Защо Турция има резерви към скандинавското разширяване на НАТО?

Почти всички останали членове на алианса са за
15 май 2022 23:00, Нели Христова
70
Защо Турция има резерви към скандинавското разширяване на НАТО?
Снимка: БГНЕС

Почти всички членове на НАТО подкрепят усилията на Швеция и Финландия за членство в НАТО - само Турция изрази резерви.

Анкара обвинява и двете държави, че са оказали подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турското правителство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Швеция и Финландия трябва да спрат да подкрепят терористите в своите страни, да предоставят ясни гаранции за сигурност и да отменят експортните забрани за Турция.

По-късно днес той допълни, че Турция не заплашва никого и не търси възможности за влияние и оказване на натиск.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, представители на НАТО и шведски и финландски политици заявиха, че са уверени, че всички проблеми могат да бъдат решени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До FerdoНищо не казват просто им свалят хеликоптерите !!! През 90 години на миналия век са свалени два хеликоптера на САЩ,които доставят оръжие на терористите от пкк в Турция !!! Това е имперска Турция пич не я бъркай с България !
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33----------Крети, и ти вярваш на укропропагандистите! Лъжат и с дирника си! Изчакай някой ден!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой=====Най-малкото разстояние м/у Русия и САЩ е разстоянието м/у о-вите Голям Диомид (рус.) и Малък Диомид (ам.) в Беринговия пролив - 4.3 км. Малък Диомид вече има американско име. Слава Лобаев, който прави най-добрите снайперски пушки в света, световен рекордьор по бенч-рест, направи световен рекорд - 4.3 км, колкото е разстоянието между двете страни!
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ssss - А после говорим за човезност и хуманност - но какво искаме от автократ, който държи под чехъла си милиони кюрди ...
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото може. Това е. Бъгария не може да кажа "йок на Финландия и Швеция", защото Шведите имат далеч повече военна, политическа и икономическа мощ от България. България мжое да я шитнат за 2 часа, ако стане зор. Ама Турция е друга вода. НАТО няма да покаже вратата на Турция. Не и за Швеция, не и когато най-логичната стъпка на Ердоган ще е, да влезе във военен съюз с Китай и Русия, тогава за нато става страшно.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анкара ще каже преди 1 година
Дай някой лев бате!
36
1
 
3
 
! Отговори
ssss преди 1 година
До ЕвропеецМожеш да отстояваш нещо когато :1. Имаш някакво значение в международно значение2. Войската ти е една от най-силните в Европа.
35
0
 
12
 
! Отговори
Ferdo преди 1 година
Ми те и САЩ помагат на кюрдите . Какво ще каже Анкара за това ?
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото турците са умни и не правят нищо на инат. Особено на инат и против интересите си.
33
2
 
23
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Защото турците са умни и добре знаят че ще се съгласят но този им ход ще даде възможност да си поискат нещо. И вероятно ще го получат.Така се отстоява национален интерес. А къде е България?
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото е човек на ***
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на комшолука така се прави.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евентуално приемане трябва да мине и през парламента на България. Нашата страна не бива да налива масло в огъня. Лошо за всички ще бъде страни, на които "ИМ Е БИЛО РАЗРЕШЕНО" след втората светвна война да бъдат буферна зона, да са незвосими, да станат поле за натрупване на военна сила. Финландия въобще не е толкова силна страна, след като внасяше 10% от тока си от Русия, отказа строежа на собствена АЕЦ заради ЕС, НЕ МОЖЕ да плаща ТОКА СИ вече няколко месеца, затова им беше спрян от Русия ...
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахам, тоя не е забравил кой му организира пуч, кой го спаси тогава, и кой му налагаше санкции на турската лира.
28
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Тройкаджия63 км. е мисля най- близката граница между САЩ и Русия. Колкото между Русе и Разград.
27
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната скоро свършва, след като 1/3 от сухопътните руски сили са погибнали то малко остава да достигнат пълен колапс, това което постигнаха е обратен ефект - обединение на Европа и нечувани промени и диферсификация на доставките на енергоносители от които само печелим. Иначе Ердоган е хитър и не е против, просто използва това да си реши част от проблемите.
26
14
 
8
 
! Отговори
Говорит Москва преди 1 година
Остава ме в Украйна колкото е нужно и до колапса на Джендърмодела.. Майка е татко, а татко не знае какъв е, но Ханс го пере. Умразата срещу славяните ще бъде забравена, защото гладът ще промени мнението на Англопедероните, те и майка си биха продали, но това е друга тема. Румен подви опашка, Курника тотално смачка БСП, Доги губи ДПС е време е ББ да си плати кто жертвено Ягне. Идва Янев и по сценарий ни спасява!
25
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия скандинавци сега се сетили да влязат в нато, както винаги само подклаждат огъня. Това са опасенията на Турция, че заради тия изродени там ще изгорим ние.
24
5
 
28
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Ако има някой ,който може да помири Русия и Украйна - НАТО то това е президента на Турция -Ердоган.Макрон нищо не направи още от преди конфликта шеташе в региона,но не го отрази никой. А мира не е избор ,а необходимост иначе от Африка ще тръгнат тази есен над 100 милиона гладни гърла (зърнена криза) за ,които избора е гладна смърт или Европа!!! 100 милиона афреканеца са неспираемо цунами....
23
0
 
11
 
! Отговори
Тройкаджия преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСАЩ и Русия са по близо на другия край на континента-Аляска там са като обща граница близо...