Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия

Това е най-голямата ескалация на напрежение от 2020 г. насам
Обновена: 15 сеп 2022 06:25 | 14 сеп 2022 19:21, Нели Христова
145
Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия
Снимка: БГНЕС

Силите на Азербайджан окупира 10 квадратни километра от територията на страната, съобщи Армения. Това се случи след поредната ескалация по границата, най-голямата от края на войната през 2020г.

Още по темата

Азербайджан атакува по цялата си граница с Армения. По-рано бяха обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах.

"Врагът е окупирал 40 кв. км от арменската земя през май миналата година и сега е окупирал още 10 кв. км", заяви министър-председателят Никол Пашинян пред депутатите, като поиска от силите на Азербайджан "да напуснат нашите територии".

Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната.

Арменското искане бе обявено от премиера Никол Пашинян, съобщи агенция "Арка".

"В чл. 4 се казва, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу други държави. Обърнахме се към ОДКС за помощ и подкрепа, включително военна подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Армения и осигуряване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения", отбеляза премиерът.

"Казвайки, че Азербайджан е извършил агресия срещу нас, имаме предвид, че е установен и контрол върху определена територия", добави той.

ОДКС е военен съюз на бивши съветски републики. В нея влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Русия. Тя бе създадена през 1992 г. като контрапункт на НАТО, след като се разпадна Варшавският договор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ако пусне една ядрена бомба по столицата на Азербайджан ще ги накара да капитулират за секунди.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ВЛЕЗЕ или НАВЛЕЗЕ? Това са различни неща като война и мир.
92
1
 
17
 
! Отговори
До batsot преди 1 година
Освен желание, в днешно време трябват и възможности. Азерите имат много пари. От продажбата на газ и нефт, Баку е от най-модерните градове в света. Байрактари имат от Турция. Нови танкове, гаубици. Армения е много бедна на ресурси. Армяните са със съветско допотопно оръжие и калашници. Няма как при каквото и да е желание.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В последните събития в Нагорни Карабах писаха,че там минават тръбопроводи нефт,газ,че заради контрол в % над тях може да са се сбили или да ги сбият докато ги доведат до нисък жизнен стандарт,задължения,безработица,че да им построят още едни нови тръбопроводи вече установено контролирани без да отремонтират вече старите щом има ефтина работна ръка да постави тръбите под земята и водата,че да изгради цялата преносна система по ниска себестойност за ползване с висока печалба от борсите на газ,нефт
90
3
 
5
 
! Отговори
BatSot456 преди 1 година
Колко срамно е да не можеш да защитиш страната си.Само да се вайкаш...и т. н .Докога арменците ще разчитат,някой все да им помага.Едни лозунги и прокламации ми надуваха от годините: как ще защитят,Армения(Карабах),как ще умрат ако трябва.Е какво излезе? Като почна конфликта с Азербайджан -хаос и паника.
89
13
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Русия да ги удари както е по договор , тия взеха много да си позволяват подбутвани от - сащ и турция
88
21
 
13
 
! Отговори
Туранът идва преди 1 година
Аскерът марширува, подкрепян от байрактарите горе. Аллах да ги брани и води. Скоро Туран - една тюркска държава - Турция, Джан Азербайджан, Тюркменистан. Узбекистан, Къргъзистан и всички народи, които ще се освободят от бляддовете - тува, черкези, чуваши. Един Туран с пътеводител Коран. ИншаАллах.
87
10
 
25
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Защо,всички,които са се хванали с Русия са изостанали и бедни и имат проблеми със сигурността? Троловете,ще ви кажат-САЩ са виновни,за всичко са виновни сащ и запада,никога не са виновни пияните некадърници от Русия,които тяхната си държава не могат да оправят притежавайки всичките ресурси на света.лошото е,че в нашата татковина има чукундури,които мислят за богове и все на там ни бутат.
86
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се види, че всеки договор с русия не струва дори хартията на която е написан. Помощ от ръсия ли? Че отде?
85
5
 
11
 
! Отговори
Помощт от расия преди 1 година
Чакай чъ нещо съ го закъсали в украина немогат да излизат от кълта
84
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нападнали руска база! Баси, хиените почнаха да ръфат ранения лъв още преди да е издъхнал!
83
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълците усещат слабостта на мечката и почват да хапят. Интересно Русия с какво ще помогне? Може би с изтеглените от Харков сили?
82
5
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Тука пълно с ***.Едните обясняват как САЩ нещо си.Ба всякъде САЩ им се привиждат,макар че Русия има ВВС база и ПВО в Армения,има над 2500 войника отделно в НК,Армения е една руска губерня.Други ми обясняват,че договора не важал щщот НК не било Арм.Алоу още миналата год. са 40 кв.км и сега още 10,вие четете ли?Не от НК,а арменска земя.Все запада им виновен на тъпите русофили.Просто Турция изгради силен ВПК,а Азерите имат пари пък и са роднини,Русия е изостанала и слаба държава от 3 ти свят.
81
1
 
10
 
! Отговори
Великолепната 7 преди 1 година
Путин, Пашинян, Асад, Орбан, Вучич, Лукашенко и.....
80
10
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Хайде да не плачете чак толко на чужд гръб, става ли? Какво сте се притеснили за Русия? Дори да можеше някак да се разпадне, вас какво ви грее? Да не ви изсипе някой торба с пари да си оправите и вие живота като хората? Ако пък е чиста злоба, ОК. Ваша работа...
79
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84 Сащ отвориха прецедент бомбардирайки десетки страни по света, после Русия направи същото и краварите ореваха орталъка.
78
7
 
16
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Тръгне ли Казахстан и Таджикистан да се цепят , отпишете Русия окончателно!
77
8
 
15
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Казах ли ви , че Пашинян ще изяде дървото , щом провокира азерите...??!...ЕТО КАК , КОЙТО СЛУША ДЖУДЖАКА ---ПАТИ...ха,ха,хааааа...Пашинян сам си го нахендри!
76
1
 
4
 
! Отговори
Днес преди 1 година
има ли някой паднал от лодката?
75
5
 
16
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
САЩ отвори много прецеденти...Косово,Ирак, Либия, Сирия...