Кои ще са най-слабо засегнатите страни в случай на ядрена война?

Масов глад ще настъпи дори при най-малкия конфликт
17 авг 2022 20:08, Нели Христова
101
Кои ще са най-слабо засегнатите страни в случай на ядрена война?
Снимка: БГНЕС

Проучване, което Dnes.bg публикува по-рано, показва, че при ядрен конфликт между САЩ и Русия, 3/4 от населението ще бъдат обречени на глад. Дори при използването на по-малки ядрени оръжия, милиарди ще загинат.

Според анализа въздействието, което детонацията на ядрено оръжие би имало върху глобалното снабдяване с храна, откриването на огромни пожари и сажди в атмосферата би довело до недостиг на храна и глад. Изданието Nature Food разглежда шест сценария за ядрени кофликти, които могат да са катастрофални за глобалните запаси от храна. Това повдига въпросът - кое ще най-слабо засегнатото място в случай на ядрена война?

Още по темата

Щети

Не само радиацията застрашава храните. Саждите, които биха се вдигнали в атмосферата, оказват огромно влияние не само за воюващите страни, но и по целия свя - атомните бомби ще замърсят предимно почвата и водата в близост до мястото, където са използвани ядрени оръжия.

При ядрена война глобалното охлаждане ще зависи от мощността на оръжията, броя на оръжията и целите. Бомбите, насочени срещу градове и индустриални зони, биха предизвикали огнени бури, инжектирайки големи количества сажди в горните слоеве на атмосферата, които биха се разпространили в световен мащаб и бързо охладили планетата, пишат от Nature Food.

За сравнентие - скорошните катастрофални горски пожари в Канада през 2017 г. и Австралия през 2019 г. и 2020 г. произведоха 0,3–1 метрични тона дим (0,006–0,02 метрични тона сажди), който впоследствие беше нагрят от слънчева светлина и издигнат високо в стратосферата. Димът беше "транспортиран" по целия свят и се носеше в продължение на месеци. Подобен би бил процесът и при ядрена война.

Война между Индия и Пакистан, които напоследък натрупват повече ядрени оръжия с по-висока мощност, може да доведе до стратосферно натоварване от 5–47 метрични тона сажди. Една война между Съединените щати, техните съюзници и Русия, която притежава повече от 90% от глобалния ядрен арсенал, може да доведе до повече от 150 метрични тона сажди и ядрена зима. Докато количествата инжектиране на сажди в стратосферата от използването на по-малко ядрени оръжия биха имали по-слаби глобални въздействия.

Има много военни сценарии, които биха могли да доведат до подобни количества дим и следователно подобни климатични сътресения, включително войни, включващи други ядрени нации (Китай, Франция, Обединеното кралство, Северна Корея и Израел).

Глобалното средно производство на калории спада със 7% през годините 1–5 след войната дори при най-малкия сценарий, когато 5 метрични тона сажди са разпръснати в атмосферата и до 50% при сценария 47 метрични тона. В случай на разпръскването на 150 метрични тона сажди, глобалното средно производство на калории от културите ще намалее с около 90% 3-4 години след ядрената война. Промените биха предизвикали катастрофално смущение на световните пазари на храни, тъй като дори 7% спад на глобалния добив би надхвърлил най-голямата аномалия, регистрирана някога от началото на наблюденията на Организацията по прехрана и земеделие през 1961 г.

Къде обаче хората няма да гладуват?

Разбира се, намаляването на калориите от селското стопанство и морския риболов показва регионални различия, като най-силните процентни намаления са по високите географски ширини в северното полукълбо. Дори в случая на война между Индия-Пакистан, много региони стават неподходящи за земеделие за няколко години.

В случай на разпръскване на 27 метрични тона сажди в атмосферата, средните до високите географски ширини на Северното полукълбо показват намаление на производството на калории в културите с повече от 50%, заедно с намаляване на улова на риба от 20–30%. Нациите с ядрено оръжие в регионите със средна до висока географска ширина (Китай, Русия, Съединените щати, Франция, Северна Корея и Обединеното кралство) показват намаление на калориите от 30% до 86%, а в по-ниските географски ширини (Индия, Пакистан и Израел), намалението е по-малко от 10%.

Въздействията във воюващите нации вероятно ще бъдат доминирани от местни проблеми, като унищожаване на инфраструктура, радиоактивно замърсяване и прекъсвания на веригата за доставки.

При сценария, в който 150 метрични тона сажди се разпръскват в атмосферата, повечето нации биха имали калориен прием по-нисък от разхода на енергия в покой.

Едно изключение е Австралия. Там се наблюдават по-благоприятни температури за производство на храна, а приемът на калории в Австралия е повече от този в другите нации. Нова Зеландия също ще изпита по-малко въздействие от други страни.

Но ако този сценарий наистина се осъществи, Австралия и Нова Зеландия вероятно ще видят поток от бежанци от Азия и други страни, изпитващи продоволствена несигурност.

Райън Хенеган от училището по математически науки на Куинсландския технологичен университет е сред международния екип, който изследва сценарии, вариращи от регионален конфликт до глобален холокост.

"Сравнително малка ядрена война би била глобална катастрофа по отношение на доставките на храна", обяснява той пред AAP. "Австралия разполага с достатъчно храна, за да задоволи нуждите си. Въпреки че можем да произведем достатъчно храна за собственото си население, друг е въпросът дали можем да я доставяме до големите градски центрове“, каза д-р Хенеган.

