Закон в Шотландия за безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл

Приемането на нормативен акт за това е за пръв път в света
15 авг 2022 22:22, Елка Василева
40
Закон в Шотландия за безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия стана първата територия в света, приела закон за защита на правото на безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл.

Нормативният акт влезе в сила днес. Той задължава общините и образователните институции в британската провинция да гарантират, че безплатните санитарни продукти са достъпни за всеки, който има нужда от тях.

Законът, предложен първоначално от лейбъристката Моника Ленън, беше приет от шотландския парламент с единодушие през 2020 г. Ленън определи мярката като прогресивна и практична.

Местните власти и партньорските организации работиха усилено, за да превърнат правото на достъп до безплатни хигиенни продукти в реалност, каза депутатката в шотландския парламент и благодари на хилядите хора, подкрепили инициативата, от цялото Обединено кралство.

Това е още една победа за активистите на масовите движения, която показва какво може да постигнем заедно, подчерта Ленън, която от 2016 г. води борба за тази кауза, която според нея помага за борбата срещу бедността. Тя отбеляза, че във време на увеличаване на разходите за живот този закон е искрица на надежда, че когато политиците се обединят, те могат да служат и помагат на хората.

Общините в Шотландия ще решат какви точно разпоредби ще бъдат въведени, но те ще имат законово задължение да предоставят на всеки, който има нужда, лесен достъп до набор от хигиенни продукти. В момента тампони, превръзки и някои продукти за многократна употреба се предлагат в училища, колежи и университети.

Шотландската министърка за социална справедливост Шона Робисън каза, че предоставянето на достъп до безплатни хигиенни продукти премахва финансовите бариери пред достъпа до тях и затова е от фундаментално значение за равенството и достойнството. Това е по-важно от всякога - във време, когато хората вземат трудни решения заради кризата с разходите за живот, подчерта тя.

Ние не бихме искаме някой да бъде в положение да не може да отиде на училище или на работа, защото няма достъп до санитарни продукти. Горди сме, че сме първото национално правителство в света, което предприема подобни действия, каза шотландската министърка за социална справедливост.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
1
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
До 35. Ние искаме да спрете да живеете на чужд гръб. Но като типични феминистки изопачавате нещата
29
1
 
6
 
! Отговори
ЦцЦ преди 1 година
Като жена съм против това. Не е редно - неща като четки за зъби и тоалетна хартия са също от първа необходимост за всички, но не са безплатни. Освен това, хигиенните продукти не са толкова скъпи, че да ти тежи на джоба. На тези, които хвалят Азия им препоръчвам да се преместят да живеят там. Тук е Европа. В България от векове жените са работели на полето рамо до рамо с мъжете, позицията им в модерния свят е честно заслужена с труд.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за какво са ви тия деца? Деца та деца... Садисти ли сте, та толкова държите да създадете същество, което нищо не ви е направило, а даже цинично твърдите, че обичате и да го пуснете да се мъчи като животно в тоя скапанн свят, който настана през последните десетилетия? Лyди ли сте?
27
0
 
10
 
! Отговори
До Казано накратко преди 1 година
<< "Никой друг не е виновен за абортите освен самите жени, които ги правят. Нежеланите бебета винаги могат да бъдат дадени за осиновяване">>Ето тук не си прав, заради безотговорното отношение на българските мъже спрямо българките, в България има изоставени (а също така и абортирани) деца, самотни майки. Децата не трябва да бъдат изоставени, нямат имат вина, че техните биологични родители не ги желаят. Цинизъм спрямо изоставените в домове деца, скапан цинизъм спрямо сираците, които НЯМАТ вина!
26
1
 
3
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Смях или кошмар, до къде я докараха!
25
0
 
8
 
! Отговори
До Казано накратко преди 1 година
Пак не четеш, нито пък разбираш!<< " . Вие не се борите за равенство, а за ПРИВИЛЕГИИ!">> Къде в моите коментари пиша за това?!<< " Второ, при патриархалните общества булката трябва е девствена при сключването на брак">>Да, така е, булката трябва да е девствена, но това се отнася и за младоженеца. << " При развод пък децата остават при бащата.">>Според Християнството разводът е допустим само ако мъжът/жената изневерява! При други случаи бракът трябва да бъде запазен!
24
13
 
1
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
До 20, 21. Вие не се борите за равенство, а за ПРИВИЛЕГИИ! Стига сте изопачавали нещата! Все някой ви е длъжен да ви дава наготово. Второ, при патриархалните общества булката трябва е девствена при сключването на брак. При развод пък децата остават при бащата. Никой друг не е виновен за абортите освен самите жени, които ги правят. Нежеланите бебета винаги могат да бъдат дадени за осиновяване.
23
12
 
