Естония ще забрани руските и беларуските граждани да носят оръжие

Около една четвърт от населението на Естония е етнически руско
16 юли 2022 08:29, Елка Василева
110
Естония ще забрани руските и беларуските граждани да носят оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

На руските и беларуските граждани, живеещи в Естония, скоро ще бъде забранено да носят оръжие съгласно условията на коалиционното споразумение, което ще бъде подписано от новото правителство, предаде ДПА.

"Разрешителните за носене на оръжие на граждани на Руската федерация и Беларус ще бъдат обявени за невалидни и издаването им ще бъде отменено", се казва в част от споразумението, цитирано от естонските радиостанции.

Лаури Лаанеметс, който ще бъде новият министър на вътрешните работи, потвърди плана. Въпреки това влизането в сила на разпоредбата може да отнеме няколко месеца, тъй като първо ще са необходими промени в закона.

Асоциацията на собствениците на оръжие в Естония още през март предложи законите за оръжията в страната да бъдат променени така, че само естонски граждани, както и граждани на други държави от ЕС и НАТО да могат да притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Естония и други източноевропейски държави са под напрежение след нахлуването на Русия в Украйна по-рано тази година. Мнозина се опасяват, че ако Русия завладее Украйна, тя може да обърне поглед към други бивши съветски републики като Естония.

Около една четвърт от населението на Естония е етнически руско, въпреки че много от тези хора имат и естонско гражданство.

Либералната Партия на реформите на министър-председателката Кая Калас приключва договарянето на ново коалиционно правителство със Социалдемократическата партия и консервативната партия "Отечество". Очаква се новото правителство да бъде съставено до няколко седмици.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
На време и далновидно!
88
1
 
4
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
Това Естония какво е бе?
87
9
 
1
 
! Отговори
Варна преди 1 година
ИЗОБЩО ЗАЩО (СВЕТЪТ) ГО ТЪРПИ ПУТИН НИМА СА ПО-БОЛНИ ОТ НЕГО. ИЛИ ЗАРАДИ МНОГО ПАРИ....КАК НЕМОГАТ ДА ГО СПРАТ ПО ТОЧНО ЗАЩО НЕГО СПИРАТ НЕЕ НУЖНО ВОЙНА КАКТО ТРЪМП БИЛ ГО ЗАПЛАШИЛ.САМО ЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ СТИГА.КАКТО Е НАПРАВИЛ ТРЪМП.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закасняха путин забрани на руснаците ли4но оръжие още миналата година амаа ха за какво им е на де,,били пищов
85
4
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Това не е ли дискриминация по признак на гражданство? Той/тя може да е и чий да е гражданин и пак да е лоялен към страната, в която живее и обратно.Става като в Соца, вменяват вина по произход, а пък тръбим колко сме демократични. Всъщност що си губя времето.На ......... си вървете неблагодарни .....ZOV.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалките прибалтийски джуджета осъзнават че са следващите в опашката да спечелят по милост Евровизия :)
83
0
 
1
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
До БобKакъв боб бе, най-много си плява
82
0
 
12
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 87 Затова САЩ оставиха на талибаните оръжие за 8 милиарда евро като се изтеглиха от там в пълен хаос! Те са по добре въоражени от натовската държава България..
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористите по целия свят не трябва да имат достъп до оръжие.
80
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Всички нормални хора мислят и анализират. Само глупавите се подават на внушения и пропаганда !
79
23
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всички нормални хора са русофоби. Само природно тьпите индивиди се насочват доброволно хъм лагера на полезно-идйодстващите...
78
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Социопата бай ви SS приканва раята да не бъдат повече рая защото само въоръжения човек е свободен човек,но роба си остава роб ! До 71 !
77
1
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Защото те руснаците като ходят до Талин винаги си носят идин два калашников за всики случай!
76
3
 
10
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Тези, латвийците и поляците са по русофоби и от украинците..
75
9
 
16
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Естонските проНАТОвски нацисти ги е страх, че ако дадат на 20 руснака пистолети, могат да завземат измислената им страна
74
3
 
11
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Тези да си гледат 23% инфлация и политическа криза и увеличаваща се мизерия! От години живият на заеми..за оръжие се загрижили, а хляб няма!
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До profetey Кое ти е написано неясно бе, тьб? Ясно пише - чужди граждани. Не пише естонски граждани. Значи чужденците да си оставят оръжието на границата. После на излизане си го получават и чао. Какво неясно има?
71
4
 
13
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Няколко пъти прочетох че да разбера. "само естонски граждани, както и граждани на други държави от ЕС и НАТО да могат да притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси" - това значи че дори да си руснак като етнос, ако имаш естонско гражданство, то не влизаш в тази графа. Ако е така, то не е проблем, но ако се гледа етнос, то тогава е дискриминация. Статията е написана доста повърхностно и неясно. С подобни закони според мен трябва да се внимава.
70
6
 
14
 
! Отговори
Степа Бандеровски преди 1 година
Скоро и на вас ви предстои анексия след денацификация и демилитаризация. Лаладжии