Австралия произвежда достатъчно пшеница, която допринася за почти 50% от калорийния прием на страната, за да изхрани населението си. Тя ще е слабо засегната в случай на охлаждане на земната атмосфера, предизвикано от ядрен конфликт.

"Ние австралийците ще ядем пшеница, така че ще можем да продължим да отглеждаме достатъчно пшеница, за да ни поддържа живи", обяснява експертът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Едно изключение е Австралия" _____________________________________________ Кухо проучване. В наше време Австралия встъпи в агресивен военен съюз Източен отан с Пиндостан и Наглобритания. Просто няма как при ядрен конфликт между Пиндостан+Наглобритания и Русия, Австралия да мине метър и да остане слабозасегната.
62
0
 
6
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
При ядрена война първия ден ще загинат към 500 милиона хора. В следващата седмица още толкова. После настъпва ядрена зима. Температурите на екватора стават -40 , а по на север по нашите ширини -70 за дъъълги месеци. Нищо няма да оцелее ,ако не може да изпадне в анабиоза. След затоплянето ще има оцелели много малко видове от флората и още по-малко от фауната. Вероятно само ***. Постапокалиптичните филми ще са като почивка на Малдивите спрямо реалността!
61
0
 
2
 
! Отговори
Много мило преди 1 година
Благодаря за информацията. Приседна ми баничката и едва я прокарвам с боза, ама не от шест...
60
0
 
4
 
! Отговори
фърля Боб преди 1 година
Квартал "Малката Русия" в Поморие сигурно ще оцелее...
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5300 ядрени ракети имат Русия. Китай и Северна Кореа са на тяхна страна или кажи речи 6000 ракети. Ако някой направи държава на Луната то те ще се спасят иначе само небивалици са това по медиите.
58
3
 
13
 
! Отговори
натовски наивник преди 1 година
австралийците ще ядат един мамул след като един Самрат се изсипе на острова -*** пак намерила балъци д аи четат измислиците на някой си
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако недай си Боже се случи - Да му мислят оцелелите , но да не стане както е казано : " Живите ще завиждат на мъртвите ..." ?!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Черният и жълтият човек гледат как белият човек ще се унищожи с ядрено оръжие и очакват с радост този миг" - *** Нетев
55
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия първо ще удари Китай, после Запада. Русия ще отдели ядрени оръжия за Африка, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Малайзия, Филипините, Папуа Нова Гвинея. Путин каза: Защо ни е свят без Русия? Не е честно папуасите да живеят, а Путин да не живее.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Хирошима и Нагасаки живеят, а в Чернобил не живеят.
53
4
 
16
 
! Отговори
Фалш преди 1 година
Айде спрете се с тази реклама на визовите програми на Австралазия и Нова Зелколандия.. безбожно скъпи и т.нар. "обетована земя" е пълна с престъпници и прескъпи бараки :-х
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чили и Нова Зеландия
51
4
 
9
 
! Отговори
До # 43 преди 1 година
Колега, днес ако питаш един осмокласник, той ще ти обясни че Бай ви Дън, предвождащ армията от Mindcraft,, с помощта на костенурките нинджа, Бакуган и малко "бело" за всички, ще въдвори вечен мир и благоденствие до края на август т. г.
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко, от 8 милярда все някой ще преживее ядренния конфликт. въпрос на количество, което, според комунистите, прераства в качество .
49
3
 
5
 
! Отговори
Отговорът преди 1 година
на този фашистко безумен въпрос е ясен - държавата КР-82 на Юпитер, промитит евроатлантически мозъци!
48
1
 
9
 
! Отговори
The Day After преди 1 година
Гледайте филма The Day After (1983) стар е, но е много истински и поучителен, ще научите много истински неща за ядрената война
47
1
 
11
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Много вероятно е така да стане. Да излъжеш хората лесно е. Ако дрънкат цял ден по тв че има радиация, зомбираните ще почнат да получават симптоми на лъчева болест. Както с ковида.
46
0
 
13
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Какво почнахте с тези истерии. Хората сега от страх ще изпукат. Е някои де, тези които гледат тв зомбирани. Ще изкупят йодните таблетки и тоалетната хартия. Почва елита да умува как да избие населението. Че то половината от страх да умрат по-вероятно. Както инсценираха пандемия сега няма да се учудя и някоя ядрена авария да се инсценира. Да наврат този път хората в подземията и да ги чакат да измрат.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атомна война нема да има.След атомната бомба в Хирошима, магазините са работели след неколко дена. Кво *** и плъхове-живота не е прекъсвал нито за ден. 1 200 000 човека според уикипедия. Да не се движат с противорадиационни костюми там!?
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богаташ бяга в Австралия със самолет през 2022 или 23 г живее 2, 3 или 5 години в бункер и когато рано или късно консервите свършат излиза на повърхността и намира пустош и руини като от филм за апокалипсиса, където живеят само плъхове и хлeбapки. Няколко седмици ще изкара на печени плъхове, но те също ще бъдат радиоактивни и ще умре от рак на кръвта или друга гадост за броени седмици или най-много няколко месеца. Започне ли веднъж ядрената война, това ще бъде последната война на човешкия вид.