Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза

345 милиона души са изложени от риска от глад
24 юни 2022 23:00, Александър Попов
284
Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза
Снимка: БГНЕС

Външните министри от водещите седем индустриални демокрации (Г-7) обвиниха днес Русия за влошаването на глобалната хранителна криза и призоваха Москва да разблокира украинските пристанища на Черно море за износ на храни, предаде ДПА.

"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари", заявиха министрите в изявление, разпространено от германското външно министерство. В документа са отхвърлят фалшивите новини и дезинформацията от руска страна относно санкциите. Русия продължава войната в Украйна и с това задълбочава несигурността за доставките на храни, като "блокира Черно море, бомбардира зърнени силози и пристанища и нанася щети на земеделската инфраструктура на Украйна", се казва още в съвместното комюнике.

Външните министри от Седемте се бяха събрали в Берлин за конференция, посветена на хранителната сигурност. На 26-28 юни в замъка Елмау, в Южна Германия, ще се състои среща на върха на Г-7.

По-рано днес германският външен министър Аналена Бербок каза пред участниците в конференцията в Берлин, че международната общност трябва да положи повече усилия за преодоляването на хранителната криза в много части на света. По думите ѝ само за тази година са необходими над 44 милиарда евро, от които едва половината са осигурени. Според първия дипломат на Германия положението е драматично, защото 345 милиона души са изложени от риска от глад. Бербок обвини Русия, че използва глада като оръжие и държи като заложник целия свят.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце и министърът на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир също участваха в международната конференция заедно с около 50 делегации и около 40 министри. Шулце каза, че около 400 милиона души по света разчитат на храна от Украйна, при което не само че доставките с украинско зърно се бавят, но и цените на храните и енергията се повишават, от което страдат много държави. Йоздемир разкритикува "многопосочната" война на руския президент Владимир Путин, който, по думите му, се опитва да покори военно Украйна, да води война посредством глад срещу световния Юг и енергийна война с Европейския съюз./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 193 "Политиката на Путин е да изнудва целия свят, с всичко каквото може. Това ще бъде докато самите руснаци не вземат нещата в свои ръце" Това ще бъде, докато Цивилизовния свят не опердаши самозабравилия се световен терорист в Кремъл. И този час наближава. Скоро войната ще стигне и до Русия и нейните собствени земи.
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тия гладуващите, що се не хванат да бачкат и да си произвждат, а не да чакат някой да ги храни ?
172
1
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ВЛАКОВЕТЕ ОТ ПОЛША ДО КИЕВ ВОЗЯТ ОРЪЖИЯ И ПОЛИТИЦИ , ЗАЩО ГИ ВРЪЩАТ ПРАЗНО ???
171
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на Путин е да изнудва целия свят, с всичко каквото може. Това ще бъде докато самите руснаци не вземат нещата в свои ръце. Но това е малко вероятно., защото те не обичат да живеят (повечето от тях) в демократично общество. Обичат да си имат батюшката. "цилизационен" избор.
170
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 186 Богатите държави от десетилетия плащат, за да няма глад в Африка и Близкия Изток, и никога това не е личало повече отколкото сега, когато се вижда кой какво плаща и за какво се грижи. Политиката на обричане на глад би трябвало да е забравена, но Русия показа, че е безнадеждно изостанала държава, която си случи с методи отпреди 90-100 години, за да тероризира света. Въпрос на време е света да вземе мерки.
169
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде са тези 345 милиона, не се казва в статията :)) Ти ако разчиташ Раша да те храни, значи се обричаш на глад :)) Та ние през соца изнасяхме огромно количество селскостопанска продукция за тех, щото в блатная не вирее нищо :))
168
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престарелият президент на САЩ и държавите от Западна Европа в лицето на Германия,Франция, Испания проявяват тенденция към неоколониализъм, стигаща до мания за владетели на света. САЩ все още се смятат за лидер на свтовната икономика и политика. Необмислената акция на Байдън и ЕС срещу държавата,дръзнала да не се подчини на САЩ и НАТО противопоставиха на тях държави от Азия,превъзхождащи по население и настигнали САЩ по икономика, от Южна Америка,Африка. Борбата с БРИКС тепърва предстои.
167
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рибока Ми жуже са. Те блокират икономическите резултати на друга държава, не собствените си.
166
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 182 "Рашките не са длъжници на никой" Рашките са блокирали износа на зърно от друга страна. Това е държавен тероризъм и световен рекет. Те не се разпореждат с нещо тяхно, че да се говори за това дали са длъжни. Г-7 сега се събират за да ги убеждават, но това е само прелюдия към следващия етап, в който ще извадят тоягата. И няма да са само санкции. Ще започнат да потъват руски кораби, които се осмелят да блокират.
165
0
 
