Фон дер Лайен: Течовете от газопровода "Северен поток" са саботаж

Прекъсване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо
28 сеп 2022 09:51, Елка Василева
136
Фон дер Лайен: Течовете от газопровода "Северен поток" са саботаж
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж", предаде Франс прес.

Още по темата
"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", заяви тя.

По-рано премиерите на Дания и Швеция Мете Фредриксен и Магдалена Андершон казаха, че изтичанията са предизвикани умишлено.

От компанията оператор на „Северен поток 1“ информираха, че ще задействат всички необходими ресурси, но предупредиха, че за момента не е възможно да се каже кога точно газопроводът ще бъде възстановен.

Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че "газопроводите в Балтийско море" могат да станат обект на саботаж, пише междувременно списание "Шпигел", позовавайки се на свои източници, свързани с ЦРУ.  Германското правителство отказва да потвърди или отрече това.

Трите теча по "Северен поток-1" и "Северен поток-2" бяха открити в рамките на няколко часа. Първият бе близо до датския остров Борнхолм. След това бяха открити два теча в близък район. Датската агенция по енергетика съобщи, че големи количества газ са изтекли в морето. Самолетите и корабите не могат да се доближават до пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че вчера са регистрирали два взрива по трасетата на газопровода, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Аз така и не разбрах кой прави саботажите, ако путинова русия посочете я иначе са общи приказки,ако са подводници руски и предизвикват земетресения по тръбите кажете го какво само догатки пишете
106
2
 
0
 
! Отговори
Naska преди 1 година
Така е течове на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са абсолютен съботаж и според мен. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е политическо оръжие от страна на Русия. Не трябва потребителите да бъдат засягани. Трябва да има основни концепции за управление на риска. Когато се намерят достатъчно алтернативи, който да изместят пазарния дял на Русия, всички ще забравим, че е имало енергийна криза.
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом сащ са предупредили германия и то още лятото , работата е ясна .
104
0
 
15
 
! Отговори
реплика преди 1 година
И сбъдване мечтата на САЩ и ЕС. Сега Путин няма да използва газ за шантаж. Обличайте се добре и треперете, за да се сгреете.
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсулата говори мого добър английски език с твърд немски акцент.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или е съботаж, или е неделяж.
101
2
 
19
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Тази вещица пак с дрехи на нашето знаме, заслужава да я подпаля
100
1
 
15
 
! Отговори
Байдьн преди 1 година
Кеф, кеф. ЕС без газ
99
1
 
26
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Единственият, който има полза от това са САЩ! Къде е Хънтърчо?
98
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро ще притиснат ЕС да подпише за приема не само на втечнен газ, да копае и пръска с химиксли по плодородните си полета за шистов газ, но главната цел е да приеме диктата за внос на ГМО хранителни продукти отзад океана. Е, и за ГМОто ще внася, произвежда хим. продуктите на Монсанто. С те дега се ксзват БАЕсеФ. Забравихте ли последното. Къде ви са пчелите, насекомите, птиците по полята.
97
2
 
29
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Ама за какво ви е тази комунистическа газ. Топлете се на дърва. И понеже нямате. Елате в България да изсечете кфото е останало от ДПС.
96
1
 
36
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Американските мекерета посегнаха на Европа .САЩ знаят че Европа копувал таино газ от Русия. Сега вече Европа ще бъде зависима да купува втечнен скъп газ от САЩ. ЕС изгоря както и окраина а Русия загуби пазари . САЩ перуват а Европа ще се гърчат.
95
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че "газопроводите в Балтийско море" могат да станат обект на саботаж..." Амиии,то това си е дело на САЩ за да се купува втечнен газ от тях.
94
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ох родна русофилска мъка :)" - Така е, като нямаш аргументи, с които да подкрепиш тезата си, тогава или се присмиваш, или обиждаш. Ако не вярваш питай някой психиатър. Отговорът на коментара ти е - ох родна американофилска мъка :) ... Напиши нещо смислено, аргументирай се. Може пък да стане интересен спор. Лошото за теб е, че не знаеш какво друго да напишеш и тогава ох-каш хахаха
93
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руските *** - Имам и друг въпрос към теб (първия в по-долните коментари). САЩ твърдят, че с ЕС са съюзници и не искат война в Украйна. В същото време продават на ЕС по-скъп газ сравнено с цените на Русия, а първите са ни съюзници, докато вторите врагове. Освен това вместо да дават подаръци на съюзниците си под формата на безплатни енергоресурси, дават подаръци на Украйна под формата на оръжия. Това как ще го обясниш? Май Украйна и войната срещу Русия са им по-важни отколкото ЕС.
92
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох родна русофилска мъка :)
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руските *** - А според теб кой е авторът на саботажа? Сигурно Русия хахах Я сподели, защо Русия да се занимава с подобни неща, като просто могат да врътнат кранчето и газ няма да има. Освен това защо ЕС (ако приемем, че някой от ЕС го е направил) да го прави, след като може просто да не купува газ от Русия? Китай и Индия не вярвам да имат нещо общо. Реално мотив имат само САЩ, обаче ти не мислиш така, затова съм любопитен да дадеш логично обяснение защо Русия би го направила.
90
2
 
33
 
! Отговори
До Руските тролове преди 1 година
Що опорки бе. Ако САЩ искаха да няма война, още в началото щяха да преговарят с руснаците и война нямаше да има. Да ама САЩ искат тази война и сами си го казват, че за тях по този начин ще отслабят Русия военно и икономически. САЩ директно участват в войната с оръжия за милиарди,военни обучения и разузнавателни данни. Взривяването на газопровода също е в тяхна полза - ще могат да си продават шистовия газ.
89
19
 
5
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Никакъв проблем сега тръбите на скрап и забравяме че някога се е внасяла руска газ в ЕС! R.I.P за рф и газпром! Айде наздраве че е обяд вече!
88
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теростичен акт е, не е саботаж! Heзaвиcимo, чe e geлo на полски и британски служби...