Храната на турския президент - какво е ял Ататюрк и сега Ердоган?

Кои са любимите им ястия и напитки?
24 яну 2022 21:07, Елка Василева
95
Храната на турския президент - какво е ял Ататюрк и сега Ердоган?
Снимка: архив, БГНЕС

Сравняването на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган е вдъхновило много публикации не само в турския, но и в международния печат. Светският и прозападен уклон у единия срещу проислямския и консервативен курс на другия; различните ценности, налагани на турското общество от двамата лидери; привързаността към републиката срещу имперския стремеж; приликите и разликите в начина им на живот. Малко известно е обаче каква храна е сервирана на трапезата в президентската резиденция по времето на Ататюрк и днес. Приличат ли си хранителните навици на двамата и кои са любимите им ястия?

Ататюрк

Риба, хайвер и тарама често са присъствали на масата на основателя на турската република в резиденцията Чанкая, разкрива историкът Мурат Бардакчъ в новата си книга "Кухнята на Ататюрк". Съдейки по поръчките до доставчиците и сметките на търговците, той е похапвал също ястия, приготвени от различни зеленчуци - бамя, артишок и др.

Сред алкохолните напитки, консумирани от Ататюрк, са били "официалното за периода шампанско" и "неизменната традиционна ракия", обяснява още историкът.

Ататюрк е обичал оживените маси и дългите беседи. Сред любимите му ястия са били зрeлият фасул и пилафът. Друго обичано ястие от него е било карнъярък - пълнени патладжани с кайма и зеленчуци, пише сайтът Йемек.

Закуската му е била проста - често пъти само айран и филия хляб. Денят е продължавал с кафе с мляко и цигара, докато е преглеждал сутрешните вестници. Кафето е било много обичано от Ататюрк и според сведения дневно той изпивал до 15 чашки от топлата напитка.

Понякога Ататюрк си поръчвал баница със спанак - спомен от детството му в Солун.

Вечер на масата турският лидер обичайно е бил в компанията на писатели, артисти, учени, политици, дипломати, приятели. Тогава трапезата била отрупана с различни традиционни за турската кухня мезета, т.е. разядки - фава с лимон /подобна на хумус разядка с бакла/, аспержи със зехтин, кисело мляко.

Като цяло обаче Ататюрк не е бил чревоугодник, а на трапезата му не са присъствали ястия, достойни за крал, пише още сайтът Йемек. От масата ставал наполовина гладен.

Според сведения той изобщо не обичал артишок, но го ядял, когато здравословното му състояние се влошило по препоръка, че този зеленчук е добър за черния дроб.

Ердоган

Настоящият турски президент е известен със стремежа си към здравословен живот, което естествено се отразява и на менюто му. Той не е почитател на газираните безалкохолни напитки, не посяга към джънк фууд, шоколад и други захарни изделия.

Сутрин обичайно закусва с обезсолено сирене, но избягва сладката, хляба и хлебните изделия, пише сайтът Интернет хабер, позовавайки се на сведения от приближени до Ердоган хора.

Двете най-любими ястия на Ердоган и съпругата му Емине Ердоган са зелеви сарми и мантъ /ястие, наподобяващо дребни кнедли или равиоли, обичайно сервирано с гъсто кисело мляко и чесън и залято с масло и червен пипер/.

Ердоган, който е родом от черноморския край, много обича също морски дарове и риба, като предпочитаният от него вид е калканът. Към червени меса президентът изобщо не посяга.

От неизменните за турската кухня супи на масата му присъстват най-често зеленчуковите варианти и традиционната яйла чорбасъ /вид супа с кисело мляко и ориз/.

Преди хранене президентът Ердоган непременно пие прясно изцеден сок от портокал или нар, за да регулира стомашната си киселинност.

Всяко негово ядене обичайно е придружено от салати и сурови зеленчуци.

Дори на масата на закуска често присъстват зеленолистни зеленчуци.


Типичната за черноморския регион мъхлама /ястие с царевично брашно и кашкавал/ също е неизменна част от трапезата в Аксарай, сегашния президентски дворец.

Ердоган обича зеленчуковите ястия - преди всичко зелен фасул и броколи.

Райската ябълка е сред любимите му плодове, но най-често посяга към обикновената ябълка.

