Ердоган: Ще превърнем турската армия в една от най-модерните армии в света

Страната ще предприеме нови операции в Сирия
5 юни 2022 18:01, Нели Христова
56
Ердоган: Ще превърнем турската армия в една от най-модерните армии в света
Снимка: БГНЕС

Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността в Северна Сирия с нови операции срещу кюрдската групировка Сили за защита на народа (СЗН), каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Турция разглежда СЗН като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Ние ще адресираме опасенията за сигурността с нови операции“, каза Ердоган пред 30-ата среща за консултации и оценка на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турският президент отбеляза, че Турция е създала условия за завръщането на над 500 000 сирийски бежанци в зоните за сигурност, създадени при предишните турски презгранични операции.

Ердоган каза още, че правителството е предприело стъпки да превърне турската армия, която е била „прочистена от ФЕТО“ (организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен), в една от най-модерните армии в света. Турският президент допълни, че при предишните операции в Северна Сирия и Северен Ирак турската армия е заличила „коридора на терора, който трябваше да бъде създаден“ по южните граници на страната.

Турция ще предприеме нова антитерористична операция в Североизточна Сирия в опит да изтласка СЗН от провинциите Тал Рифаат и Манбидж, каза по-рано Ердоган. Според него това ще е нов етап в усилията на Турция да създаде зона за сигурност с дълбочина от 30 км на сирийска територия.

Що се отнася до възраженията на Анкара към кандидатурите на Финландия и на Швеция за членство в НАТО, Ердоган каза, че Турция е заела "принципна позиция“ към разширяването на Алианса и е подчертала, че НАТО не е организация за "осигуряване на сигурност за тероризма“.

"Никой не трябва да очаква от нас да направим същата грешка за втори път, доколкото в момента терористични организации се подвизават свободно в Швеция и Финландия, а постери с терористични лидери се размахват и докато това става със защитата на шведската, финландската, германската, финландската и нидерландската полиция, докато всички тези кампании се провеждат срещу Турция и докато нашият съсед Гърция позволява установяването на пет плюс четири, т.е. на още девет бази на САЩ, и докато въпреки това в Гърция терористични организации се подвизават свободно“, каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
0
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
То и ХИТАТА разправяше същото, ЗЕ ЛКО и той, сега ти си наред! Хубаво е да прочетеш за римската империя, която също е имала подобна армия и сега не съществува!
48
3
 
0
 
! Отговори
Turchulq :D преди 1 година
А викаше Украйнците и Руснаците да седнат на една Турчуляса маса да преговарят за мир :D
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чобанските мурафети не минават. Тези да ги разправя на кокошките на село.
46
6
 
3
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Иначе човек като чете тука коментарите на облъчената аудитория му иде да повярва че Турция е джагатайска държава...населението и не ползва документи за самоличност....живеят на племенно общински строй и почти номадски живот...и пет милиона бежанци са повече политически ориентирани от 80 милиона неграмотно турско население...че Ердоган като им даде двойно гражданство ще си осигури още един мандат и че ще направи най модерната турска армия от бежанци - еничери ! : )
45
2
 
12
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До Сатира Няма що беднотия... орисия...Турчина е търпелив...търпял е на толкова султани векове наред та един Ердоган ли няма да изтърпят сега...тя беднотията и скъпотията безтуй си е вечна...вчера беше така , днес е същото и утре няма да е по различно...Турците имат поговорка "Има бетер от бетера" ... Бог да пази всички именно от него ! ! !
44
1
 
15
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До Сатира Cтроят кораби и подводници...танкове и самоходни гаубици...лазерни оръдия и собствени ракети "Хисар"," Сипер" ,"Боздоган" . свои учебни изтребители,бойни самолети и вертолети...свои високоскоросни влакове и ЖП линии и магистрали от Капитан Андреевo и Лесово до Джилвегьоз на Ирак ,до Ирaн,до Азербайджан през Грузия и Армения...делят залък с 5 милиона бежанци само за инат на Европа и то при такваз беднотия и такава инфлация и скъпотия...
43
2
 
12
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
че и ние нямаме такъв политик, а клякаме на всеки чужденец, който ни изкомандва. Даже и на ниво посланик.
42
4
 
