорасли в Антарктика, които са основна храна за крила и това може да има катастрофални последици за цялата екосистема, каза за ТАСС Владимир Муханов от севастополския Институт по биология на южните морета в Руската академия на науките.

Муханов е участвал в експедиция, провела изследвания в протока Брансфийлд между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров. Той е изследвал нанофитопланктона.

"Във фитопланктона на Антарктика обикновено преобладават големи диатомови водорасли. През антарктическото лято тези диатомови водорасли започват да цъфтят. През последните десетилетия заради глобалното затопляне се топят ледници и водата в крайбрежните райони на Антарктика се опреснява. Именно в тези райони настъпва и заместването на големите диатомови водорасли с малки криптофитови водорасли, за които е благоприятно понижаването на солеността на водата. Това може в бъдеще да има катастрофални последици за цялата екосистема на Антарктика", каза Муханов.
Крилът се храни с големи диотомови водорасли, а той от своя страна е храна на риби, тюлени, китове и пингвини. "Върху крила е построена хранителната пирамида в антарктическите води. Сега запасите от неговата основа храна намаляват, а той не може да се храни с криптофитови водорасли", обясни експертът.

Освен това крилът има конкуренция - морските организми салпи. "Те се хранят с фитопланктон като криптофитовите водорасли и изтласкват крила", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния можеме от африка само да се учиме и да взимаме пример как ще си обясните че се развиват в икономическа криза.
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко на тази планета е вода. Хората станаха прекалено много и е нужна вода. Затова се топят ледовете за да има повече вода.