Броят на милиардерите расте, богатството им възлиза на 12,7 трлн. долара

10-те най-богати хора имат колкото 40% от населението на света
23 май 2022 14:23, Александър Попов
43
Броят на милиардерите расте, богатството им възлиза на 12,7 трлн. долара
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света - 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam.

Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери - с 573 повече отпреди две години, чието общо богатство възлиза на 12,7 трилиона долара. Oxfam посочва, че богатството на 20-те най-големи доларови милиардери надхвърля БВП на цяла Субсахарска Африка. Експертите посочват, че от началото на пандемията от коронавирус статистиката показва, че на всеки 30 часа в света се появява нов милиардер.

А през последните две години общото състояние на милиардерите е нараснало повече, отколкото през всички предходни 23 години, взети заедно. Общото им богатство сега възлиза на 13,9% от световния БВП, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г.

Икономистите посочват, че собствениците на бизнеси в областта на енергетиката и хранително-вкусовата промишленост са реализирали особено големи печалби напоследък - 453 млрд. долара за две години./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: милиардери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Естет преди 1 година
И какъв пълноценен живот имат тия?! Ходят с охрана и до тоалетната, нямат приятели, всеки ги използва заради парите им! Те са абсолютни нещастници на практика!
32
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Това с осигурените за поколения напред не е точно така. Повечето деца на богати хора стават или наркозависими, или пройдохи и като цяло не виждат и 10% от хубавия живот на родителите си. Като ти дадат пари наготово обикновено се проваляш - пример тотомилионерите!
31
2
 
1
 
! Отговори
Не ги съжалявайте преди 1 година
Добре си е човек да има достатъчно много пари никога не са излишни човек да има в повече. А тези от вас дето казват ама в гроба няма да ги отнесат да ама има друго по-важно живели са са си живота пълноценно и са осигурили за поколения напред пра пра пра внуци, които ще си живеят в друг свят на богатства без никакви лишения и без грижи райски живот.
30
0
 
4
 
! Отговори
Лакомия преди 1 година
Тия милиардери не си печатат парите сами. Всеки един милиардер стои на върха на планина от измамени, манипулирани и експлоатирани хора ..... Хиляди съсипани съдби.... стотици хиляди доведени до прага на бедноста .... Това не може да е нормално човешко състояние . ТРЯБВА ДА Е БОЛЕСТ. Лакомията да натрупаш толкова пари че дори и децата на децата ти да не могат да ги изхарчат ... Алчноста да измамиш колкото се може повече хора, бизнес партньори и да скриеш колкото се може повече от данъците си.....
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е зейнал уста да глътне що може, най-накрая остава без нищо..... На безумци тоя свят се е нагледал, нищо ново под слънцето
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обикновено като стане така и следват здрави войни и преразпределяне
27
0
 
1
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
13 трилиона Федералното правителство на САЩ ги харчат за полугодие.А милиардерите не са виновни, че определени правителства имат силата да печатат колкото пари си искат и след това да ги раздават на олигарсите/бизнесмените с отрицателна лихва да изкупуват каквото им скимне. Концентрирате се на неподходящото място, проблема е в Централните банки.
26
2
 
0
 
! Отговори
Милчо преди 1 година
До бай Тодар Като гледам града си: и пътищата са твоите, и училищата са твоите, па и децата .. сме ние, пак сме твоите. Вицовете са реалност.
25
0
 
2
 
! Отговори
Люлю преди 1 година
Ще си ги носят на Луната. Вземайте си ги. Едни чорапи няма да си вземете, ей!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Абе като гледам какви задръствания са по улиците, хората си карат колите и без отстъпка.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мулти култи При социализма имаше инфлация повече от сега. Виж колко е струвала една лада през 1980 и после през 1988. Едно детско колело "Балканче" от първите - сгъваемите струваше 70лв, после втория вид - разглобяемите вече струваше 110, а накрая третия вид с дългата седалка - 140лв.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Викаш да ти ги дадат на тебе парите, за да има смисъл, а?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И милярдери и просяци приключват на едно и също място 2 на 2. Вижда се че капитализма също не е добро нещо, какъв е смисъла толкова пари да са събрани в една шепа хора, всичко е пунт и пласстика.
20
4
 
4
 
! Отговори
Мулти култи преди 1 година
Изтърка се и тази мантра.По-добре да си връщаме социализма.Да няма инфлация, от криза в криза, да няма безработица и всеки ден да е празник.
19
1
 
11
 
! Отговори
Роза преди 1 година
И като са милиардери,могат ли да си купят вечен живот?!А могат ли да занесат милиардите си в гроба?!Само смъртта изравнява хората завинаги.В гробищата има само кости и червеи.И не личи кой какъв е бил.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 И що всички трябва да са равни?
17
0
 
1
 
! Отговори
Разхлабения преди 1 година
До 14 Бате, аз нямам запек бе. Пиши "като мене", не "като нас".
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук поне имаме 25ст отстъпка на гориво, ама не знам защо в бензиностанциите не са чували още да е активно.
15
4
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
"Хамериконски или европейски трилиони?" - Руски трилиони.
14
2
 
7
 
! Отговори
като нас преди 1 година
и милиардерите страдат от запек.