Добре известен факт е, че настоящият турски лидер не употребява алкохол и пие сок или айран дори на държавни приеми. Преди време той препоръча на хората вместо да пият алкохол да ядат плодове, защото, както обясни, и алкохолът се приготвя от плодове.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е диабетик.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пък мааме мусака и разбиваме екосистемата!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашия президент маа жулани, приготвени лично от Деса.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ayyy преди 2 години
По-интересно е как а не какво... Направете си справката и ще останете втрещени...
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да ни е много тъжно, но истината е, че сме живяли под сянката на велики империи- Византийската, Османската и Руско-съветската. А още по- тъжно е, че сме споделили упадъка и на трите империи и това ни е повредило много. Преди години с спомням една професорка от СУ каза - Далавера, рушвет и бакшиш не са български думи.
51
0
 
6
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Добре си хапва Режебчо а поданиците му са на студена водица.
50
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Ататюрк е бил голям професионален пианист, майстор на чашката - в рекорден запой е изпил два литра ракия наведнъж и е паднал геройски от усложнена цироза.
49
16
 
17
 
! Отговори
българин преди 2 години
Вие,от "Днес.бг",няма ли нещо по интересно,за което да пишете,та ми навирате в лицето какво са"плюскали" два феса? Робския синдром ли ви натисна? За тикива статии заслужавате да бъдете лишени да пишете.Дали в турските сайтове пишат за Г.Димитров,Т.Живков и пр. какво са обичали да ядат?Срамувам се от вас.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Властта беше превзета с контрол над мислите на хората(майнд контрол) - буквално, това е голата истина, а след това и с манипулация на изборите!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От разведката Не ми дрънкай празни приказки, за нещо, което го видях с очите си, точно това правят някои турци, вкарват чипове в колите, лъчеви оръжия с които изтезават хората и други неща правят.
46
1
 
4
 
! Отговори
От разведката преди 2 години
Като прочетох логичните ти и адекватни коментари, наистина се убедих за инжекциите и лекарствата ,които използват турските служби за дестабилизация на света! Ама сякаш на тебе са ти били двойни дози...
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машата на Ердоган - Бойко, така и не разбра, че Бойко и Цветанов, бяха изпързаляни от своите приятели, бяха следени и хората , които им помогнаха да вземат властта, бяха следени и преследвани, изтезавани, убивани години наред от турците и не само, но турците са в дъното на интригата! Вижте кои взеха властта и кои партии и кои ложи и направете връзка с Турция, за да се убедите! Цели семейства и родове бяха избити в България! Турция е заплаха за Европа, европейци, събудете се!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още нещо, чрез храната, лекарства, инджекции или по друг начин, вкарват вещества с които могат да ви манипулират и напълно да контролират мислите ви, без дори да разберете, че сте контролирани и командвани какво да говорите и вършите, изключете Турция от НАТО, тя се е превърнала в чудовище, работят срещу европейците и европейските граждани подмолно, изключете ги от всякакви европейски организации и постове!
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко не разбра, че неговите турски приятели го изиграха, махнаха ЦРУ и сложиха военните и турците, които преобладават в НАТО да командват! Изключете Турция от НАТО, те чувстват Европа като свой враг или като място откъдето могат да използват,вземат,печелят, използват всякакви организации за манипулации или натиск, заплахата никога не е била Русия, а Турция, защото турците работят подмолно срещу европейците!
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците са слепи,турците ги разкъсват отвътре, слагат проследяващи и лъчеви оръжия по колите им, убиват хора, вероятно правят и много други неща, работят подмолно срещу европейците и са заплаха за Европа! Заканват се да завземат Виена и това не са просто приказки, те асимилираха маса хора и държави през последните десетилетия или имат асолютно влияние и оказват натиск, изключете ги от НАТО, защото използват всякакви служби и организации за целите си, те са зло и реална заплаха за Европа
41
5
 
4
 
! Отговори
Арменският поп преди 2 години
Магариц Марципанян, ти докато отидеш с кощницата сьс сладките до тоалетната отдавна ще си цапнат с нещо твьрдо по голямата кратуна от някой турски дрон!Наблюдаваме ви денонощно!Няма вече да минат измишльотините ви за геноциди меноциди!Нали бяхте много умни-кой дойде да ви спаси?Никой!!!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето не е написано какво ще яде турския президент след 100 години.
39
1
 
6
 
! Отговори
Черноморски Гларус преди 2 години
А, аз знам какво яде Айшето комшийката!
38
2
 
12
 
! Отговори
Храната ясна преди 2 години
Аз се интересувам по-скоро какво е и3срaл. Може ли статия и за този любопитен топик? Мерси.
37
0
 
5
 
! Отговори
Какво е ял преди 2 години
Не се гледа в паничката на хората. Това е невъзпитано. Ама явно медиите немат никакъв морал. Какво ги е еня. Ако можеха, сигурно щеха да му вземат филето из ръцете. *** е брат. Кво да говорим. Смех. Смейте се и така..