Пристанището в Мариупол падна под контрола на ДНР

Това обяви лидерът на ДНР Денис Пушилин
11 апр 2022 18:35, Нели Христова
122
Пристанището в Мариупол падна под контрола на ДНР
Снимка: БГНЕС

 

Силите на Донецката народна република (ДНР) поеха контрола над пристанището в Мариупол. Това съобщи в понеделник по руската телевизия „Първи канал” лидерът на ДНР Денис Пушилин. „По отношение на пристанището Мариупол, то сега е под наш контрол“, каза той, цитиран от ТАСС.

Не ясна обаче съдбата на 17-те български моряци от кораба „Царевна”, които според съобщенията от последните дни са били взети за заложници от украинските сили.

ДНР съобщил в неделя, че войските на ДНР са „освободили” 47 заложници моряци от три кораба или за екипажи от Русия, Азербайджан, Египет и Украйна. Българския екипаж не е бил сред освободените.

"Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях", заяви в неделя нашето МВнР, след като минути преди това бе разпространена информация, че украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Цитираната от редица медии информация бе съобщена от зам.-началника на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

БГНЕС припомня, че в петък премиерът Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
9
 
! Отговори
нели христова преди 2 години
***,точно за това България е на 112 място по свобода на словото!Всички български журналисти сте платени,пишем това ,което кажат шефовете/американските/За падането на Мариупол руснаците съобщиха преди 7 дни/най-малко/
89
5
 
14
 
! Отговори
У бре преди 2 години
От ДНР не обявиха ли също, че и кораба с български моряци е арестуван? Вярваме им, значи:-)).Но в Ютуб пък имаше клип как пазванти на ДНР гонят да арестуват призован за мобилизация, който хич нямаше желание за това.
88
10
 
18
 
! Отговори
Рубашка преди 2 години
Ама то не беше ли превзето още преди три седмици? Или пак и пак. Ха-ха-ха.
87
11
 
26
 
! Отговори
Антитрол преди 2 години
Десетстотинковите *** пак се вихрят, хе-хе... Колко коментара по 10 стотинки написахте? А колко рубли струват 10 стотинки? С пожелания да хванете първо болестта на другаря ленин, а после да ви заселят в блатная, хи-хи-хи...
86
28
 
10
 
! Отговори
Истината за всички. преди 2 години
Русия е велика !!! Ако Путин беше решил да обяви евакуация на цялото население в определен радиус и беше казал, че ще пусне атомна ракета по Азовсталь с не-голям периметър на поражение, то азовци да са поизкачали от там набързо, да са ги убили и готово- чиста работа без невинни жертви.
85
22
 
36
 
! Отговори
ВВС преди 2 години
" Украинските войски отблъсната руските южно от Мариупол.Боевтете продължават. Информацията е на британското разузнаване ." Кво стане бе другаре нали рашистите бяха превзели пристанището?! Лъжливите руски медии зомбират *** лум ници и вие им вярвате.
84
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече разбрахме, че българския екипаж е жив и здрав, и е нямал проблеми нито с украинци, нито с руснаци, още по-малко пък е бил отвличан корабът.Единствения сайт, в който троловете копейкаджии са толерирани да си пишат простотиите.Единственият сайт, който се позовава на някаква непризната днр.
83
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита победа, другари!
82
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля, че българска медия има право да изписва ДНР, при положение че никой не е признал ДНР за република
81
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали евроатлантиците много искаха руснаците да превземат поне един голям град в Украйна? Ето, че Путни започва да сбъдва евроатлантически мечти. Не че Херсон примерно е малък град, но друго си е да се изтрепят няколко десетки хиляди бандери /това по думите на Зеленски/.
80
10
 
18
 
! Отговори
Joho преди 2 години
Само простотии в коментарите, егати дъното, защо въобще се хабите да пишете
79
25
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите от азов и техните натовски инструктори са предлагали френска любов на кадировските бойци, само и само да спасят кожите !
78
35
 
14
 
! Отговори
Скръбна вест преди 2 години
Падна и Харковския зоопарк Фелдман.Започна ликвидация на гладните обитатели на зоологическата градина.Причината е че отстъпилите руски войски са откраднали цялата храна на животните - картофи моркови,цвекло...
77
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fake, заповед от Кремъл, поредната лъжа
76
7
 
29
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Най-вероятно Кире *** се е заиграл с господари те си краваре от Козяка и е искал да стане герой,като спретнат военна операция и на кораба да се качат бандеровци, предрешени с фусти и токчета,но руснаците са ги хванали по долни *** и сега Кире *** е наясно какво го чака екипажа,който най-вероятно е от военни плазмодии, както и какво го чака самия Кире и семейството му.Руснаците забавят, но не забравят подлостите и гнусотиите, причинявани им някога от англо-краварските П0дл0ги и ***.,
75
35
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
До Иван. *** е най-гнусният злодей на 21 век. А украинците намразиха русия и руснаците завинаги и никога няма да бъдат част от путинската диктатура. Може и да им откъснат някаква част от страната, но конфликтът ще тлее постоянно, ще се мразят и бият, а сибиристан ще бъде изолиран от цивилизования свят като прокажена зона.
74
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Мачкай нацистите!!
73
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ДНР може да се вярва, колкото на Путин.
72
25
 
9
 
! Отговори
империя на злото преди 2 години
До 81. А бе, зомбиран путински глу.пак, в това предаване (а и не само) видял ли си поне веднъж, поне едно алтернативно мнение, което е най-нормалното нещо във всяка демократична страна? И водещи, и участници повтарят като папагали едни и същи опорки и лъжи на кремъл.
71
5
 
16
 
! Отговори
дедо поп преди 2 години
Очаквайте скоро и други градове. Слава кокаине