12
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Айде ся,"икономическото жуже" било виновно и за глада в света.Нали са жуже бе?
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
179ти, хамсалак ти изобщо как ти го побра в кухината? За какви богати държави ми говориш?!? За крадците през вековете, та до днес ли или за онези "загрижените", за които гладът в Африка и Азия е политика от миналия век? Тогава СССР ли е бил виновен или извънземните? Я се осъзнай, промит медийно мозък!
163
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОРЪЖИЕТО НА БАЙДЪНЧО И УРСУЛАТА ПРЕЗ МИНИРАНИТЕ ОТ УКРАЙНА ПРИСТАНИЩА ЛИ ГИ ДОСТАВЯ ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ , ЦИРКАДЖИЯТА НАРКОМАН ????
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зелено бъдеще Русофилите определено ще ядете шума. Като шумкарските ви предшественици. :)
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 177 Открил съм, че най-добрия начин за озаптяване фантазиите за величие на бесни сатрапи, е като ги навреш в мизерията и им отрежеш пътя за бягство, така че да трябва да си стоят в собствената дупка. Рано или късно се побъркват и сами вземат правилното решение.
160
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ми ср'а в гащите? Много ли лицемерие и лъжи за хранителната криза в света. Защо РФ да е виновна, че Украйна си минира пристанищата, защо да е виновна, че някой сипе безумни количества оръжия срещу Русия, измислят се купища безумни санкции и се очаква в същото време РФ да раздава евтини торове, петрол, газ и други? Я помислете малко, кой е виновен за ситуацията САЩ, ЕС, Г-7 или РФ? Рашките не са длъжници на никой
159
2
 
9
 
! Отговори
Зелено бъдеще преди 1 година
Защо така не може ли да минем на зелени технологии , колите на соларни панели а ние от слънцето да го превръщаме в храна и да ядем? Докога ще зависим от тъпата русия не може ли да ядем въздух и шума, нали бкп са яли шума?
158
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На планетата Земя живеят близо 8 милиарда човека, тези 345 милиона, дето са се излъгали да повярват на рашките от къде са, че умират от глад :)))
157
11
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
... нали русофилите разправят, че богатите държави били "лицемери", че не се грижели за по-бедните. Сега се оказва, че не само, че богатите държави се грижат за бедните, ами ако не са те да плащат за изхранването на Африка и Близкия изток, те ще гладуват. Сега пак богатите държави се намесват, за да посочат причината за заплахата от нов глад - Русия. От друга страна Русия, която плюе по Запада за каквото се сети, му прибира паричките, а иначе го дава "загрижена" докато създава проблема.
156
14
 
6
 
! Отговори
Путинки преди 1 година
Новият юда,подражателя на Сталин, съзнателно обрича на глад милиони. Този параноик ще бъде проклет навеки. Името му не следва да бъде споменавано.
155
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-7 смятаха,че държат цяла Европа и войната,която те провокираха с Русия, им бръкна отзад. Оказа се,че тази държава, чиято собственост са суровините - газ,петрол,руди на редки метали, зърнени и промишлени култури е важна с такава степен,колкото и държавите, които преработват суровините в стоки. Държавата с мания да владее Европа - Дойчланд се готви да конфискува оборудването наГазпром на нейна територия.Русия с Китай и Индия ще формират блок антиЕС и мечтите й за господство ще рухнат.