Цените на храните по света се понижиха през юли

Остават обаче редица несигурности, заяви икономистът на ФАО
5 авг 2022 18:38, Петя Славова
20
Цените на храните по света се понижиха през юли
Снимка: БГНЕС

Индексът на световните цени на агенцията на ООН по храните се понижи отново през юли, отдалечавайки се още повече от рекордните стойности, достигнати през март, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 140,9 пункта миналия месец спрямо ревизираните 154,3 пункта за юни. Стойността за юни преди беше определена на 154,2 пункта.

Индексът за юли все още е с 13,1 процента по-висок от същия месец година по-рано, тласнат нагоре от въздействието на инвазията в Украйна, неблагоприятното време и високите производствени и транспортни разходи.

"Спадът на цените на хранителните стоки от много високи нива е добре дошъл, но остават редица несигурности", каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро. Той добави, че мрачните глобални икономически перспективи, валутната нестабилност и високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещото производство и поминъка на фермерите, в съвкупност представляват сериозно напрежение за глобалната продоволствена сигурност.

Подиндексите за цените на растителното масло, захарта, млечните продукти, месото и зърнените култури се понижиха на месечна база през юли, като показателят за пшеницата се срина с 14,5 процента, отчасти поради постигнатото споразумение между Украйна, Русия, Турция и ООН за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища.

Индексът за цените на царевицата падна с 10,7 процента през юли, което също се дължи отчасти на сделката Русия-Украйна, както и на повишената сезонна наличност от ключовите производители Аржентина и Бразилия, заяви ФАО.

Три кораба, превозващи общо 58 041 тона царевица, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища днес, съобщи организацията, следяща операцията. Първият кораб, превозващ украинско зърно, отплава от Одеса в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас всички се борят за власт, но никоя власт не се бори за страната и народа. Спекулативни мошеници тормозят всички. В правителствата се слагат некадърност, но послушни хора. Защо никоя власт не проследи богатствата на Пеевски, Доган и много подобни, гръмнаха тези на СИК, ВИС, мултигруп, а никой не потърси имуществото придобито по незаконен начин. Ограбиха България от липса на правосъдие. Мафиотите превзеха всичко.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвате ли на тези лакърдии?!?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава ли че БГ нее част от света щото храните продължават да летят. В Сърбия днес заредиха на 2 лева дизел. Те от друг свят ли са. Купих на 89 стотинки пак от Сърбия хляб типов като бай Тошовия. Само в мутроландия ли цените се определят от Мутрите.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10% бил паднал индекса на цените при сделката... Те толкова е значението на Украйна за увеличаването на цените а другите 499% увеличения са причинени от алчността на прословутия бизнес
13
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Няма как да се изкупуват дини за 15 стотинки а на пазара да е 60 ст. как не ви е срам.???
12
0
 
7
 
! Отговори
Продажници преди 1 година
Спрете да спекулират с цените.
11
0
 
10
 
! Отговори
нъл тъй преди 1 година
По света ДА, но НЕ и у нас!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в тази набедена територия цените се вдигат преди да пораснат на световните борси, а когато падат тук всички национални душмани се правят на умрели лисици. Кога ще му писне на това останало население, отдавна забравило, че е било народ!
9
3
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 1 година
На България оригинален и хитър цар трябва ли й ?Иска или не иска ?
8
14
 
5
 
! Отговори
Георг преди 1 година
Заплатата ми се вдигна на два пъти през 2022 именно заради инфлацията. Но работя за US фирма с клон в БГ. Запада винаги се грижи за работниците. При рашките затягат колани. Скоро ще си носят часовниците на кръста.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ние не сме част от света. Благодарим ти Кире!
6
1
 
20
 
! Отговори
дааа преди 1 година
е явно ние не сме в света .
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поскъпването на всичко е добре планирано и нищо не е случайно . Наивните обяснения с войната в Украина или нещо подобно е за балъците - това е добре планирано от корпорациите в комбинация с алчния и диктаторски политически елит по целия свят . За момента е поевтиняло , за да няма недоволство и богатшите и елита да не си развалят хатъра през лятото , но веднага щом дойде есента ще се вдигнат до небесата !
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мракобесният капитализъм е така !
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фокс кидс - Да мога : Производствени разходи + транспортните разходи + по-скъпи суровини ! Доволен ли си ?!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са стари трикове , защото след два месеца ще скочат двойно повече !
1
0
 
20
 
! Отговори
Фокс кидс преди 1 година
Някой ако може да ми даде логично обяснение на увеличението на крема за бръснене Каро от 1,30 преди година,до 2,80 лв днес ?! Или на течния *** за ръце от 1 лв/л до 1,89лв днес?