Киев и Москва си размениха обвинения за стрелбата по АЕЦ "Запорожие"

Според местни жители централата отново е обстрелвана
13 авг 2022 20:20, Анисия Иванова
81
Киев и Москва си размениха обвинения за стрелбата по АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Киев и Москва отново си размениха обвинения за атаката по окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа, която беше атакувана няколко пъти в продължение на седмица.

"Ограничете присъствието си по улиците на Енергодар! Получихме информация за нови провокации от руските окупатори", съобщи украинската ядрена агенция "Енергоатом" в Telegram. „По данни на местни жители от Енергодар централата отново е обстрелвана".

От своя Москва, която държи контрола над централата и районите около нея, обвиниха украинските сили, че стоят зад атаката.

„Енергодар и Запорожката атомна електроцентрала отново са под обстрел от бойци (на украинския президент Володимир) Зеленски“, каза в Telegram член на проруската военна и гражданска администрация Владимир Рогов.

Снарядите са паднали "в райони, разположени на брега на Днепър и в електроцентралата", съобщи Рогов, като не оповести данни за пострадали или щети.

Река Днепър разделя областите, контролирани от Русия, от тези, които са в украински ръце.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за няколко ракетни обстрела, насочени към електроцентралата. Те породиха опасения от ядрена катастрофа и провокираха заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък.

Първите удари, на 5 август, уцелиха трансформатор на електропровод с високо напрежение, което причини автоматично спиране на реактор № 3 на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и стартиране на нейните аварийни генератори.

Последните атаки в четвъртък повредиха помпена станция и сензори за измерване на радиоактивност.

Украинските власти призоваха за демилитаризация на района и за изтегляне на руските войски, които са окупирали района от месец март насам. Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи конфронтацията около централата като „руско ядрено изнудване“./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това никак не е безобидно. И, наистина, демилитаризирана зона около централата е най-логичното нещо на света. Не знам какво се съпротивляват руските въшкари срещу такова решение.