4
 
! Отговори
До Казано накратко преди 1 година
Европа е мpъcна от всякъде, гнycна за гледане. Народите от другите континенти с право се отвращават от този континент и извратените му жители. Като чуят Европа я свързват само с : проститyция, проститyтки, еманципирани жени, феминистки, абортаджийки, борби за "правото" на аборт, борби за надмощие НАД мъжа, изоставени деца, двойки на семейни начала, хомосексуализъм, наркомания. Защо омразният на европейките Патриархат дава на жените в Азия сигурност, защита,обич, здрави семейства, здрави деца?
22
9
 
2
 
! Отговори
До Казано накратко преди 1 година
Европа е мpъcна от всякъде, гнycна за гледане. Народите от другите континенти с право се отвращават от този континент и извратените му жители. Като чуят Европа я свързват само с : проститyция, проститyтки, еманципирани жени, феминистки, абортаджийки, борби за "правото" на аборт, борби за надмощие на мъжа, изоставени деца, двойки на семейни начала, хомосексуализъм, наркомания.Защо омразният на европейките Патриархат дава на жените в Азия сигурност, защита,обич, здрави семейства, здрави деца?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма дискриминация. А за мъжете - какво ще дават? А за джендърите?!?
20
2
 
11
 
! Отговори
До Казано накратко преди 1 година
Прочети пак коментара ми. За да има самотни майки и изоставени деца в България е по вина и на българските мъже. Абортите в България и изоставените деца са и по вина на мъжете, не само на жените. Уви, в България няма здрави семейства, няма здрави връзки между мъжа и жената, предаването "Съдебен спор" постоянно показва такива примери. Другояче е положението с жените в Азия - там има патриархат, който обаче дава защита и сигурност на жените, те се чувстват защитени от семействата си и мъжете си
19
2
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Мъжете и жените не са равни,никой не го твърди това.Различаваме се по много неща,мускулна маса и т.н.Реф граници в лабораторията са различни нали?Това за което говорим е ,че и мъже и жени трябва да имат същите ресурси и възможности за прогрес,изява,работа.
18
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тези шотландци жени и мъже не носеха ли полички ,та и за мъжете ли ще има от тези средства да се да им топли зад....ците
17
7
 
6
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
До 16. Защо някой трябва да защитава жените? Нали ужким са ни равни? Даже вече имат претенциите, че те са силният пол.
16
5
 
13
 
! Отговори
До М.Павлик преди 1 година
Да не смяташ,че ние(жените) преливаме от любопитство да гледаме рекламите за увеличени простати,неконтролирано уриниране и еректилна дисфункция?
15
12
 
7
 
! Отговори
До До Фред Х. преди 1 година
Що ли жените в Азия нямат такива проблеми, каквито имат повечето еманципирани жени в Европа и Северна Америка? Жените в Азия нито се оплакват от мъжете си, нито пък им възразяват, раждат деца, радват се на майчинство и здраво патриархално семейство, което и ги закриля. Тука в Европа и България има само вой, рев, претенции, феминизъм, равни права, а вече от 15-20 години в обществото ни няма здрави семейства, жените не се чувстват защитени, има самотни майки, безотговорни "мъже" - донори.
14
5
 
2
 
! Отговори
Фред Халсфоу преди 1 година
До До Фред Х. Имате иновативно мислене. Напълно съм съгласен с вас, но без миене на колене. Така се износват ставите а това е предпоставка за кратък ресурс.
13
8
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Още от сътворението на света Господ се разсърдил на жената дето прилъгала мъжа да изядат ябълката на греха и казал - "Ще платиш с кръв за греха!" а *** попитала "Може ли на разсрочено плащане?"..... и от тогава все така... всеки месец на вноски.
12
6
 
6
 
! Отговори
Монсеньор Павлик преди 1 година
До жена. Верно, не го правите по желание? Как не съм се сетил до сега? Добре, че ми отвори очите. Любимото нещо ми е , като седна да ям и пуснат реклама за тампони, я превръзки, вагинална сухота или сърбеж.
11
2
 
7
 
! Отговори
До Фред Х. преди 1 година
Защо не предложите също жените да спрат да гласуват,да шофират и да се хранят в една стая с мъжете?Ако не е достатъчно,могат и да мият пода на колене и да поднасят храната с поклон.И секс по всяко време по желание на партньора...80894