Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила

Китайският посланик у нас за напрежението около Тайван
13 авг 2022 14:42, Елка Василева
102
Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила
Кадър: bTV

Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила, в случай че САЩ продължат да насърчават идеята за независим Тайван. Това заяви китайският посланик в България Дън Сяодзюн пред bTV.

Още по темата
Като знак за такива действия беше разчетено посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси този месец.

От установяването на дипломатическите ни отношения България винаги се е придържала към принципа за Единен Китай, каза Дън Сяодзюн: „Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното“.

„САЩ продължават да твърдят, че "политиката на един Китай не се е променила", но казват едно, а правят друго. През последната година и половина пет пъти са продали модерни оръжия на Тайван. Сега посещението на Пелоси в Тайван изпрати и силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, правейки напрегнатата ситуация в Тайванския проток още по-сложна, опасна и непредсказуема“ каза посланикът.

„Ескалацията на напрежението в Тайванския проток е изцяло по вина на САЩ и Тайван. Бъдещата тенденция за развитието на ситуацията в Тайванския проток зависи изцяло от това какво ще направят САЩ и сепаратистките сили в Тайван. Ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение. Обаче не се ангажираме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това се прави, за да се предпазим от външна намеса и всякакви сепаратистки дейности, а в никакъв случай не е насочено срещу нашите сънародници в Тайван. С една дума, употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства“, заяви китайският дипломат.

„Тайван е неразделна част от територията на Китай. Военните учения на китайската армия във водите близо до китайския остров Тайван са необходими и законни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Целта е да предупредят провокаторите, да накажат сепаратистите и да дадат сериозно възпиращо средство на сговора между САЩ и Тайван. Съответните военни учения са открити, прозрачни и професионални и са в съответствие с правото на Китай, международното право и международната практика“, посочи Дън Сяодзюн.

„Бих искал да подчертая, че тайванският въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай и по своята същност е напълно различен от този за Украйна. В момента някои държави изискват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обаче не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и прекрачват червената линия на Китай по въпроса за Тайван, а това си е чист двоен стандарт“, заяви дипломатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарочно медиите не пишат нищо за фронта за да не създават настроения срещу украинците които яко използват новите американски далекобойни оръжия с голям обсег на действие и обстрелват най вече кримския п.остров Предполагам че медиите са получили нарочни тамива сорроски указания.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А смрадливите кравари ще се откажат ли? Че то при всичките пожари в последните 70 години се намират следи от техният кибрит.
70
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветвам китайците да не се пъчат много, за да не изпаднат в положението на Русия и Путин.
69
9
 
6
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Братя и сестри Китайци,а какво да кажем ние,бидейки обкрхжени ог гадове,които ни тъпчат,откакто свят светува? Ами нека вземем само Русия,която освен,че ни заграби Езикът,Азбуката и Културата,както турци и фърци сториха това с нас,сме и под геноцидната политика на Ран-Ът. Обичам Ви Китайци,но не вярвам нито на САШ,нито на Русия,йиято ни пробута на САЩ,Израел ,Турция и Гърция,да да бъдем роби,каквито сме отново.Светът може са разчита само на Вас ,Виетнам и Северна Корея. Просто унищожете САЩ !
68
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че са САЩ, иначе светът щеше да бъде един голям руски Гулаг, а вие дето пишете в защита на руските фашисти и китайските комунисти щяхте да сте роби трето и четвърто поколение. Разберете че народа на Тайван са свикнали да живеят като свободни хора и ще се борят срещу всякакви самообявили се за рускоезични или китайскоезични окупатори на живот и смърт. Изобщо не става въпрос кой на какъв език говори, става въпрос за свобода, ама вие рускокитайските роби не можете да го проумеете посмъртно.
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72 Разбира се САЩ нямат и никаква работа в Украйна, не само в Тайван! Просто статията и за Тайван! Да не месят САЩ в други държави като Украйна и Тайван, само провокират войни!
66
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли по-голямо доказателство от това, че русофилите са национални предатели, от това, че тук беснеят от кеф, от факта, че Китай упражнява натиск върху българската политика, само и само да са контра на позицията на САЩ?
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай налага позицията си над България? Аз мислех, че сме колония на САЩ, пък то било Китай
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сибир е руски обаче трроловете с лека ръка го дават на Китай. "Вземайте си Сибир". Че да не е техен че да го си го вземат. !!!Русофоби сорросоиди но на това безпардонно говорене ще се сложи край. Писнахте ни много.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си вземели Сибир а бе тупани знаете ли че в Сибир е Невъзможно да живееш
62
3
 
1
 
! Отговори
До демократ преди 1 година
Ако ИМАТ АЕЦ, да го окупират?
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72Ами САЩ каква работа имат в Украйна че се месят там)))))))Единствено украинците имат право да кажат кой каква работа има в Украина.Расия да си гледа Сибир и да не се натрапва там където не е желана.
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73 Първо се научи как се пише комунист,)))))))Големо важно как се пише кумънизт.
59
7
 
3
 
! Отговори
Тези преди 1 година
от колко години им построиха заводи и не се научиха, нещо качествено да направят! Само бълват негодни джунджурии и били първа икономика....
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо се научи как се пише комунист, пък тогава се пиши фашист и нацист.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 .Ами САЩ каква работа имат в Украйна че се месят там. Не само че дават оръжия и пари на украинцити ами и далекобойни ракети да обстрелват РФ.
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте сега, ние може и да гласуваме в НС за РСМ каквото ни каже Франция, ЕС и САЩ, но някои държави като Китай и Русия не искат да са зависими от САЩ! И това си е тяхно право!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
61 .Не е верно Нато са отбранителна организация нима не знаеш това ха ха..
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ нямат работа в Тайван..ама никаква!Какво се бъркат в чужди конфликти?Какви са те? Господари на света?
53
2
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Най добре се хвани за косата и като истинският барон мюнхаузен се издърпай от мисловното блато в което си затънал.