Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия

Това е най-голямата ескалация на напрежение от 2020 г. насам
Обновена: 15 сеп 2022 06:25 | 14 сеп 2022 19:21, Нели Христова
145
Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия
Снимка: БГНЕС

Силите на Азербайджан окупира 10 квадратни километра от територията на страната, съобщи Армения. Това се случи след поредната ескалация по границата, най-голямата от края на войната през 2020г.

Още по темата

Азербайджан атакува по цялата си граница с Армения. По-рано бяха обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах.

"Врагът е окупирал 40 кв. км от арменската земя през май миналата година и сега е окупирал още 10 кв. км", заяви министър-председателят Никол Пашинян пред депутатите, като поиска от силите на Азербайджан "да напуснат нашите територии".

Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната.

Арменското искане бе обявено от премиера Никол Пашинян, съобщи агенция "Арка".

"В чл. 4 се казва, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу други държави. Обърнахме се към ОДКС за помощ и подкрепа, включително военна подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Армения и осигуряване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения", отбеляза премиерът.

"Казвайки, че Азербайджан е извършил агресия срещу нас, имаме предвид, че е установен и контрол върху определена територия", добави той.

ОДКС е военен съюз на бивши съветски републики. В нея влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Русия. Тя бе създадена през 1992 г. като контрапункт на НАТО, след като се разпадна Варшавският договор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
МОЛЕТЕ СЕ преди 1 година
НА БОГОВЕТЕ И АРХАНГЕЛИТЕ ДА НЕ ПОЗВОЛЯТ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ! ПОЛИТИЦИТЕ ИЗКУФЯХА, НА ТЯХ НЕ МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ !
113
0
 
3
 
! Отговори
До 112 от миро преди 1 година
Защото,ако се напънеш да помислиш малко,ще разбереш,че да си най-беден в ЕС не е,като да си беден в третия свят. ЕС е най-богатото място на света,другарчетата на Русия са в третия свят. Капиш? Едно е да си най-бедния сред най-богатите,съвсееем друго е да си беден сред бедните
112
0
 
2
 
! Отговори
Арменец преди 1 година
Армения ще яде ли един умрял руски гълъб?
111
1
 
3
 
! Отговори
Киркор преди 1 година
Призовавам да се въведът санкции против Алинв и Азербайджан, да се приемат арменски туристи безплатно по курортите ни и цял свят да се кичи с арменското знаме или това е различно? Да различно е, в Армения не живеят азери, на които се ограничава правото да говорят на роден език и не скачат и викат "комуняки на гиляки" и "Путин ***".
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете какво бил казал един евреин? В крайна сметка, винаги става въпрос за пари.
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете какво бил казал един евреин? В крайна сметка, винаги става въпрос за пари.
108
3
 
1
 
! Отговори
Срам за кирчо преди 1 година
Кирчо как не го е срам да ходи на крака на този сатрап Алиев да се срещат. Че и Лена беше взел. Нали така оплюха Бойко, че поддържал контакт с агресор.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закъсахме го много. Сега, като им налагат санкции ще видим газ през крив макарон
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало ЕС да наложи санкции на Азербайджан. Как може да иска да купува газ от страна агресор. Сама не може така. Всички да си сложат арменското флагче на профила у фейса. в София на общината също. Да се освети Айфеловата кула в цветовете на Армения ако има ток нали е криза. Обаче ние виждаме отново двоен стандарт.
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95 Миро, само да те попитам ние като сме се захванали със запада защо сме бедни и последни в ЕС. Щото сме некадърни или щото ни командват от Козяк?
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стане скоро играчка Плачка. Руснаците да вземат да пуснат една тактически ядрена ракета по Украйна или Азербайджан и всички ще се кротнат.
103
8
 
19
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 1 година
Каква помощ от Русия,като Украйна и унищожи армията.
102
10
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия е заета с изтребването на християни в Украйна. Християните в Армения могат да разчитат само на снизхождението и милостта на мюсюлманите от Азербайджан.
101
8
 
9
 
! Отговори
42 преди 1 година
Ами, аз казвах, че е по-добре вместо Украйна Русия да изтрие от лицето на Земята Турция. Пък тя тогава и Украйна щеше да ги моли да правят съюз.
100
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Азербайджан Аанналлно ли е навлязъл, а дали ползват презервативи? ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азербайджан поиска помощ от Турция
98
5
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Та сега ще спрем ли азерският газ?
97
4
 
21
 
! Отговори
До batsot преди 1 година
Не знам за твоя приятел. Аз съм турчин и първата война между Армения и Азербайджан беше 90-те, веднага след разпада на съюза. Бях в Турция тогава. И турците подкрепиха азерите както винаги, но арменците ги сритаха сериозно. Турците им се смяха после на азерите, че не стават за войници. Та, арменците са добри войници, но вече не сме 90-те. Има дронове, точно мерене без отклонения в десетки метри. Няма как да противодействат с съветското оръжие. Иначе като всички кавказци, топки имат.
96
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 години руската федерация ще се е разпаднала на десетки парчета.
95
5
 
7
 
! Отговори
Bat Sot456 преди 1 година
Един познат ,много компетентен по военното дело-(за арменците де). От часовникари, бижутери и гуляйджии,войници не чакай.