12
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До Сатира Да прав си...Турция стана много бедна...толкова бедна че отвинти шайбата...Дъхът им вони от глад ама от пусти му инат те строят мостове и тунели над и под проливите...строят най голямата аерогара на планетата...строят АЕЦ...сондират в моретата и на сушата и откриват свои независими енергийни ресурси които разработват сами пред изненадaните и учудени погледи на великите петролни магнати...почти веднъж на месец прaвят крупни военни операции в Ирак и Сирия и хранят милионна войска ей така за кефа на "диктатора" си
41
0
 
10
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
До злобар * Евала на комшиите. А ние още дълго ще чупим американски "орехчета" с гол з****к.
40
1
 
10
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До Брад Пит Много експерти в България подведени от турската опозиционна медия продължават да лансират турските дронове като пластмасови авиомоделчета а как жилят и как нищо не пропускат първо вкусиха руснаците в Сирия ,после кюрдските сепоратисти в Ирак и Сирия,после Халифа Хафтер и Вагнер в Либия , арменците на Нагорнихкарабах и последно светът вижда и чува какви песни запяха за тях в Украйна...
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този тип е опасен, запада ще му кляка. Трябва спешно да се въоръжим щото какво като сме в НАТО - бай Ердо си е луд баш като Путин!
38
2
 
12
 
! Отговори
злобар преди 1 година
До Брад Пит Американците се усетиха че санкциите срещу Турция много лошо рикошираха....Тия санкции принудиха турците да си разработят своя независима военна индустрия...Всички говорят за дроновете , но най големият сюрприз идва от разработването нови местни муниции които турците нагаждат към американските Ф 16, замениха електронните програми на по голямата част от изтребителите си със свои независими системи,и през 2025 ще влезе в серийно производство турски изтребител с ранг между Ф22 и Ф35.Това означава че Турция след 2025 няма да купува нищо от американците...
37
8
 
3
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
И тоя Нео осмалиец ще бъде посредник между Русия и Украйна...
36
9
 
5
 
! Отговори
Сатира преди 1 година
Това ще съсипе Турция. Работя в Турска фирма, при нас обикновен работник взима средно по 1500 лв. хората са доволни. В Турския завод за същата работа взимат средно по 900-1000 лв., султана им взима останалите пари под формата на данъци. Явно има за какво армия имаш да въоръжава и създава... Килограм месо при тях вече е над 20 лв. бензина гони 3 лв. Разни момчета от Бурса се чудят как да се уредят да дойдат да работят в БГ. Но иначе Ердоган е много велик!
35
7
 
0
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Ще я модернизираш с американско оръжие, докато краварите ти съсипват икономиката, въоръжават и насъскват кюрдите срещу тебе. Така ли, Реджо?
34
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Турската армия и сега ( говоря сериозно) е в състояние да ни окупира за 12 часа ! Няма сила която да я спре ! Нашите ,,шапкари" ще се разбягат . Те могат само да консумират ! Те никога не са участвали в активни бойни действия ! А съвременната война не е това което се учи на книга ! Страшно е ! Да пази Бог да не стане нещо ! Въпреки ,че нещо ми подсказва ,че рано или късно нещо ще стане !
33
5
 
0
 
! Отговори
Похвално преди 1 година
Само така! Турската лира за 3 месеца падна с 10% да чакаме още да падне. Предполагам че скоро ще и викат "лирета" както на времето на италианската.
32
1
 
2
 
! Отговори
Komentar1 преди 1 година
Българския Премиер трябва да започва да събира оръжия и да прости нищо не е вечно утре може да няма НАТО и ЕС и тогава... Тикви зелени не се ядът и доматите с колци ходи до Украйна поне малко Ракети оръжия да беше вземал на връщане там и без това няма с кой да воювът. Керемиди се купуват преди да завали.
31
4
 
3
 
! Отговори
Ахил преди 1 година
Ердо тамам ще направи турската армия номер едно с американски оръжия и от Лангли ще му спретнат преврат или инфаркт, за да си ги върнат обратно
30
0
 
2
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
За Украйна разбрахме, че е измислена, а Бълрия на какво мнение и кога влиза? В Сирия иска да върне имигрантите-гостите които не искат да война и не искат да си имат държава.