От Русия: Финландия и Швеция - потенциални участнички в бойни действия

Членството им в НАТО няма много да промени днешната ситуация
17 май 2022 15:13, Елка Василева
35
От Русия: Финландия и Швеция - потенциални участнички в бойни действия

Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо и политическо решение няма много да промени сегашната ситуация. Поне защото и двете страни вече сътрудничат с алианса по-тясно от някои негови официални членки, пише руският в. „Известия“.

Швеция и Финландия ще бъдат обхванати от ангажимента на НАТО за колективна отбрана, но и това според вестника не променя много нещата, „поне доколкото Русия няма намерение да напада никоя от тези страни“.

Още по темата
Границата на Русия с Финландия е сред най-демилитаризираните райони на федерацията – там няма големи войскови съединения, а на практика и военна инфраструктура, с чиято помощ оперативно да бъдат развърнати такива съединения.

Русия няма сухопътна граница с Швеция, а Балтийският флот днес е най-малкият от флотовете на Москва и фактически може да решава само отбранителни задачи, се казва в коментара.

Най-вероятният сценарий на хипотетичен конфликт е Швеция и Финландия да се включат в евентуална война между Русия и друга страна от НАТО. В мирно време двете страни не разполагат с особена военна мощ, но при обявена война могат да мобилизират голям брой резервисти и войската на всяка от тях - близо 30 хил. души, да нарасне на почти 100 хиляди.

Сами по себе си въоръжените сили на тези страни не са значителна заплаха в контекста на евентуална война Русия – НАТО, но тя може видимо да нарасне, ако в тях се появи инфраструктура на алианса, чрез която там ще може да бъде разположен голям контингент войски и техника. Швеция обаче напълно осъзнава този риск и управляващата й партия заяви, че на нейна територия няма да има военни бази на НАТО и ядрени оръжия. Руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще зависи тъкмо от този фактор, посочва изданието.

Дори ако в Швеция и Финландия не бъде изградена натовска инфраструктура, там ще се засили присъствието на самолети и кораби от други членки на алианса. Най-напред ще се активизира разузнавателната авиация на пакта, очаква „Известия“.

В прогноза за реакцията на Москва вестникът предполага, че Русия ще изпрати в Република Карелия няколко бригади сухопътни войски, средства за противовъздушна отбрана и военновъздушни сили. Според него федерацията може също "доста бързо" да увеличи своите сили в Кронщат с оглед заплахата по море откъм Финландия, а тази откъм Швеция да бъде контрирана чрез развитие на главната местна руска военноморска база в Балтийск, Калининградска област.

Решението на Финландия и Швеция за членство в НАТО няма да увеличи нито собствената им сигурност, нито сигурността в региона като цяло, заявява „Известия“. Рискът от конфликт – например с участието на друга страна от НАТО, расте, а двете неутрални досега страни стават потенциални участнички в бойни действия, изтъква руският всекидневник.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
А, де. преди 1 година
"България ще е... Надявам се това скоро да се случи." ---- Тогава българите ще имат законно право незабавно да очистят всичката копейко-възражденьска руssoфилистична sган.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще нападнем Расия от всички страни. Япония, НАТО. Ще оставим само Руско княжестводо Монголия, под властта на Монголия.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин защо не ги обявява за фашистки държави? Страхува се и трае да се гаврят с Расии и Путина.
29
8
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Мдааа, само се чудя Финландия или Швеция ще е следващия победител на Евровизия.
28
4
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа путин даже да иска в момента не може да нападне друга държава! Особено пък такава като финландия! Щото ако го направи тооо ще се види кой кого ще данацифицира! Инак дали ще се промени баланса или не това си е ясно, че ще се промени! Но пък до колко и как това вече не е съвсем ясно! Сега швеция и финландия нямаше да са членки на нато ако путин не беше нападнал украйна, *** сега тия 2 държава не искат просто да си чакат реда да бъдат денацифицирани чрез специални военни операции! Та така!
27
15
 
2
 
! Отговори
Краварофилчетата, преди 1 година
Я обяснете - разходния материал Украйна е на привършване. Кой от новите членове ще е следващия похарчен?
26
11
 
2
 
! Отговори
Путин за новите преди 1 година
"Да бе мирно седело - не би чудо видело!"
25
7
 
3
 
! Отговори
Който си играе преди 1 година
Който си играе със огъня - може да се запали! Какво неясно има?
24
3
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Джуджетата пак издухаха пръдливия борш. Не им е за сефте.
23
1
 
13
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
СлужЕБНА благодарисимос на товаришч Путин. Направи това, което САЩ и НАТО неможаха да направят за петилетки, а Путин създаде за по-малко от месец. Още веднъж, поклон пред способностите на североизточният Фюрер. Loool
22
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Така де , България от периферията на ЕС . Назована Западни Балкани . Ще я назовават след десетина години- Средна Европа / както е била в Римската Империя Средец./
21
6
 
18
 
! Отговори
СС преди 1 година
Скоро ще се сбъдне мечтата на Фюрерът ни любим и така непрежалим - москалите разгромени и разпарчдеисани, а обединена Европа с камчатка в състава си!
20
1
 
3
 
! Отговори
Станишката преди 1 година
Добър Ден Циркаджии!
19
24
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Бъдещите Республики Швеции и Финландии, ще загубят много! Долни фашистки скандинавци!
18
5
 
10
 
! Отговори
мултилатералист преди 1 година
До 15. Така е . Но активно да водят отношенията си с Русия , след 24. 02. Е вече невъзможно. Русия, Света , ЕС ,НАТО всичко става различно и с дълбоки промени. В положително отношение за всички без диктатурата в Москва. Бъдещето след десетина години е на ЕС в голям формат до Урал.
17
12
 
4
 
! Отговори
За къв чемер.. преди 1 година
В началото си пише , че Балт. Море е една от най-демитализираните зони, за какъв е тогава членството в ОТАН?;
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е да чуваш как вият на умряло северноазиатските дивации :)
15
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членството в НАТО ще доведе до факта, че Финландия и Швеция, особено първата, ще загубят автономността си в отношенията си с Русия.След като се присъедини към НАТО, може ли една страна да продължи да определя политиката си спрямо Русия въз основа на собствените си национални интереси? Когато Финландия и Швеция официално станат членове на блока, те ще трябва да водят отношенията си с Русия пасивно, в съответствие с интересите на САЩ, а не активно, въз основа на собствените си интереси
14
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой на кого ще помага?Финландия и Швеция на НАТО или НАТО на тях?Финландия и Швеция имат повече армия от НАТО.Грешат като влизат,но са им подкупили управляващите.
13
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия трябва да върне Кьонигсберг. / Калининград/.