Бежанците в света за първи път са над 100 милиона

ООН: Начинът за обръщане на тенденцията са мирът и стабилността
23 май 2022 09:07, Елка Василева
9
Бежанците в света за първи път са над 100 милиона
Снимка: архив, БГНЕС

Поради конфликта в Украйна броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 милиона души, обяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие, нарушения на човешките права и преследване, се е увеличил вследствие на войната в Украйна и други конфликти, каза той.

"Сто милиона души е стряскащо число - колкото отрезвяващо, толкова и тревожно. Това е рекорд, който никога не би трябвало да бъде поставян", каза Гранди.

То трябва да послужи като предупредителен сигнал да се стремим към решаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, към слагане край на гоненията и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат дома си, отбеляза той.

Данните на службата на ООН за бежанците - ВКБООН - показват, че към края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света е достигнал около 90 милиона души. Войната на Русия в Украйна превърна 8 милиона души във вътрешни бежанци, а повече от 6 милиона са напуснали Украйна, отбелязва ДПА.

Гранди подчерта, че международната реакция към хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна. "Състраданието е живо и ние се нуждаем от подобна мобилизация за всички кризи по света. В крайна сметка обаче хуманитарната помощ е средство, което дава временно облекчение, не е лекарство", каза той, цитиран от Франс прес.

Гранди заяви, че единственият начин за обръщане на тенденцията са мирът и стабилността, така че "невинни хора да не са принудени да правят рискован избор  между изострена опасност в страната си или несигурно бягство и изгнание".

Тези 100 милиона души представляват над 1 процент от световното население и се равняват на броя на жителите на 14-ата по население държава в света, изтъкна върховният комисар.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Да, преди 1 година
война предизвикана от фащ и нацистките им съюзници!
5
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Българите дори и на екскурзия не ходят до рашата особено след путинската диктатура. Българските общности в Чикаго или Торонто са по многобройни и от Варна.
4
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Запасявайте се с трайна храна ! Иде глад !
3
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Надявам се Нео либералния модел час по скоро да си иде ! Той вече почна !
2
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
Честито на печелившите ! ПОЗНАЙТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ИЗДЪРЖА ? А СЕ ЗАДАВА СВЕТОВЕН НЕДОСТИГ НА ХРАНА !
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН само данни има и нищо не прави, иначе заплатките им по 10000 евро на месец си текат. Е това е живот. Абе онзи Джордц Клуни дето много искаше мигранти къде се покри? нещо няма ли да вземе да ги пусне в Италианското си имение? Или в апартаментите си в Ню Йорк, или всичко е само говорене и празни приказка ... както винаги