Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денацификацията върви с пълна сила. 100 нациста по-малко. Добре е.
196
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците май ви засякоха и ви опукаха хай мерси.
195
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и един украински милиардер се представи лично на Бандера ама тогава мълчахте като спарушени сливи да ге..
194
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе, обратното е - Вагнер ударил щаба на зеленски. Много фалшива новина
193
8
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ха преди 1 година
Баба си не дирят у чужда държава.
192
10
 
10
 
! Отговори
Ае преди 1 година
С една дума путиноидиите казват, че клопка за ХАЙМАРС пригожин направил ха ха ха. Аве вие мозг имате ли бе? Много плитка опорна точка са ви спуснали от кремъл
191
7
 
11
 
! Отговори
Сузана преди 1 година
Добра новина
190
11
 
12
 
! Отговори
Свой преди 1 година
По данни на самите Укрозомбита на фронта всеки ден умират между 200 и 400 Укрита. Реалността навярно е много повече. Май тези умници ще се бият до последният Укранинец, за да могат САЩ да останат Хегемон. Много умно, няма що.
189
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живи и здрав е Пригожин, смее се и каза, че добра работа е свършил репортера Сергей. Повод за размисъл на зеленолюбците.
188
5
 
2
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 1 година
Ще си подгряват казаните в пъкъла!
187
14
 
19
 
! Отговори
ww преди 1 година
Пригожин днес дойде да си търси тялото хубаво написахте но пропуснахте да кажете че след изстрела по квартирата на Вагнер бе засякани американските хаймерс и бяха унищожени,дали това не бе ход на руснаците за до упукат тези ам.оръжия
186
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това се казва денацификация
185
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"великата и непобедима безаналогова рашистка армия" тъне в собствените фъшкii
184
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказва се обаче според украинския блогър Руслана Левиева това е било клопка след което е имало ответен огън и химраса е бил поразен няколко минутки след това с боеприпаса ланцет 3 това е дрон камикадзе
183
16
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Да,има нещо таквоз..но засега е само от украинска страна ...репортера е бил преди 6 дни..а стринта или снощи е ударен... . Другото е по-важно сега,че украинците обстрелват в момента АЕЦ в Запорожие и града ...това не се пише от медиите ..щото са независими и свободни..
182
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците станаха смешни просто, нещacтници.
181
3
 
5
 
! Отговори
Гг преди 1 година
Музикантите търсят модератори в канала им телеграм, щото техните дали фира
180
6
 
16
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
...ква кожа ,бе....тука само руски скинати гюдерий разни....
179
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, съвсем на балъци ни взехте. Случаен блогър, по време на война, фото с адреса и тези мъже са там и не се усещат. Е, е по- креативно давайте. Ако слушате и потвърждавате от макеукраинците новините, скоро ще обявят България, че е била част от велика Украйна.
178
12
 
17
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
РУСКАТА ВОЙНИШКА ТОР ОТ ГРУЗ-200 Е НАЙ- ДОБРА!!!....ДА ЖИВЕЕ ПРОЗВОДИТЕЛЯ ПУТИН!