Хелзинки: Молба за членство на Финландия в НАТО без отлагане

Руската инвазия в Украйна е променила ситуацията със сигурността
Обновена: 12 май 2022 12:08 | 12 май 2022 11:00, Елка Василева
60
Хелзинки: Молба за членство на Финландия в НАТО без отлагане
Саули Нийнистьо и Сана Марин. Снимка: архив, БГНЕС

Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО, обявиха в съвместно становище финландският президент Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин в сериозен политически завой, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО без отлагане", посочва Нийнистьо и Марин в становището си.

"Членството в НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс", посочиха те в съвместно изявление.

Финландия, която споделя 1300 км обща граница и трудно минало с Русия, засега оставаше извън Северноатлантическия алианс, за да поддържа приятелския отношения си източния си съсед. Но постепенно засили сътрудничеството със Северноатлантическия алианс като партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г., припомня БНР.

"Руската инвазия в Украйна промени ситуацията със сигурността на Финландия, но непосредствена заплаха няма", увери Нийнистьо.

Очаква се официално становище по въпроса за присъединяването към НАТО да бъде направено в неделя.

Според дипломати членството на Финландия ще бъде уредено бързо.

След като Русия започна, наричаната от нея „специална военна операция“ в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената подкрепа за присъединяване към алианса нарасна до рекордни числа през последните месеци, а най-новото допитване на обществената телевизия ИЛЕ показва, че 76 процента от финландците подкрепят тази идея, а само 12 на сто са против. Години наред, преди началото на войната в Украйна, подкрепата за членство се движеше около 25 на сто.

Съдбата на Украйна е особено тревожна за Финландия, тъй като тя се е била в две войни срещу Русия между 1939 и 1944 г. Страната отблъсква опит за инвазия, но губи около 10 процента от територията си в последвалото мирно споразумение.

Много вероятно е бързото ориентиране на Финландия към НАТО да увлече и съседна Швеция. Други скандинавски държави – Дания, Норвегия и Исландия, са членове на НАТО от основаването му през 1949 г., припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все има някой нацист и във Финландия. Няма държава без нацисти.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отлагането е опасно. Отлагането води до влизане на Русия във Финландия.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам какви мало.умни коментари са пуснати , прав беше тиквата за лошия мат'рял. Чудя се дали е само някаква групичка от гл.паци коментират или са от разнородни соц слоеве. Щото ако е второто , да пускат атома и да се приключва с тази мозъчн-душевна агония. Китай и Монголия да влизали в НАТО, мале малее
43
8
 
2
 
! Отговори
SUOMI преди 1 година
2/3 oт боеспособната част на руската армия е била ликвидирана в Украйна, останалите 1/3 не искат да се бият и бягат от фронта. Според разузнавателни данни колхозниците не могат да си позволят война за следващите 30 год. Те колхозниците една Молдова нямаше да могат да превземат дори да искат. Какво остава за Финландия, държава с активни 300 000 резервисти и най-модерна в света военна техника и армия. Да не говорим, че Финландия на два пъти в историята си вече е показал на руснаците кой е по-пич.
42
6
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Добре дошли! Заедно в борбата срещу болшевиките!
41
9
 
4
 
! Отговори
Ристо преди 1 година
Украйна, Молдова, Грузия и Монголия също трябва да влязат незабавно в НАТО, а ако и Китай влезе, полуръста в мацква директно ляга на мястото на сифилистика в пирамидата!!!
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М*лоумните руски колхозници трябваше да са наясно, че точно това ще стане. Швеция също иска в НАТО. Май единствена приятелска съседна държава на Путляр остава Северна Корея.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландците досега винаги са поддържали военен неутралитет и даже едни 70-80% от народа винаги са били срещу НАТО, но заради кремълския болшевик-терорист сега и те вече не искат нищо общо с Рашката и предпочитат да са част от военния алианс. Напълно оправдана реакция и поредния геополитически удар срещу Путляр, който явно не може да предвиди половин ход напред.
38
5
 
