Финландия и Швеция подават заедно молби за членство в НАТО

Основната пречка пред приемането им изглежда идва отвътре в алианса
18 май 2022 08:23, Елка Василева
58
 Финландия и Швеция подават заедно молби за членство в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Финландия и Швеция ще подадат днес заедно молба за членство в НАТО, съобщи Франс прес.

След като финландският парламент даде зелена светлина с огромно мнозинство от над 95%, всичко е готово за едновременното внасяне на молбите за членство на двете страни в централата на алианса в Брюксел.

Още по темата
Те ще бъдат предадени на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази сутрин от посланиците на Швеция и Финландия, съобщи снощи финландското представителство.

Утре шведският премиер Магдалена Андершон и финландският президент Саули Нинистьо заминават за Вашингтон, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

В понеделник Владимир Путин сякаш смекчи руските заплахи за ответни мерки срещу членството на Швеция и Финландия, но сега основната пречка изглежда идва отвътре в алианса.

В понеделник Турция, която задължително трябва да ратифицира приемането на новите членове на НАТО, потвърди враждебността си към приемането на Швеция и Финландия въпреки дипломатическите разговори през уикенда. Анкара обвинява двете страни, че не изпълняват нейни искания за екстрадиране на хора, които тя смята за членове на терористични организации.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
16
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Бе поживял съм и във Финландия. Не си мислете, че е цветя и рози. Вярно, бездомник няма как да останеш или да умираш от глад. Други са нещата там. Във всеки жилищен комплекс имат открити барбекюта. Само не си мислете, че като в България ти кефне и мяташ 4 пържоли. Полицията пристига на 3-тата минута. Трябват едни предварителни разрешения, една бумащина, чудо е. Имаш празник и си поканил гости?! ЗАБРАВИ! Трябва да сте тихи като мишки. Повярвайте, не е за нас там.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вие причинихте това": прословутата фраза, която обобщи последиците от действията на руския "шахматист" в Кремъл. Да се слави името му, без него НАТО щеше да бъде далеч по-слабо, а Европа далеч по-разединена.
21
3
 
4
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 1 година
Ша пускам на него, дай някой лев бате ( селския атсинганин) !
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледа тук някви *** се пенят да обясняват колко зле било в НАТО , и как безаналоговата Рация била прекрасна и супер богата.Айде като сте такива руски патриоти, бегом марш към Мацква!
19
3
 
9
 
! Отговори
Теория на ластика преди 1 година
"Всеки един ластик може да се разтегне до строго определена точка. След това се къса. Дори и да го отпуснем, неговата цялост не се възстановява".... Та, опъвайте, опъвайте ластика още малко.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, сър!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последната надежда на русофила се оказа че те е Русия а Турция.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят си го просто!
15
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Единствено Европа трябва да се притеснява като се надигнат ордите от юг скоро
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за изтъргиване на съгласието на Турция срещу възстановяване на доставки на самолети от САЩ в тезата, пропагандирана в западни медии. Няма да стане. И защото САЩ просто нямат самолети, и защото освен самолети, спряха и заводи в Турция за производство на части, и защото САЩ непрекъснато е санкциониран икономически от САЩ със срив на валута, въпреки че се води серен съюзник, тези които искат да сменят управлението в Турция, няма как да бъдат амнистирани и "вкарани в кошарата".
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото русофилство стиска палци и прави дълбоки метани на Турция и Ердоган.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8Брат, те тука повечето си спомнят като теб. Хванат 2 реда от Википедия (нали се смята сега за истина от 1 истанция) и го вярват като молитва. Вземи някой стар учебник (не демократичен) и си припомни пак ))) 300 ли са 400 ли са... кой кво е губил и печелил.
11
8
 
7
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Добре са дошли! Да благодарим на страхливия т-р=ав-ерс от Кремлин за разширението на НАТО и укрепването на ЕС! Изяде голям *** с Украйна, този път. Напълно изолиран срещу 42 от водещите държави в света. Слава на Украйна, смърт за джу-джето от Кремлин!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tурция, която задължително трябва да ратифицира приемането на новите членове на отан, потвърди враждебността си към приемането на Швеция и Финландия. Аз мисля, че това е ход с коня на хитрия Ердоган, който по-късно ще изтъргува своето одобрение срещу доставката на спряните F-35 от Пиндостан за Турция. Учи се Про100Киро.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се горките ! :)) В този свят не може да си "независим и неутрален", по силния винага налапва по слабите, това е от оно време :)))
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия и Швеция и сега силни страдат от присъединяването си към западните санкции. Колкото да си мислим, че Финландия била богата страна, оказва се, че внася ток, например. Не само внася от Русия, а и последните 3 месеца няма пари да си го плаща, затова и го спряха. Отделно я принудиха да не си строи АЕЦ-а. Има населени места по границата с Русия, които практически живеят от търговията с руските селища, живеят от руския север. Сега са изцяло на държавни помощи заради затварянето на границите.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 я ни напомни кога Финландия е яла бой ? До колкото си спомням пиянитее дават около 300 400к жертви срещу 3 4 пъти по малко от Финландия. Нали не си мислиш, че тея чохали рашагите могат да открият фронт срещу още 2 силни държави :))) та те едвам се оправят в домбас ...
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето мн слаб. Успя да вземе Крим без нито един патрон. Защо му беше да ламти и за домбас. Сега ще загуби още 2 държави неутрални. А загубите от войната и санкциите са чудовищни. Много слаб излезе човека. Трябва да го махнат , защото потъват всеки ден.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко е театър ,за да се върти там производството на оръжие и не само, това е човешката цивилизация в крайна сметка, перманентна война за глупости
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво се надяват да спечелят от членството си? Получат ли за каквото се молят, техни мойници ще *** навсякъде по света, където нато води войни. А нато води войни непрекъснато. Колкото до това нато да ги защити в случай, че някой ги нападне-как го виждате? Вие ще отидете ли да се биете за Швеция иби Финлавдия? нато е просто един сбириток от наемници.