Киев и Москва си размениха обвинения за стрелбата по АЕЦ "Запорожие"

Според местни жители централата отново е обстрелвана
13 авг 2022 20:20, Анисия Иванова
81
Киев и Москва си размениха обвинения за стрелбата по АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Киев и Москва отново си размениха обвинения за атаката по окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа, която беше атакувана няколко пъти в продължение на седмица.

"Ограничете присъствието си по улиците на Енергодар! Получихме информация за нови провокации от руските окупатори", съобщи украинската ядрена агенция "Енергоатом" в Telegram. „По данни на местни жители от Енергодар централата отново е обстрелвана".

От своя Москва, която държи контрола над централата и районите около нея, обвиниха украинските сили, че стоят зад атаката.

„Енергодар и Запорожката атомна електроцентрала отново са под обстрел от бойци (на украинския президент Володимир) Зеленски“, каза в Telegram член на проруската военна и гражданска администрация Владимир Рогов.

Снарядите са паднали "в райони, разположени на брега на Днепър и в електроцентралата", съобщи Рогов, като не оповести данни за пострадали или щети.

Река Днепър разделя областите, контролирани от Русия, от тези, които са в украински ръце.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за няколко ракетни обстрела, насочени към електроцентралата. Те породиха опасения от ядрена катастрофа и провокираха заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък.

Първите удари, на 5 август, уцелиха трансформатор на електропровод с високо напрежение, което причини автоматично спиране на реактор № 3 на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и стартиране на нейните аварийни генератори.

Последните атаки в четвъртък повредиха помпена станция и сензори за измерване на радиоактивност.

Украинските власти призоваха за демилитаризация на района и за изтегляне на руските войски, които са окупирали района от месец март насам. Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи конфронтацията около централата като „руско ядрено изнудване“./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Страхувам се тази война да не се превърне като войната между Израел и Палестина, т.е. да трае с векове...
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кого могат да обвиняват укрите като има достатъчно кадри с американски ракети нападали наоколо. Много дори не са се взривили, че им е такова качеството. А руснаците са от страната на централата. Не вярвам да обстрелват себе си.
59
0
 
7
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама решение на този проблем има - в периметър 300 км от АЕЦ не бива да остане мърдащ укро-нацист. Затова откарват натам Тюлпани и Солнцепеци, и такъми. Това важи за която е да е АЕЦ
58
8
 
6
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Голяма част от руZZката затворническа орда е в капан в Херсон. Измъкване само с плуване и то ако се сетят навреме.
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отчаяните, ***, русофили все още не знаят, какво означава ядрен шантаж.... Стрелбата срещу централата е точно руска провокация, за да се обвини и компрометира Украйна в Европа и да и се окаже натиск за преговори... Защо няма нито един убит руснак в тази АЕЦ...........от тази "стрелба" ? Защото точно руснаците имитират... стрелба за да обвинят украинската армия и сплашат Запада от евентуална ядрена катастрофа. .
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес по-важната новина е, че съюзните сили зачистина и взеха под контрол Пески.
55
5
 
3
 
! Отговори
От 60 преди 1 година
Дл Gogo 66 --и ти си в списъка за обявената награда
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как започна всичко? С голямата мечта Европейски съюз! Съвсем като американската мечта: Европа на неограничените възможности! Ама това истина ли е? Ама за кого важи тази истина? За едни лояса ли и преситени с отрицателно КПД хора, които мои близки живеещи във Франция мило наричат "мехури" не, че и нашите не са същите! И за какво се гоят тези хора?! И защото на украинците също им се иска да са угоени мехури-айде, стига! Тези си плю ха на гените, няма да ги мисля повече.
53
1
 
22
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До Анонимен""Трябва съвсем да си затъпял от леещата се от всички медии американска пропаганда, за да твърдиш, че руснаците стоят в АЕЦ и си се самообстрелват.""Реално те не се самообстрелват, тъй като нямат нито щети, нито загинали нито повреди от тези "обстрели". Те провеждат "спецоперация пиротехника" , гърмят силно в зоната на АЕЦ, а началниците им викат силно че искат преговори и признаване на реалностите към днешният ден.
52
19
 
24
 
! Отговори
gogo преди 1 година
В момента проблемът със АЕЦ е изцяло предизвикан от руската армия и кремълският управленец, който иска да уплаши Европа със ядрено замърсяване, за да започне Европа, а и който и да е да притиска Украйна да приеме статус кво-то на окупираните територии към днешният ден и да започне преговори със окупаторите на техните условия. Друг въпрос е че ако Руския и Путин не бяха започвали агресивна война, то този въпрос изобщо нямаше да се появи.
51
15
 
24
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Украинската армия няма никакъв мотив да обстрелва собствената си АЕЦ, есентуално биха могли да обстрелват руски войски, които са се настанили там и я използват за прикритие. Ау! Ама защо руски войски са се настанили в украинска АЕЦ и това не е ли привличане на вражески огън. Амнести мълчи. АУ!!! А защо ВСУ, ако е имало намерение да обстрелва АЕЦ, не я е обстрелвала когато са отстъпвали, а пък сега изведнъж внезапно се сетили да я обстелват? Разбира се че не я обстрелва ВСУ.
50
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атлантическия умно-красивитет вярва ли си на глупостите, че руснаците сами си обстрелват войските в АЕЦа? Много евтина пропаганда! Вярно, че с новото евро-атлантическо образование през последните 30 години продуцираха тотално вдлъбнати мозъци, но уви все още има мислещи хора които са в противовес на нагло-саксонско еврейските интриги.
49
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Скоро очакваме като подарък,,Фукушима ,,2 от защитниците на демокрацията ,нацистите и евреиската хунта в Киив
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стрелбата по атомни електроцентрали е акт на тероризъм
47
28
 
17
 
! Отговори
Не пут на Фенин преди 1 година
До Не фен на Путин. Обявявам конкурс в форума, кой най-добре ще "защити" паническото нагло безумие, че руснаците сами се били обстелвали! Награта е финансиране на лоботомия за победителя! Отнася се само за коментиращи, а не за журналисти щото те не отразяват свои мисли и мнения.
46
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва съвсем да си затъпял от леещата се от всички медии американска пропаганда, за да твърдиш, че руснаците стоят в АЕЦ и си се самообстрелват.
45
31
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Защо и е на Русия да обстрелва централа, която тя контролира. И която готви да превключи към своята система. Затова и укрите обстрелват
44
28
 
11
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До Анонимен 55- Oт случващото се досега и от фактите, се съмнявам че си наясно кое от двете джуджета е психопата!!! И кое живее в страната на Алиса. Това че западната пропаганда е застала зад по-дребното, не може да промени общественото мнение. След като доказани нацистки батальони зеленото ги вкара в националната армия а медиите обиниха другата страна. След като азовци се скриха бункерите под заводите вземайки със себе си живи щитове, медиите обвиниха другата страна,
43
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55. Наистина ли го вярваш, приятелю?
42
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Дали ще има някакво значение,ако поради обстрела на ЗАЕЦ се стигне до радиационно замърсяване???! ---------- за нас да, но за полyчовецитe от Мopдор не.