Турция с 10 условия за членство на Швеция и Финландия в НАТО

При изпълнението им Анкара ще премахне възраженията си
18 май 2022 12:35, Елка Василева
62
 Турция с 10 условия за членство на Швеция и Финландия в НАТО
Снимка: БГНЕС

Турция поставя десет условия, за да премахне възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава турският проправителствен в. "Сабах".

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и прекратяване на дейностите на ръководни кадри на групировката в тези страни, включително проявите им в парламента.

Още по темата
Анкара изисква още спиране на финансовата подкрепа, оказвана на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) - организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК. Турската страна настоява, че в името на борбата с "Ислямска държава" не бива да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се осъществяват контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които според Анкара насърчават групировката.

Сред исканията е също прекратяване на дезинформационните дейности, водени от членове на ФЕТО (организацията, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.), които са издирвани от турските власти. Настоява се за ускоряване на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е издаден червен бюлетин и които са замесени в престъпна дейност. Двете страни трябва освен това да се откажат от подкрепа за всякакви дейности, насочени срещу сигурността на Турция, които не съответстват на съюзническия дух.

Необходимо е да бъдат предприети и взаимни инициативи за създаване на механизъм за близко сътрудничество и редовни консултации с Турция по темата за тероризма, предлага турската страна.

Като условие Анкара поставя също прекратяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се очаква да попречат на всякакви инициативи за събиране на средства и дейности срещу Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, пише още "Сабах".

Според изданието списъкът с десетте искания на турската страна предстои да бъде представен на събеседниците на Турция.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турската армия струва колкото 10 шведски ,и 20 финландски.Гледайте да не я загубите.
48
3
 
6
 
! Отговори
Пчеларя преди 1 година
Така е когато допуснеш ром в селото, постоянно ти се мотае в краката и трябва регулярно да го наритваш за да си знае мястото, но на една каца мед едно г*в*о и стига за да я вмирише!
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Турция. Ни повече, ни по-малко държавата настоява за прилагане на основополагащия за ООН принцип за неделимата сигурност- сигурност за Финландия и Ишвеция срещу сигурност за Турция. Така се прави. Дано да си защитят взаимно сигурността!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 40:Понеже не си точно българин и си живял доста години другаде ще ти обясня.На български език "путинофил" звучи нецензурно и го свързваме с мъж,който обича женски...А "путинофоб" е обратното,т.е. ***.Пропагандата ти е западна и не се котира добре в България заради особеностите на езика.Все едно ни рекламирате *** като заговорите против путинофилите.Даже да не подкрепяш Путин като прочетеш "путинофили" и подсъзнателно реагираш...Затова и ви се връзват само джендърите .
45
3
 
6
 
! Отговори
Менто преди 1 година
Ако в Швеция има милион загорели черньовци, то в туруция са десетки милиони загорели черньовци!
44
18
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Турция е обежище на Путински терористични групи всички яхти на газовите олигарси са там .... !!! Ветото е Турското лицемерие !!! Финландия и Швеция могат да поискат от ЕС реципрочното на исканията към Турция съвсем спокойно с това ВЕТО Турция сам сама ще си изработи бесилото
43
11
 
6
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 1 година
Истината на човека е различна от истината на иббрика. Това което за иббрика е бог и слънце за хората е просто гъzzz!
42
1
 
5
 
! Отговори
запознат с натото преди 1 година
До Помните лиГаню, НАТО не са само не подкрепи Турция ,но и изтеглиха комплексите патриот от Турция !
41
0
 
17
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Те нямаше да позволят на Турция и да влиза в Сирия, но турците дръпнаха границата с 30 км. по на вътре в Сирия. Нямаше да им позволят да влиза в Ирак, но сега контролират целият северен Ирак, същото се отнася и за Либия, турците контролират 1/2 от територията и. Нямаше да им разрешат и да купуват и с400 и т.н. листата е дълга.
40
3
 
28
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Вие Турция не я мислете. Мислете за територията България, която е като разграден двор. От 30 държави членки в Нато има 3-4 читави, а другите са само символично в организацията с армии като на козарите в Афганистан.
39
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май Турция ще е аут от НАТО!
38
15
 
9
 
! Отговори
samba преди 1 година
Турция само може да забави членството на която и да е нова страна, не и да го спре - САЩ знаят как да им намерят цаката.
37
2
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До Анонимен 31: "Очакват от шведските дженери да се откажат от кюрдските палама.рки? Хахаха е значи няма да влязат в НАТО."Грубо, просташко, цинично, НО 100% ВЯРНО!!! такъв е животът!
36
28
 
10
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Aнал Джоланов: Победата на украйна над русия ще доведе то падане на путинисткия режим, а след него и другите подобни античовешки режими поддържани от него - беларус, венецуела, орбанова унгария, ердоганова турция, иран, династията ким, хунтата в мианмар... Ердоган ще е от първите - бесни песове ще влачат червата му на турско иранската граница и ще има светска европейска турция, анадолистан, кюрдка репубилка, обединен кипър. И исляма в лaйната на свинята.
35
6
 
23
 
! Отговори
По-интересни са ми преди 1 година
другите условия, които не са разгласени. Турция има и други искания, които 100% НАТО знаят, но не озвучават. Обаче дори Финландия и Швеция да станат членове на НАТО, това нищо не променя, докато не разположат американски бази у тях. Интересно дали във Финландия ще забранят руския език и символика, като част от условията за присъединяване към НАТО? Защо Лойд Остин иска незабавно прекратяване на огъня? Кой мастит натовец се крие в Азовстал? Мирише на измами отново!
34
18
 
5
 
! Отговори
От бореца преди 1 година
От векове турските хомоси приемат всякакви съмнителни типове от близкия и по-далечния изток, запад, север и юг, главно защото - кой ще им плющи мазните кадъни и загорелите типове с тен отзад.!.
33
14
 
2
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 1 година
Условия : 1. Вяр пара! 2. Вяр пара! 202. Вяр пара!
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години скандинавските страни приемат всякакви съмнителни типове от близкия изток и Африка, главно защото скандинавките си падат по расови мъже с тен.
31
6
 
6
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Юнал Джемилов: много си келяв вярно. Помиаp!
30
13
 
6
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 1 година
До Гepманистaн Убepалec130 кела корав турчен съм ште те мяткам като чаршаф