Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КаскетЯ Май е оттървал кожата, но той вече и така не води хорото. Силата на такива фашистки структури като Вагнер е когато оперират в мирни държави. Когато има война стават просто поредната войскова единица. Много по-важно е, че са изтрепали 100тина нациста, плюс вероятно част от командирите им. Това има значение за войната.
136
26
 
10
 
! Отговори
До НАТО феновете преди 1 година
Да. Убихте бойци от Вагнер, но тактично забравяте да споменете нещо за ситуацията на Източния фронт. А именно че руските части снощи са освободили поне три населени места от нацистите. Украйна продължава да губи територии и няма изгледи да се обърне тенденцията. Единственият разумен начин е Зеленския клоун да обяви капитулация или западът може би Тръмп да се разбере с Путин като дойде на власт. Иначе Европа ще продължи да потъва ! Заслужава ли си тази лудост заради едни бандеровци ?!
135
6
 
13
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Не сте разбрали ве, Готвача на късокракотозлобнофюрерЖуже е отишъл да приготви софрата му в ада!
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136 Ти сериозно ли мислиш, че някой те приема насериозно? :)))) Ще има катарзис :))))
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А то да не се окаже че е нарочно пуснато за да видят от къде ще изстрелят снарядите украинците, че май ревнаха нещо хмммм случайни неща няма
132
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готвача: Ребята, нас просто расссхуили, бллятт! Ничто не остала из щаб=квартире, а наший фюррер .... пошел у Кобзона!
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109""Само дето Вагнер не са били там, а са превземали Вершина." Казваш, всичко е наред, а, нЕма такова нещо? :))))" - има, има...
130
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135 "комунистическите диктаторски режими" в момента се развиват с небивала сила в Канада, Австралия и западна Европа. Пропагандата в момента е в порядъци над тази, с която отраснахме при социализма. Например, нещо да сте видели за протестите на холандските фермери срещу унищожаването на земеделието и животновъдството? Продължават от повече от месец.
129
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До С рала Украйне Винаги съм искал да преживея още веднъж краха на пропагандаторите на комунистическите диктаторски режими. Бях прекалено зает, когато 89та-90та ви падаха чейнетата като разбрахте, че режима на Тошо се срутва, и че СССР се разпада, но сега ще бъде по-впечатляващо. :)))
128
23
 
12
 
! Отговори
С рала Украйне преди 1 година
Еее..големи празненства от феновете на Степан Бандера. Да наистина успяхте най после да уцелите едно бунгало и убихте трима души от Вагнер, но пък за сметка на това днес загубихте, по точно руски части освободиха поредните три населени места от нацистите. Колкото повече се бави Зеленския клоун да поиска мир, толкова повече територия губи ! А Европа ще затъва все повече, ако не се разбере с Путин. Иначе вие си вервайте на пропагандата че Русия ще приключи. Блаженни са вярващите....
127
7
 
16
 
! Отговори
Евала преди 1 година
На чичко Адолф любимия композитор е Вагнер. Фашиста вика дръжте фашиста.
126
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и един украински милиардер се представи лично на Бандера ама тогава мълчахте като спарушени сливи да ге..
125
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пировая победа. Поедете на хуi ! Опять поговорим.
124
7
 
15
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
За този удар и смъртта на Пирожкин ще чакаме потвърждение,обаче си спомням в Сирия Американците бая вагнеровци изпържиха като калмари с една ракетна атака:):):)Числото 200 ми се върти в главата,но като цяло не съм сигурен:):):)
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комсомолците много ги е страх да не ги чипира Мъск... Ми те вече са чипирани и колкото по-мощен смартфон си купуват толкова "по-голям" е чипа. Само да не ги набележат. Кухи кратуни.
122
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 110ти /123 "Щом те са сбирщина според теб би трябвало да ги разбиеш ... " Нещо като както украинците били "наркомани и джендАри" но направо е-а ***-то на руската пародийна трупа ли?
121
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от загиналите са били неваксинирани
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер, любимият композитор на фюрера.
119
18
 
9
 
! Отговори
До 110ти преди 1 година
Като си толкова смел нахлупвай каската и бегом марш към Източния фронт да се биеш с руснаците. Щом те са сбирщина според теб би трябвало да ги разбиеш и след седмица да развееш знамето на Прайда над Червеният площад в Москва. Между другото днес руските части са освободили още три населени места от нацистите. А вие си вервайте на пропагандата че Русия ще приключи.
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нищо не отричам. Само ти сложих минус защото не те харесвам. Това е.