Английската култура в криза, броят на специфичните пъбове рязко намалява

Причината - от офиси се печели повече
10 юли 2022 13:23, Петя Славова
39
Английската култура в криза, броят на специфичните пъбове рязко намалява
Снимка: БГНЕС

Част от английската култура е на изчезване - броят на специфичните за Острова пъбове е намалял рязко. Много от заведенията се превръщат в жилища и офиси - в името на сигурната печалба, пише "Дойче Веле".

Броят на пъбовете в Англия и Уелс намалява: през първата половина на тази година те са били по-малко от 40 000, както показва анализ на консултантската компания за недвижими имоти "Алтус". Броят им днес е със 7000 по-малко, отколкото преди десетилетие, и по-малко откогато и да било. Според проучването само от края на 2021-а година досега са затворили около 200 пъба. Особено засегнат е районът около милионния град Бирмингам, както и Лондон и Източна Англия.

От "Алтус" подчертават, че след пандемията и свързаните с нея затваряния на заведения, цялата индустрия е била засегната от рекордно висока инфлация и рязко покачване на разходите за енергия.

Дано помогне държавата

По информация на Британската асоциация на пъбовете и Института по туризъм в страната, едва 37 процента от всички заведения са на печалба. Затова и ръководителката на асоциацията Ема Маккларкин призовава за подкрепа от правителството. "Изключително важно е да получим облекчения, за да намалим този натиск, в противен случай рискуваме да продължим да губим все повече пъбове всяка година", казва тя.

Инфлацията във Великобритания се превърща във финансово бреме за милиони домакинства. А през април се очаква ново поскъпване на енергията. Само в Англия над 6 миилона домакинства вече не могат да плащат сметките си.
Великобритания е изправена пред най-тежката рецесия от 300 години насам

Последиците от пандемията и инфлацията са двата фактора, които оказват най-голям натиск върху заведенията. "Като отрасъл току-що преживяхме най-трудните две години, откакто се помним, а сега сме изправени пред предизвикателството на изключително нарастващите разходи", коментира Маккларкин.

Без пъбовете - самота и изолация

Английските пъбове се смятат за душата на общността и резкият спад в броя им е изненадващ. Приятели и семейства се срещат в кръчмите за неделно барбекю, а колеги се наслаждават на студена бира след работа. Ако искате да пиете бира след работа в центъра на Лондон в четвъртък следобед например, ще ви отнеме много време и усилия да стигнете до някое заведение през тълпите. За много туристи посещението в пъб също е част от преживяванията във Великобритания.

"Ако пъбовете продължат да бъдат принуждавани да затварят, това ще бъде огромна загуба за местните общности", казва Маккларкин. Центърът за изследвания "Локалис” изтъква и ключовата роля на пъбовете за възстановяването на социалните контакти в общностите през пролетта на 2021-а година. За много хора посещението в пъба е възможност да напуснат дома си и да се срещнат с приятели и съседи. С други думи, благодарение на социализирането в пъбове се избягват самотата и изолацията. Ако пъбовете изчезнат, особено в селските райони, това може да застраши социалната структура, предупреждават от "Локалис".

От офис се печели повече, отколкото от пъб

Спадът в броя на пъбовете започна отдавна, а пандемията само засили тенденцията. Причините са разнородни: забраната за пушене на затворено, по-евтиният алкохол в супермаркетите или дори промененото поведение на клиентите. Собствениците на пъбове се оплакват и от данъците върху бирата, които са едни от най-високите в света. Напоследък заведенията бяха засегнати и от стачките в британските железници - по-малко хора пътуваха до центъра на градовете. Това е коствало 25 на сто от приходите на Клайв Уотсън, основател на лондонската верига пъбове "City Pub Group".

