Готви ли се Северна Корея да изстреля ракета от подводница?

Възможно е КНДР да извърши ядрен опит докато Камала Харис е в Япония
24 сеп 2022 08:15, Нели Христова
15
Готви ли се Северна Корея да изстреля ракета от подводница?
Снимка: БГНЕС

Южнокорейските военни са засекли дейност в Северна Корея, която предполага, че тя може да се готви да изстреля балистична ракета от подводница (SLBM) край източния бряг, съобщиха официални лица.

Ядреният самолетоносач USS Ronald Reagan пристигна в източния пристанищен град Пусан в Южна Корея наскоро, за да се присъедини към комбинираните военни учения на съюзниците по-късно този месец.

"Наблюдаваме отблизо съоръженията и дейностите на Северна Корея, свързани с SLBM, и поддържаме цялостна готовност", заяви военен служител.

Военните съобщиха, че в сряда и четвъртък са открили възможни признаци на подготовка за изпитание на SLBM в източния крайбрежен град Синпо на КНДР.

По-рано в петък президентът Юн Сук-йол е бил информиран за ситуацията от министъра на отбраната Ли Джонг-суп, съобщиха от президентската канцелария.

Юн е инструктирал военните да реагират незабавно, в случай че Пхенян извърши провокация, предаде агенция Yonhap, цитирайки канцеларията.

Официални лица в Сеул и Вашингтон предупредиха, че Северна Корея е завършила подготовката за възобновяване на ядрен опит. Той би бил първи от 2017 г. насам на фона на застоялите преговори за денуклеаризация със САЩ.

Високопоставен американски служител заяви в петък, че е възможно Северът да извърши ядрен опит по време на пътуването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис до Южна Корея и Япония следващата седмица.

В сряда базираният в САЩ мозъчен тръст "38 North" заяви, че последните сателитни снимки на Синпо показват възможна подготовка за пускане на нова подводница. Според данни на агенция Yonhap, тя може да има способности за изстрелване на балистични ракети.

Според „38 North“ сателитните снимки, направени в неделя, показват шест баржи и други плавателни съдове. Те изглежда, че са събрани около кея за пускане на подводници в корабостроителницата „Синпо Юг“.

"Макар че понякога около кея за пускане на подводници в главното строително хале са наблюдавани баржи и сух док, присъствието на шест плавателни съда и баржи в този район не е наблюдавано досега", се казва в съобщението.

В доклада се заключава, че дейността предполага подготовка за пускане на подводница.

В Синпо има съоръжения за производство, разработка и изпитания на подводници и ракети SLBM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война срещу Северна Корея, ще завърши с обединението между двете Кореи.Също като Виетнамската война на САЩ.Опасноста не идва от война срещу Китай а внезапно нападение срещу Северна Корея,зарсди факта че в това ядрено безхаберие,СК може да придобие огромна мощ срещу САЩ и Япония.Това ги побърква и САЩ,пунктират с Тайван,след като отлично знаят,че Тайван значи Китай,щото отдавна са признали че е така.
12
9
 
1
 
! Отговори
ОК преди 1 година
Ако СК се готви да изстрелва ракета срещу някой,нека първо да се уточним срещу кого? Остров Сахалин е корейска теритотория,не японска.След ВСВ корейците са поставили въпросът на пряко,и от това последва Корейската Война.Това го знаят всички световни историци.и политици.Въпросът е ,????? Сега какво правим,когато РФ е пред тотален разпад????
11
1
 
2
 
! Отговори
Подводничар преди 1 година
А гребците как са?
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат Ким, подпукай американските влечуги с ракетите!!!!!!!
9
5
 
11
 
! Отговори
СТИСКАМЕ ПАЛЦИ! преди 1 година
Ако го направят, в пентагона няма да могат да обезмирисят със седмици!
8
5
 
14
 
! Отговори
??? преди 1 година
За ракета не знам,но заяви ,че ще изпрати 100 000 войска/ на първо време/, ако Русия поиска и че цялата военна мощ на Северна Корея ще е в помощ на Путин срещу НАТО-това не го дадоха по нашите медии . Азия на ход ,а ние ще го ......
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кво ги е страх европейците и краварите, от това че Кимчо ако разпали огъня ще ги изпържи ли.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕВЕРНЯЦИТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е проблема ако корейците направят изстрелване на ракета от подводница?В края на краищата тия хора"ядат трева"и имат на въоръжение лъкове и саби според говедарската пропаганда,как може такива люде да предизвикат страх и безпокойство в говедарите?
4
2
 
2
 
! Отговори
мхм преди 1 година
От детска количка ще е по-ефектно...
3
2
 
4
 
! Отговори
Започнахме... преди 1 година
Да си мериме ....подводниците. На кого е по-дълга, на якичката, на тениската, на прическата, или на бай Данчо.
2
4
 
10
 
! Отговори
А преди 1 година
Ще е голям майтап, ако този ги издумка.
1
2
 
12
 
! Отговори
? преди 1 година
Играете си на лагери кой е по-лош Русия или САЩ, но ядреното оръжие давате ли си сметка за почти век колко пъти ни е спасило от нови Световни войни? А сега неприятната част - дотолкова се засили нетърпимостта между народите, че ядреното оръжие, което ни пази може да ни унищожи. Не сме излезли от 20 век. Отново се воюва за територии и ресурси. Все същите си останахме...