Отпускат още 4,5 млрд. долара финансова помощ за Украйна

Ще помогнат на Киев да плати за услуги и пенсии,
33
Отпускат още 4,5 млрд. долара финансова помощ за Украйна
Снимка: GettyImages

Световната банка обяви, че отпуска още 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за разкъсваната от войната Украйна, предоставена от САЩ.

Средствата ще помогнат на Киев да плати за услуги и пенсии, което е от ключово значение за облекчаване на икономическите последици от руската инвазия, се казва в изявление на банката, съобщи АФП.

"Тази икономическа помощ е от решаващо значение за подкрепата на украинския народ, който защитава своята демокрация срещу непровокираната агресивна война на Русия", се казва в изявлението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Последният транш от помощта, по-голямата част от която ще бъде изплатена този месец, е част от общата американска подкрепа в размер на 8,5 млрд. долара, "която помага на украинското правителство да поддържа болници, училища и други важни държавни услуги за народа на Украйна".

Световната банка съобщи, че финансирането е предназначено за проекта "Публични разходи за издръжката на административния капацитет в Украйна" (PEACE), който е част от многомилиардния пакет за подпомагане на страната.

"Украйна се нуждае от непрекъснати държавни услуги, включително здравеопазване, образование и социална защита, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на условията на живот и бедността", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Понастоящем страната има бюджетен дефицит, който нараства с 5 млрд. долара всеки месец, утежнен от невъзможността й да набира средства или да получи достъп до финансиране на външните пазари.

Съюзниците побързаха да подпомогнат Украйна, като Г-7 и Европейският съюз също обявиха ангажименти за допълнителни средства в размер на 29,6 млрд. долара за Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
22
 
5
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 1 година
ВСЕКИ УБИТ РУСНАК---Е ГАРАНЦИЯ ЗА СВОБОДЕН И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ НА ВСЯКО БЪЛГАРСКО ДЕТЕ !...УБИЙ РУСНАК --СПАСИ СВЕТА ОТ РУСКИЯ ФАШИЗЪМ !
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са бездънна яма за пари нашите да си опичат акула, ако се съгласят нашите пари да отиват за укрите, каквото са си надробили да си сърбат сега, ние и без това см най-зле в ЕС, понеже сме управлявани от национални предатели без изключения последните 33 години.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за Украйна се пише и само пари им се дават.
6
11
 
5
 
! Отговори
СВЕТОВНИТЕ ПАРИ .... преди 1 година
...НИКОГА НЯМА ДА СВЪПШАТ ЗА ГЕРОИЧНА УКРАЙНА ---СМЪРТ НА РУСКИТЕ ГА ДОВЕ И УБИЙЦИ!!!--СЛАВА УКРАИНЕ...!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за тези долни укри
4
3
 
6
 
! Отговори
Болници преди 1 година
Подържа болниците си с нови американски танкове, пенсионерите си д разполагане на нови HIMARS на 7 мия етаж до бабетата щото са глухи и не чуват ракетите и училищата с 777 гаубици пак от същата помощ щото не можело винаги да ги разполагат в дрцките градини, бебетата се съдели че батковците им не мрели толкова често. Помощ неземна
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До #1Българските некадърни европеидни про'с'таци дето все чакате някой да ви даде, не само ЧЕ НИЩО НЯМА да получите, а ще давате. Защото сами гласувате да сте роби. Дано изч'езнете тази зима от студ и глад!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащате ли другаре заплатите в Украйна? Плащайте, това е евроинтеграция!
1
1
 
18
 
! Отговори
Народен преди 1 година
А за България кога???