Турция с 10 условия за членство на Швеция и Финландия в НАТО

При изпълнението им Анкара ще премахне възраженията си
18 май 2022 12:35, Елка Василева
62
 Турция с 10 условия за членство на Швеция и Финландия в НАТО
Снимка: БГНЕС

Турция поставя десет условия, за да премахне възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава турският проправителствен в. "Сабах".

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и прекратяване на дейностите на ръководни кадри на групировката в тези страни, включително проявите им в парламента.

Още по темата
Анкара изисква още спиране на финансовата подкрепа, оказвана на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) - организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК. Турската страна настоява, че в името на борбата с "Ислямска държава" не бива да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се осъществяват контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които според Анкара насърчават групировката.

Сред исканията е също прекратяване на дезинформационните дейности, водени от членове на ФЕТО (организацията, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.), които са издирвани от турските власти. Настоява се за ускоряване на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е издаден червен бюлетин и които са замесени в престъпна дейност. Двете страни трябва освен това да се откажат от подкрепа за всякакви дейности, насочени срещу сигурността на Турция, които не съответстват на съюзническия дух.

Необходимо е да бъдат предприети и взаимни инициативи за създаване на механизъм за близко сътрудничество и редовни консултации с Турция по темата за тероризма, предлага турската страна.

Като условие Анкара поставя също прекратяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се очаква да попречат на всякакви инициативи за събиране на средства и дейности срещу Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, пише още "Сабах".

Според изданието списъкът с десетте искания на турската страна предстои да бъде представен на събеседниците на Турция.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глей колко просто.Финландия и Швеция трябва да спрят подривна дейност и да подкрепят Турция в борбата и срещу кюрдското малцинство на нейната територия.Същото което направи ЕС с Украйна която прави геноцид с руското малцинство на нейната територия.Е сега стана ли ви ясно македонският въпрос?
28
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакват от шведските дженери да се откажат от кюрдските палама.рки? Хахаха е значи няма да влязат в НАТО.
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Сащ нямат читаво пво.С-400 си е екстра за Турците.Руснаците да им продадът малко нови Су-та и спокойно Турция може да излезе от НАТО.Нямат работа в този съюз.
26
10
 
5
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Юнал Джемилов: Кво бе? *** ислямотурска!? Заплашваш ли ме? *** разгонена! Да ядеш_лайна!
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ние може да поставяме условия Ердо, но не го правим :) Както е казал Хитлер - Балканите са гнездо на оси :))) Чувстват заплаха тези развити скандинавски държави и искат в НАТО, защо ги спъваш Ердо :)
24
9
 
16
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Ако изобщо има Украйна, догодина
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една ТСВ,Турция ще напусне Нато и ще нападне Гърция!Турция с Русия няма да воюва никога вече!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ще е ако само един откажат да изпълнят
21
23
 
10
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Я да видим коя конфигурация на НАТО е по-силна и по-стабилна: Опция а) НАТО+Турция, б) НАТО+Швеция+Естония+(догодина)Украйна-Турция. Турция има нужда от НАТО, а нато все по-малко от турция. Отделно че турция се управлява от ислямистки диктатор, агресор и престъпник. И фактически съюзник на путин. Разликата между путин и ердоган е само в идеологическото учение което използват за бетониране на властта им. Единия - исляма, другия - православието.
20
10
 
20
 
! Отговори
Всики сме пътници преди 1 година
До Анонимен: "Ердоган е пътник, но първо Путин." а преди тях няколко милиона украински глу паци и няколко милиона наглосакски. А по-преди тях са и някои НАТО-терикати а може и някое и друго гейско правителство! Та прав си в общи линии!
19
1
 
27
 
! Отговори
Азиатска дипломация преди 1 година
Преди повече от 20 години, правителството на БЮРМ (сега РСМакедония), фактически, призна Тайван за суверенна държава. Незабавна реакция от Пекин не последва. Към края на годината, обаче, когато Съветът за сигурност гласува, за да продължи пребиваването на т.н. "сини каски" на територията на БЮРМ, Китайската народна република наложи вето. Последвалите събития превърнаха албанците в незаобиколим фактор в управлението на БЮРМ. Швеция и Финландия ще разберат, че за силните те не са повече от РСМ.
18
7
 
20
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Турция, добре си дава сметка, какво ще се случи ако скандинавските фашисти влезнат! Ще се открие втори северен фронт, който ще бъде много по-лесен! Финландия и Швеция са колкото 2 големи града в Русия! Норвегия, ще се намеси и тогава Нато ще започне конфронтация или трета световна! Турция, не иска тази война!
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Руснаците го предопредиха за готвения преват срещу него от ЦРУ, затова може би Ердо им се кланя на рашките, друго обяснение немам :)))
16
13
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
туркия ке падне 2022
15
4
 
13
 
! Отговори
Ефект на доминото преди 1 година
"героичното" 'евакуиране' в плен е заразително! Сега и попадналите под обсада в Северодонецк "украински захитници" без много да му мислят - и те ще се снимат че са изпълнили задачата и ще станат "евакуирани" в плен герои! А там са не по-малко от 16 000!
14
2
 
17
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
">Не евакуация, а ПЛЕННИЦИ!: Почти 700 неонацисти от Азов се предадоха на Русия в Мариупол,, 18.05.2022 г,,959 неонацисти от Азов се предадоха в Мариупол,, -18.05.2022 г. Другарю БАБИкян кое е вярното?
13
12
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Турция има само 1 условие.Да получи известно количество долари или евро.След това забравяме за проблема.
12
6
 
21
 
! Отговори
КАК работят новините преди 1 година
'Евакуацията' в плен и сегашната тишина по още 1000 предали се азовски плъха - става ясно за общата РЕАЛНА картина на сиитуацията в Оркаина!
11
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 "Помним че не му продадоха пейтриъти и затова си купи С400, ама го резнаха от програмата за ф35. Като ги върнат в програмата и му придават пво ще махне ветото бат Ердо" Нищо няма да му дадат. Ще го задушат икономически, както правят с Русия. В Турция инфлацията удря всеки ден нови рекорди и края не се вижда. И не става дума за 10тина процента.
10
6
 
6
 
! Отговори
С тия кръстове преди 1 година
Полумесеца е не е на кеф!