Китай цензурира бойкота на ипотечните кредити

Цензурата по темата не се ограничава само до социалните медии
21 юли 2022 00:30, Йоана Цонева
17
Китай цензурира бойкота на ипотечните кредити
Снимка: БГНЕС

Докато Китай се опитва да овладее бойкота на ипотечните кредити, който предизвика редки протести, цензурата се е активизирала - съобщенията в социалните медии са блокирани, видеоклиповете с демонстрации са изтрити, а търсенето на ключови думи са без резултат.

Цензурите се опитват да филтрират или изтрият информация за разгневени купувачи на жилища, които заплашват да спрат да плащат ипотеки за стотици незавършени жилищни проекти, докато регулаторите се опитват да успокоят жителите, че за всичко ще бъде погрижено, съобщава "Ройтерс".

Протестите избухнаха в деликатен за Пекин момент. Очаква се китайският президент Си Дзинпин да получи трети управленски мандат на 20-ия конгрес на Комунистическата партия по-късно тази година и социалната стабилност е от решаващо значение преди срещата.

В стремежа си да успокоят протестиращите и да овладеят кризата, регулаторните органи и местните власти увеличиха усилията си да уверят критиците, че проектите ще бъдат завършени.

Банковият орган насърчи кредиторите да отпускат заеми за проекти, а окръзите - включително в провинция Хенан и град Чунцин - създадоха работни групи.

Нарастващите вълнения около незавършените проекти обаче поставят на изпитание китайските компании за социални медии, които са обект на строги закони, изискващи от тях да цензурират съдържание, което "подкопава социалната стабилност" или критикува централното правителство.

Според запазените изображения, показани от протестиращ, един видеоклип, показващ пръстови отпечатъци на известия от купувачи на жилища, които обявяват бойкот на ипотечните плащания, е бил блокиран в Douyin, китайската версия на TikTok. Платформата за социални медии заяви, че "съдържанието не е преминало през проверка".

Протестиращ от град Джънджоу в провинция Хънан с фамилно име Лу заяви, че видеоклипът за бойкота на ипотечните кредити, който е качил чрез Douyin, в един момент е бил сред водещите тенденции. Но той добави, че такива видеоклипове вече не могат да бъдат качвани или намирани в платформата.

Ян, протестиращ срещу ипотеките в Нанчан, столицата на югоизточната провинция Дзянси, заяви, че неговите видеоклипове за протести срещу ипотеките в Douyin също са били цензурирани.

Друг протестиращ с фамилно име Уан, също в провинция Хенан, заяви пред "Ройтерс", че се е опитал да качи видеоклипове за бойкота на ипотеките, но те или са били ограничени, или не са получили одобрение, или са могли да бъдат гледани само от него.

В платформата за социални медии Weibo хаштагът #stopmortgagepayments е бил цензуриран, според търсене от страна на "Ройтерс". Известието гласи: "Поради свързаните с темата закони и правила страницата не може да бъде показана".

Други видеоклипове, които бяха блокирани или изтрити от сайтовете на социалните медии, включваха сцени на празни строителни обекти, протестиращи, които се сбиват с бодигардове, и коментари на анализатори за движението за бойкот, което подчертава чувствителността на въпроса.

Друг протестиращ заявява, че не може да споделя видеоклипове, свързани с кризата, чрез най-популярната китайска услуга за съобщения - WeChat.

Цензурата по темата не се ограничава само до социалните медии.

Служител в строителен предприемач заяви, че неговият началник е забранил на служителите да коментират протестите срещу ипотеките, дори извън протокола, поради "заповед отгоре".

Анализатори в някои фирми за ценни книжа и проучвания в Китай са заявили пред "Ройтерс", че също са били посъветвани да не коментират протестите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо изтрихте коментара, че ес цензурира протестите на фермерите в Холандия????
12
1
 
2
 
! Отговори
Sss преди 1 година
До Хахаха до 5Това е началото на вълната от ипотечни фалити , а от там на банковите и срутване на цялата световна икономика. При това колкото по-развита е била толкова по-голямо ще е срутването. За 6 месеца средната вноска по ипотечен кредит в САЩ е нарастна от 1500 на 2500$ и това е само началото.
11
5
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Значи Китай си има сериозен вътрешен проблем.Няма да помага на московското джудже.
10
0
 
10
 
! Отговори
Китай е зле преди 1 година
В Китай има и бунтове защото банките блокират сметки на хората. Имотният балон там се пукна и банките останаха без пари. Локдауните извадиха проблема на яве.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКОЛКО СЪМ РАЗБРАЛ, ЧЕ В КИТАЙ ИМА ИПОТЕЧНА КРИЗА ПОДОБНА НА ТАЗИ В САЩ С БРАТЯТА ЛИМОНИ (Lehman Brothers) ? ОЧЕВИДНО, ЧЕ Е ТАКА. И ДА ЦЕНЗУРИРАТ, И ДА НЕ ЦЕНЗУРИРАТ, ЦИРЕЯТ ЩЕ ИЗБИЕ - ВЪПРОС НА ВРЕМЕ И ЕЛЕМЕНТАРНА ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА!!! И ТОВА НЕ Е УЧУДВАЩО ЗА СТРАНА КРЕДИТОР НА САЩ, В КОЯТО МНОГО ХОРА ПРЕЖИВЯВЯТ С 30? НА МЕСЕЦ...
8
0
 
4
 
! Отговори
Хахаха до 5 преди 1 година
Четете пост номер 5.В него е написано всичко и кратко.Строителният балон в Китай се спука.Сега ФЕД като вдигне лихвата, ипотеките по цял свят ще натежат, а поне 40% и неплатими.Инфлация се бори с високи лихви! Няма мърдане.
7
0
 
11
 
! Отговори
Никой преди 1 година
В Китай вземаш ипотека за жилище на зелено, банката превежда парите на строителя на 100%, а купувача започва да плаща ипотеката на другия ден. А жилището може да не се завърши и за 10 години, въпреки че са обещани 2 години до ключ. Затова протестират. Не могат да плащат и наем и ипотека вечно.
6
3
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Тотална дезинформация, нарочно нищо не се разбира от "статията"
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се разбира много писано и само протест срещу ипотеките. Защо протестират лихвите ли са високи, какво точно става, нищо не се разбра.
4
9
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НАЙ-ОБИКНОВЕН КОМУНИСТИЕЧСКИ РЕЖИМ КОПИРАН ОТ СССР!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно по цял свят управляващата мафия се гаври с хората и полага големи усилия да им отрови живота! Целта е никъде да не може да се живее човешки и нормално.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло ми звучи фейк нюз... Цитираш протестиращи, пишеш някаква сричка и имаш фамилия с китайско звучене... Лу, Ин, Ян, Хо, Ши, Мин, Х.*** Раз Вей.. Просто пак ритат руснаците, индиректно.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Същото смятах да напиша! И то каква цензура, думичка не се прокрадна! Добре дошли в ЕССР!