Тежки боеве в Донбас, има убити и ранени

Русия не постигала особен напредък
14 май 2022 08:45, Александър Попов
71
Тежки боеве в Донбас, има убити и ранени
Снимка: GettyImages

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас - промишления източен украински регион, който Русия си е поставила за цел да превземе.

Един цивилен е бил убит, а 12 човека - ранени, при руски артилерийски обстрел по град Авдеевка в Донецка област, каза губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от Асошиейтед прес.

Трима човека загинаха при обстрел в село Шебелинка, Харковска област, предаде ДПА, като се позова на местните власти.

Двама цивилни бяха убити от руската артилерия в Луганска област, съобщи администрацията на губернатора.

Боевете в Донбас набират сила. Според представители на западни правителства руската армия не постига особен напредък в своята офанзива, а при това се очаква украинската съпротива да стане още по-ожесточена, отбелязва ДПА.

Заместник-командирът на батальона "Азов" Святослав Паламар каза, че последната украинска военна част, която се държи в опустошения пристанищен град Мариупол, ще се съпротивлява на руските сили, докато може, въпреки недостига на храна, вода и лекарства, предаде АП.

На видеоконференция с участието на представители на украинските власти и американски генерали Паламар призова Съединените щати да помогнат за евакуирането на около 600 ранени войници от завода "Азовстал" и за извеждането на останалите украински бойци от комплекса, който е последният бастион на съпротивата в Мариупол.

Преговорите за освобождаване на украинските войници от "Азовстал" са "изключително трудни", заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от БТА.

Тя обеща да бъде направено всичко възможно за спасяването на военните. "Възможно е обаче резултатът да не удовлетвори всички", предупреди в същото време Верешчук.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова от своя страна съобщи, че подготвя 41 дела по обвинения във военни престъпления срещу руски войници, предаде АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
14
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Рушофилиъе имам чувството, че войната ще свърши, Русия ще се разпадне и пак ще ни обясняват, че по новините ни лъжат, а те видели съседката, която прочела в един блог линк към новина от измислен бимбинстански сайт, че Русия печели.
25
15
 
14
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Да напомия на русофилте, че преди войната обясняваха как Русия щяла да стигне до Берлин с оркестъра за 3 дни. А грозната истина е че за 80 дена превзеха град и половина и един завод., държава без вмф им гръмна крайцера Москва, и да руските танкове вече им викат консерви. Ура другари, започвайте с оправданията
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига вече с лъжитте има толкова други начини за достоверна информация.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До браво наистина ли го мислиш това с плоския мозък. Каквото казват разиото и телевизията. Слушаме и повтаряме.
22
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще я възстановят за 5 г., ще се отвори много работа инвестиции и печалби. За сметка на Мордор който още 100 г ще плаща репарации и ще разпродава суровини на безценица. Това е истината. Край с Русия, за съжаление. Тъканите свършиха безценна услуга на краварите. Боже да пази Европа от САЩ и Китай.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата,Мъск,арменският поп,говедарите,кой ще е следващият спасител на плъховете "смелчаци"??
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Украйна вече е унищожена държава. Дори още днеска да свърши войната, поне 50 години напред ще се възстановяват и ще живеят супер бедно." --- ти мани, ама оръжията дето им ги пращат ще има сигурно 100 години да ги изплащат... ама като нямаха акъл и се вързаха на американската ***, така е...
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е унищожена държава. Дори още днеска да свърши войната, поне 50 години напред ще се възстановяват и ще живеят супер бедно. А ще има още много разрушения.
18
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците не се дават. Браво!
17
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато разполагаш с наборници а не професионална армия, така става рашки :))) Първо за да си войник требва желание, а не насила да те пратят в казармата, щото там свършват красивите приказки, нали се сещате за какво ви говоря...... :)))
16
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси... тия от Азов що руснаци утрепаха в Мариупол. И продължават...
15
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армия от крепостници, пияндурници и колхозници не може да постигне нищо.
14
14
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Айде стига бе. Верно ли? Запада да завиди на изобилието в русия? Абе, къде вви намират такива прроммити...
13
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дядо яга "Тъжното е че става дума за някаква видеоконференция.." ------ хахахахахха, ти сериозно ли??? Сериозно ли мислиш, че от актьорчето зависи нещо? Хахахахаха, че той е само едно.. наркоманизирано актьорче! Той е поставен там за да чете репликите от сценария! А сценарият му го пишат от зад окена. Точно като наш простокиро.
12
13
 
20
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Що,ако не си влизал в руски магазин, да те светна, че западните бая могат да им завидят, особено на изобилието на стоки в руските хипермаркети. Не знам с пррдстави от кое време живеете.
11
7
 
20
 
! Отговори
52 преди 1 година
Нашите медии лъжат като разпрани, както и контролираните от Запада. Истината е, че близо милион укри и наемници са на обръч около Киев, Одеса и Харков. за да ги бранят отчаяно.Половин Украйна е контролирана или буферирана от Русия.През зимата укрите ще изоставят позициите, те никога не воюват през зимата, защото са по-кекави на студ.
10
20
 
8
 
! Отговори
Биволъ преди 1 година
Спомням си как американските войници напускаха Виетнам. Сега ще се случи същото с руските войничета,ще се върнат в Москва с *** ***.
9
7
 
14
 
! Отговори
дядо яга преди 1 година
Тъжното е че става дума за някаква видеоконференция..от едната страна Зеленски и генерали от САЩ, пред които той играе ролята на командир на герои,сиреч и безценен кадър, и самите герои...забутани в дупка и обречени да умат на практика. Обрекъл ги е главнокомандващият Зеленски....залъгва ги с обещания,на които и са не вярва. Просто ако се предадат ще му съсипят сценичния образ.... Напомня за отношенията на Хитлер и Паулус при Сталинград
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно! Цели 2 руски армии са успели да избият наци-героите от язовците! Стига лъгахте! Също така успяха да унищожат над 3000 самолета, 1200 хеликоптера, поне 34 подводници и 5 руски космически станции! Танковате спряха да ги броят след 100 000-ия. Слава к0каина!
7
5
 
17
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Тия, "последните захитники на Мариупол", дето са свряни в мазето на Азовсталь, май разбраха, че няма да има прошка...Сега поне да се изкарат герои...Украинската преса бълва героични изявления, междувремено ореваха света и на кой ли не звъняха, и на крака ходиха, да го молят да помогне да ги отърват от справедливото възмездие...Фалшиви като цялата им държава!