Армения и Азербайджан с взаимни обвинения за нови атаки

Най-малко 100 арменски и азербайджански войници са убити вчера
Обновена: 14 сеп 2022 13:22 | 14 сеп 2022 13:22, Елка Василева
23
Армения и Азербайджан с взаимни обвинения за нови атаки
Снимка: архив, БГНЕС

Армения и Азербайджан се обвиниха днес взаимно в нови нападения - ден след най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Още по темата
Най-малко 100 арменски и азербайджански войници бяха убити вчера в тези сблъсъци.

Русия обяви, че е постигнато примирие, но двата лагера вече си размениха обвинения в нарушения.

Арменското министерство на отбраната заяви днес, че Баку "е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа".

От своя страна азербайджанското военно ведомство заяви тази сутрин, че арменските сили са нарушили примирието и са "обстреляли през нощта нашите позиции в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия".

Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за Нагорни Карабах. В първата - от началото на 90-те, загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020 г., изгубена от Армения - повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за спиране на насилието.

В исторически сложните отношения между Ереван и Баку все още цари напрежение заради разногласията им относно Нагорни Карабах - анклав с предимно арменско население, отцепил се от Азербайджан с подкрепата на Армения.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Енох преди 1 година
Няма мир под сянката на алахата.!.
15
3
 
2
 
! Отговори
Али преди 1 година
Аз живея в България, това ми е родината. Работя за България, плащам си данъците тук и със моя труд допринасям за развитието на страната въпреки, че съм етнически турчин... Арменците в Азарбейджан (област Карабах) да оставят оръжие, да са съвестни граждани на Азарбейджан...
14
1
 
5
 
! Отговори
До Един Българин преди 1 година
До Един Българин - Виж картата на света, политическите граници признати в ООН, там няма държава Арцах или Нагорни Карабах. Това са територии на Азарбейджан. Това искам да кажа, не е редно да се поощрява подобно поведение. Ако всичко малцинства или области населени с малцинства ако вземат оръжие и да искат независимост в света ще има 550 нови държави. По точно пълен хаос. Азарбехджан са прави да си защитават териториите, те не нападат Армения и нямат териториални претенции към армения.
13
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Колко жалко, - Армения и Азербайджан е родината на племето дето владее Парите, Правителствата и Армиине на света. Няма никакви семити, никакво египетско робство, никакво разсичене на море от някой си *** Моше.
12
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До али Не само за тях. Азерите подпомагани от Турция искат всичко да вземат. Взеха втория по големина град, сега искат всичко и турците ги подбутват защото сега е момента. Русия е прекалено заета за да се намесва, ЕС иска газ от Азербайджан, а Турция е на 2 крачки и само арменска територия ги дели от Азербайджан. Две държави - един народ (малко спорно, но да речем). Грешката на Ленин и после на Сталин отекват 100 години както ще отекват последиците от Комунизма.
11
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 година
Азарбейджан е във възход ( след войната в Украйна, тя се превръща в основна артерия за пренос на газ и петрол от Казахстан, Тюркменистан). Икономически и технологически се развиват. Армения затъва, нямат икономика, армия, населението е по малко от 2 мил. и продължава да намалява....... за нищо не стават, цялато им съществуване е на основата да правят зулуми на Турция и Азарбейджан...
10
0
 
6
 
! Отговори
али преди 1 година
Има грешка в статията.... Нагорни Карабах населена предимно с арменци е 12 000 кв.км. и тя е територия като остров в Азарбейджан. През 1990 г. Азарбейджан дава коридор тази зона да има връзка с Армения. Един вид тази територия да е са независими от Азарбейджан, но арменците ги въоръжават и с помоща на Русия те окупират и превземат териториите около Карабах до границата с Армения 24000кв.км. и принуждават над милион Азарбенжанци да напуснат тези земи...Войната е за тези територии !!!!!!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето написани неща във форума са верни, но има и още нещо - Нагорни Карабах са просто едни чукари и камънаци, с почти нулева икономичекса, стратегическа или военна стойност! Изобщо не си струват до сега похабените човешки животи, във война за някакви баири
8
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 3 Това се води Република Арцзах/нещо като ДНР и ЛНР/.Обаче не е призната от никого/вкл.Армения и Русия/.Русия е гарант за сигурността на Армения.Няма ангажимент към тази измислена държава.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пашинян преди месец каза, че ще приема войски на НАТО, да го пазят. Обещаваше да се приютява с ЕС. Сега те да го пазят. Предишният път Путин го спаси от бесилото. Сега да го остави това ***, продажно, на турци и азери. Това заслужава измекяринът.
6
5
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Според правото Нагорни Карабах е азербайджанска територия.През 90-те арменците го отцепиха с помощта на Русия.Сега Русия е затънала в Украйна и изобщо не може да се занимава с Нагорни Карабах.Азербайджан се възползва от ситуацията.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Путин изпрати командващия ОДКБ в Армения. Ще има кастрене.
4
1
 
6
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Санкции ще има ли?
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме колко струват руските гаранции за сигурността на Армения! Хахах, от страх да не се скарат с Ердоган в сегашната много тежка за тях ситуация, *** напълно изоставиха съюзника си Армения (част от прословутия Евразийски съюз)!
2
5
 
13
 
! Отговори
Така се прави преди 1 година
Батюшка цар са го стиснали за топките и не смее да мръдне докато азерите си разкарват коня
1
7
 
13
 
! Отговори
Какво става с ОНД? преди 1 година
рашляците нали бяха гарант за сигурността на страните от ОНД? Защо изоставиха Армения? Казахстан май се кани да напусне ОНД? Май ОНД ще се разпадне като СССР. И после и русия.