7
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Прави са финландците. Когато мечтата вършее в съседния двор е правилно да се подготвиш да я посрещнеш когато й скимне да влезне и в твоя двор.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2/3 oт боеспособната част на руската армия е била ликвидирана в Украйна, останалите 1/3 не искат да се бият и бягат от фронта. Те колхозниците една Молдова нямаше да могат да превземат дори да искат. Какво остава за Финландия, държава с активни 300 000 резервисти и най-модерна в света военна техника и армия. Да не говорим, че Финландия на два пъти в историята си вече е показал на руснаците кой е по-пич.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В исторически план Финландия повече от успешно и неведнъж се е справила с инвазиите на болшевишките терористи/колхозници от изток, и то без никакви НАТО-вци на тяхна страна. Колхозника винаги е бил върнат обратно в Масква в картофени чували от финландския фронт, не случайно руснаците кротуват пред тях. Както с унгарците поради същите причини.
35
3
 
4
 
! Отговори
Захаров преди 1 година
С моите понятия народът на страна, част от военен пакт и разположена на първата, най-предна линия, пряко граничещ с врага, наричат "пушечно месо". Възможно е с времето нещата да са се променили. Като гледам украинците - едва ли. Не дай Боже скоро да разберем...
34
4
 
5
 
! Отговори
До Захаров преди 1 година
Ако си мислите,че сега няма насочени ракети към Финландия и Швеция много се лъжете. Влизането им в НАТО няма да увеличи риска за тях.
33
3
 
5
 
! Отговори
Захаров преди 1 година
Все тая. Имат или нямат граница е технически въпрос. Като насочат ракетите на никого няма да му е до това. Въпроса е, че от такова открито противопоставяне и конфликт никой няма да спечели, защото след приключването му "светът вече няма да е същият". Но с повърхностни знания и възприятия на света и другите и до това на никого не му е сега. Важното е да има екшън, кръв и новини по четири в секундата. На мен взе здраво да ми писва от цялата тая суетня. Май ната им на всички и всичко.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски хартиени заплахи, ай си е.....е м.....айките. Добре са дошли и Финландия и Швеция и Украйна В НАТО/ САЩ!
31
3
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Руската нац. телевизия отдавна прилича на телевизията в Бг по време на социализма и все повече прилича на тв в Сев. Корея. Продължавайте да я гледате.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - Има интернет проучи малко .Финландия има наборна служба могат да мобилизират много хора много бързо.Всяка година се правят опреснителни курсове.Въоръжението е изцяло по НАТО-вски стандарти ( като пример:докато ние не можем да купим 8 Ф16 самолета -там почти всичко е сменено на Ф35) под всеки голям град има мрежа (представи си Азовстал но с магазини и провизии) терена не е гладък като тепсия(Украйна) хората са съседи стотици години на Русия - подготвили са се за всичко
29
11
 
2
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Пуснете си руската национална Тв, вижте как ракетите в Санкт Петербург, подготвят зарята за Швеция и Финландия! Те не са 44 милионна Украйна, общото им население е колкото Москва! Там нещата ще свършат доста по-бързо!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна причина Русия да разположи ракети с радиоактивен пълнеж непосредствено по границите с Финландия и Швеция.-----Първо, нямат граница с Швеция. Второ, значителна част от радиоактивния пълнеж изпразнен над съседите със сигурност ще се върне при изпращача. В този смисъл, си струва да се замислите, че ядрен взрив над Украйна ще отрови цялото Черно Море, а и нашето крайбрежие. Варна и Бургас ще са бедствени зони.
27
3
 
3
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Някои хорица с посредствени чисто човешки възможности не могат и да си представят колко зле може да станат нещата. Не говоря за ядрен конфликт, а за непрекъснато напрегната обстановка, в която ще им се наложи да живеят оттук нататък. Нещо като Донецк, Луганск, Сирия, Ирак, Палестина, Афганистан, но в мащаб ЕС. В крайна сметка всеки получава каквото заслужава, нали?