Подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Предстои ратификация от всички 30 държави от пакта
Обновена: 5 юли 2022 13:30 | 5 юли 2022 12:37, Елка Василева
28
Подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

В щабквартирата на НАТО бяха подписани протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

Още по темата
Двете страни подадоха молби за членство през месец май, а искането им беше утвърдено на срещата на върха на НАТО в края на миналия месец в Мадрид, припомня БНТ.

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения. Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците. По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО, предаде БТА.

Това е поредната стъпка към членството на Швеция и Финландия, след като Турция реши да оттегли своите възражения. На 28 юни трите страни подписаха меморандум, в който бяха включени всички проблемни за Анкара въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Щом преди 1 година
И независима Швейцария се включи в санкциите към Русия, джуджето яко е сбъркало. Хитлер през втората световна война не успя да я извади от неутралитет, а сатрапа от Кремъл, водача на крепостните селяни с два хода я убеди да забрави неутралитета
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar PowerМай си слънчасал леко....
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, движим се към края все по-бързо. Новият световен ред не се спира, а се разширява. Няма да имаш свобода да откажеш, ще си вътре във всичките организации, като Международна Здравна Организация, Международен Валутен Фонд, НАТО. Здраве, Пари, Отбрана. Ако някой си мисли, че това е за добро, просто изчакайте да видите "плодовете".
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тях вкараха в обора..
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пудинга гледа като лалугер. Уж трябваше да спре разширяването на НАТО, а всъщност го увеличи :)
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Скоро и Китай ще го приемем в НАТО - ахаххахахха
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това всичкото е мижи, да те лажем. Ако не изпълнят поетите ангажименти към Турция, ще гледат срато през крив макарон
16
2
 
3
 
! Отговори
Нереално кухи преди 1 година
Путинофилите вече свършват в гащите като се спомене Сармат. Толкова да си кух, че да имаш вече изкривена представа за всичко около себе си.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И solar power щом като срато е защитен съюз какво правеше в Югославия например? От кого я защитаваше? Нещо не помня Русия да я беше нападала. А Ирак, а Афганистан от кого ги защитаваше? Промит краварски дупедавец без капка мозък
14
7
 
5
 
! Отговори
Севилския бръснар преди 1 година
Честито бръснене за кремълския стратег!
13
9
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Факт: НАТО е защитен съюз ! Набийте си го в руските канчета ! До момента НАТО не е обявил война на нито една държава ! НАТО осигурява МИР ! Ако липсваше до момента нацистката руска зараза щеше да е плъзнала в цяла европа.
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция и Финландия станха пореднит "жертви" (пушечно месо) на алианса, на който му трябват само териториите им и разбира се членския внос за да могат Американците да си разиграват коня. Европейските политици или са прекланео глупави или изобщо не са далновидни или просто не им пука за собсвените им нации..или всичко заедно.
11
12
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нато е най голямата заплаха за мира в Европа, само конфликти и дрънкане на оръжие.
10
3
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Хиляди ЦРУ агенти се мъчеха всячески да убедят правителствата на Швеция или Финландия да се присъединят към НАТО и ето, че най-добрият -Волдемар Путкинщайн успя!
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин газ пикae!
8
16
 
11
 
! Отговори
смех преди 1 година
На кой му пука зя тия мижетурски с население на китайско село и 90% певали
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре насочен сармат (я литне я не, щото Иванчо е нарамил някоя пералня да мъкне и е напуснал поста си) отколкото бавно пълзящ k u r на *** мечка от 15 век.
6
8
 
7
 
! Отговори
j преди 1 година
Супер! :) Сега да видим Султанът, кога ще го гласува в турският парламент, че май нещо се закучиха нещата след отказа на Финландия да им предаде кюрдите там..... Да не останат само протоколите......
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пияните азиатски варвари, трябва да бъдат заградени,да си стоят в резервата и да не се срещат с нормалните хора и общуват с тях,по никакъв начин.
4
3
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Или пък още 2000 км граница с нато :) Чудесно. За сарматките не се тревожи едната им останала ракета ще я свалят с десет ракети :)