Финландия и Швеция подават заедно молби за членство в НАТО

Основната пречка пред приемането им изглежда идва отвътре в алианса
18 май 2022 08:23, Елка Василева
58
 Финландия и Швеция подават заедно молби за членство в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Финландия и Швеция ще подадат днес заедно молба за членство в НАТО, съобщи Франс прес.

След като финландският парламент даде зелена светлина с огромно мнозинство от над 95%, всичко е готово за едновременното внасяне на молбите за членство на двете страни в централата на алианса в Брюксел.

Още по темата
Те ще бъдат предадени на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази сутрин от посланиците на Швеция и Финландия, съобщи снощи финландското представителство.

Утре шведският премиер Магдалена Андершон и финландският президент Саули Нинистьо заминават за Вашингтон, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

В понеделник Владимир Путин сякаш смекчи руските заплахи за ответни мерки срещу членството на Швеция и Финландия, но сега основната пречка изглежда идва отвътре в алианса.

В понеделник Турция, която задължително трябва да ратифицира приемането на новите членове на НАТО, потвърди враждебността си към приемането на Швеция и Финландия въпреки дипломатическите разговори през уикенда. Анкара обвинява двете страни, че не изпълняват нейни искания за екстрадиране на хора, които тя смята за членове на терористични организации.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
11
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
тия ще Дойде Време, пак ще Ядат бой от Русия като по време на ВСВ, където отново СССР предложи на Финландия Мир и Сделка, но те Отказаха и после го изядоха - Голям, много Голям Съветски! Явно, вече са Забравили и иман нужда от Опресняване на Паметта!!
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още не виждам и не чувам никъде официална позоция на България. Чух един вечно войнстващ дебеллл от ДБ, че било естествено България да е съгласна. Естествено е България да НЕ е за конфронтация, т.е. да не е съгласна. Какво би помогнало на тези страни евентуално членство? Нищо. И сега, както и те, както и Грузия широко си сътрудничат с НАТО, имат натовски началници, съвместни учения и т.н. Аз НЕ ВЯРВАМ категорично, че при евентуално нахлуване на Русия, там ще влязат официално не техни войници,
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно искат да спечелят Евровизия