Вместо да отдават под наем заведенията си, собствениците им ги превръщат в апартаменти или офиси. Площите често са разположени в центъра и поради това са изключително привлекателни.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: англияофисипъбове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Мосю Франсе преди 1 година
Английските заведения са тъмни, мръсни и некомфортни дупки с високи цени на долнопробен алкохол! Посетителите им не са се докосвали до никаква култура в живота си!
31
0
 
0
 
! Отговори
Честно казано преди 1 година
Никой не му дреме.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто англичаните не ходят толкова често по пъбовете а българите са всеки ден там след като свършат работа.
29
1
 
2
 
! Отговори
англичаните преди 1 година
плавно и толерантно да възприемат шариата от други етнооо групи и алкохола ще бъде заменен с ароматни здравословни чаени напитки а пъбовете ще бъдат предназначени за приют на търсещи убежище техни роднини които все още са възмутени от непристойното поведение на коренни подддпийнали жители люшкащщи се пред пъбовете
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ингилизите трябва плавно и толерантно да възприемат шариата от други етнооо групи и алкохола ще бъде заменен с ароматни здравословни чаени напитки а пъбовете ще бъдат предназначени за приют на търсещи убежище техни братовчеди които все още са възмутени от непристойното поведение на коренни подпийнали жители люшкащи се пред пъбовете
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ингилизите трябва плавно и толерантно да възприемат шариата от други етнически групи и алкохола ще бъде заменен с ароматни здравословни чаени напитки а пъбовете ще бъдат предназначени за приют на търсещи убежище техни братовчеди които все още са възмутени от непристойното поведение на коренни подпийнали жители люшкащи се и крещящи пред пъбовете
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
англичаните трябва плавно и толерантно да възприемат шариата от други етнически групи и алкохола ще бъде заменен с ароматни здравословни чаени напитки а пъбовете ще бъдат предназначени за приют на търсещи убежище техни братовчеди които все още са възмутени от непристойното поведение на коренни подпийййнали жители люшкащи се и крещящи пред пъбовете
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва се паб и от там пабове а не пъбове или пъпове или пъпна връв . Незнам каде ви намират от кол и въже
24
2
 
1
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 1 година
Може пък да поумняват англичаните, алкохолизма вече да не е на мода. За разлика от БГ където пукницата заедно с чалгата е на почит и даже сред по бедните слоеве си има така наречения "битов алкохолизъм". По този параграф ни бият само мужиците.
23
3
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
До АнонименИмам Великото Небе!;))) А ти Долната земя, антибългарино! Слава на Тангра! Тленен гроб и вечно гниене за такива като теб! Аз съм единственият тенгриянин, нескопосан мисловен сюртюк! Къде си тръгнал да ми скачаш, недодяланик, с твоето мисловно ниво? Къде си тръгнал? Каква вътрешна култура имаш ти? Никаква, мойто момче! Ти не си Българин! Ти си Изчадие, заедно с твоите родители, чиято "култура" е съвършено битово-примитивна! И тръгнал да се отваря? ;)))
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Английска 'култура'
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти какво имаш ,бе, измисления тангрист!
20
8
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Каква култура имат енглизите? Долнопробните им кръчмета наречени пъбове, вие наричате култура? Тва не е култура!;))) Тва е разврат на съзнанието! Енглизите междувпрочем, никога не са имали култура. Не и смисъла, който Изтока има за това понятие или, ако трябва да кажем, какво е култура за енгилизетата, това е простотията и вулгаризма! Простотията като култура и културата като вулгарията на простотията!;))) И вие искате да споделяме "ценностите" им? Забравете!;)))
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е смешно,а нормално.С онези са били в една империя,те са воювали за тях,като братя са им..Бие не сме били в империята,а сме били част от турския свят.Това са реалностите.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно е, че мразят българите и румънците, обаче си обичат муджахидините и черните, смешна нация :)))
17
1
 
6
 
! Отговори
егати културата преди 1 година
Кръчмарска. Европейски ценности.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на бас,че Англия ще я има и след 500 години,а нас няма да ни има като ТБД до 2050!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да в БГ много от традициите са загубени. Нищо няма да им стане на англета ако пият по-малко.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж заглавието как е написано. Излиза че културата им се прави в пъбовете. Това е нивото на журнаглистите. Не могат да напишат нещо от рода на Английските традиции са застрашени, ами направо културата им. Тъжно.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за това сме виновни ние. Идват да поркат на слънчака. При нас могат да шофират пияни дори да убият някой и да останат безнаказани.