Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готвача ако не е убит ще го убият
156
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте сега, нищо общо нямат украинците, Вагнеровците са си забравили неугасен фас до газовия котлон
155
17
 
7
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Тия украйнци бива да са толкос глуп*ави ама чак пък толкос.Пускат се няколко снимки за парлама на който ясно се вижда табела с името и номера на блока,след това статистите си обличат новите дрехи и си тръгват.А украинците стрелят по празен блок и само си издават местонахождението на хаймарса и си хабят ракетите
154
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова им е акъла на рашките, вечно се величаят сами, щото нема кой друг да ги величае и накрая сами се издадоха, монголска му работа :)))
153
3
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Да купи китайски кецове за Вагнер
152
4
 
1
 
! Отговори
До анонимен 156 преди 1 година
Щаба къде се намира.... На Попасна12..
151
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 156 "Те тоя щаб го "удрят" по няколко пъти на месец. Поне да знаеха къде се намира..." Руснаците вече си признаха, но ти ако искаш може да държиш на амрабзурата, няма лошо.
150
2
 
15
 
! Отговори
До Видин... преди 1 година
.. Той, Путин не само във Видин, в цяла България назначи негови хора! Опита и в Украина, но му се опънаха и започна война....
149
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тоя щаб го "удрят" по няколко пъти на месец. Поне да знаеха къде се намира...
148
27
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Да се обединим с руските братя! Да приемем руския език, рублата и всички руски стандарти! Русия е бъдещия господар на света! Да изберем правилната страна! Живков не успя, дано далновидния Костадинов успее!
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръстели се на любимия композитор на Хитлер Вагнер.
146
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има руски мегафони, които само като им видиш заглавието и биеш минуса, защото знаеш, че да ги четеш е все едно да четеш неща публикувани от Кремъл.
145
4
 
5
 
! Отговори
видинчанин преди 1 година
Ако Путин бе постъпил като видинските управници,не би имало никакви санкции,търговията би му вървала с всички и най важното украинците и през ум не би им минало да се съпротивляват!Едно е да събира скрап от заводите им,а съвсем друго да разпродава работещи машини от заводите им!Така и стана във Видин.А и в тази война загинаха и руски войници,Русия изгуби танкове,самолети,хеликоптери,камиони и какво ли друго не!Който не вярва нека види остатъците от видинските заводи-гледката е като в Припят!
144
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментариите и ми доставя удоволствие. Всички войни се водят заради икономически интереси, и завършват пак по икономически причини, като обикновенно този дето е стартирал инвазията е губещ, просто защото е засегнал икономически прекалено много страни. Вагнер струва пари, украинската война всеки ден струва прекалено много пари, пропагандата по света струва ама много пари / не само журналистите са алчни, ами и политиците за всяко изявление чакат кеш/. Е, докога ще издържи Путин?????
143
4
 
2
 
! Отговори
До къс кет преди 1 година
Може и готвачка да има двойници, и да показват някой, за да не се разтури Вагнер...
142
3
 
6
 
! Отговори
видинчанин преди 1 година
Ако Путин бе назначил всички тези дето управляваха видинска област през последните 40 години щеше да разсипе Украйна,също както разсипаха видинско! Това щеше да стане без нито един изстрел,без никакви загуби.Щеше да има и повече загинали! Погледнете какво направиха нашите управници миналата година.Направиха панаир-народът се втурна и след месец бум на КОВИД! Погребалните агенции не смогваха да погребат починалите! Ужас!!!.При това даже и печалба имат.А Путин-има разходи дава пари за оръжие.
141
3
 
9
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
До Анонимен 143 .. готвача е отървал кожата за сега което е много лошо за късокракотозлобнофюрерЖуже, ще го пратят дирекно в казана при другото жуже с мустаци!
140
3
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 година
През 90-те години на миналият век по пазарите ни имаше хора от бившият СССР и продаваха всякакви стоки.И всичките говореха руски.И когато казах на един от тях,че е руснак-скочи като ужилен и разярено каза,че е украинец!Учуден му отговорих-ами не знам-ти говориш руски!Аз не мога да ви различа кой от къде е.Руснаци и украинци са се мразели кой знае откога.Русия може да завладее Украйна.Но никога няма да има мир.Украйна ще е втори Афганистан.Случката отпреди 30 години на такава мисъл ме навежда>
139
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До НАТО феновете Руския дръглив плъшок е изкаран от дупката му с една единствена цел ... :)))))
138
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно си каскет. Каската и на фронта. Софрата те чака.