Колумбия ликвидира наркобоса Матамба

Той бе избягал от строго охраняван затвор
28 май 2022 13:03, Александър Попов
6
Колумбия ликвидира наркобоса Матамба
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Един от най-издирваните бегълци в Колумбия бе убит от полицията, съобщи президентът на страната Иман Дуке. Наркотрафикантът Хуан Кастро, по-известен като Матамба, избяга от строго охранявания затвор Ла Пикота в столицата Богота през март. На кадри от камери за видеонаблюдение се вижда как той спокойно излиза от килията си, облечен в униформата на затворнически надзирател.

Иван Дуке каза, че Матамба е бил "неутрализиран" в севериня град Боливар. Но той не даде повече подробности за полицейската операция, при която бе убит лидерът на бандата.

Матамба, който ръководеше клон на картела Gulf Clan, трябваше да бъде екстрадиран в САЩ по обвинения в трафик на наркотици. Той беше обвинен, че управлявал до 20% от пратките на кокаин от югозападната провинция Нариньо. Смята се, че бандата му, наречена Cordillera Sur, е плащала на редица високопоставени членове на колумбийската армия. На свой ред военните предупреждавали бандата за предстоящи акции срещу нея и в някои случаи предприемали операции срещу нейни съперници.

Изчезването на Матамба от затвора накара някои да спекулират, че той може да е бил убит, за да му се попречи да разкрие кой в армията е бил подкупен бандата. Други твърдят, че начина на бягството му предполага участие на надзиратели. Кадри от камерите за видеонаблюдение го показват как спокойно излиза през врата, която е била оставена открехната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на коментар номер 3. Абсолютната истина, но малко хора го осмислят.
4
0
 
3
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Нищо чудно и да си е жив и здрав. Първо бяга, после инсценират че са го убили.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато наркотиците са незаконни т.е от тях се печелят много пари, никога не могат да бъдат преборени, ако ще и хиляди като този да убият. Винаги ще се появяват нови и нови. Парадоксалното е, че проблемът може да се реши с пълното озаконяване на всички наркотични вещества. Това ще свали жените и ще направи този бизнес не толкова привлекателен за престъпността. И алкохола и цигарите убиват, но никой не ги е забранил. Който иска, да се самоубива - личен избор е.
2
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Сега главатар става Чукумба, по прякор "Голямата Чупакабра"...
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжен ден за сиаей