Оставка на румънски министър след обвинения в плагиатство

Къмпяну бил преписал 13 глави от работата на двама професори
30 сеп 2022 11:42, Елка Василева
11
Оставка на румънски министър след обвинения в плагиатство
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено временно от министъра на научните изследвания, иновациите и дигитализацията Себастиан Бурдужа, съобщи тази сутрин говорителят на правителството Дан Кърбунару, цитиран от агенция Аджерпрес.

Досегашният министър на образованието Сорин Къмпяну обяви късно снощи, че е решил да подаде оставка по собствена инициатива. Румънските медии припомнят, че преди четири дни министърът бе обвинен в плагиатство.

В публикация в профила си във Фейсбук, с която Сорин Къмпяну съобщи за решението си, той не споменава причините, поради които подава оставка.

Според публикация в PressOne от преди няколко дни през 2006 г. Сорин Къмпяну е присвоил почти 100 страници от специализиран курс, на който преди това се е подписал като четвърти автор с принос от само 9 страници. Според статията в PressOne досегашният министър на образованието е преписал 13 глави от работата на двама професори от Университета по селскостопански науки и ветеринарна медицина в Букурещ, като единственият му принос се свежда до заличаването на пет думи.

"Реших по собствена инициатива да подам оставка като министър на образованието. За мен беше възможност и чест да започна реформирането на националната образователна система из основи. Поех поста министър не защото нямах какво да правя или за да впиша министерски пост в автобиографията си. Имах и двете. Дойдох в изключително труден момент с желание да променя нещата към по-добро", написа Къмпяну в профила си във Фейсбук.

Премиерът Николае Чука обяви късно снощи, че приема оставката на Сорин Къмпяну и ще проведе консултации в Национално-либералната партия, за да предложи възможно най-скоро нов министър на образованието на президента Клаус Йоханис.

За овакантения пост се спрягат имената на съветничката на президента Лиджия Дека, която отговаря за образованието, на Сорин Кострейе, който е държавен съветник към канцеларията на премиера, и на Марилен Пиртя, депутат от Национално-либералната партия, информира телевизия Диджи 24.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
Нашите държавните печати в дипломите липсват и гл.прокурори стават , те за плагиатсване ги уволняват.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на румънците - вижда се там развитие . Нали и в нашият парламен хванаха един такъв клоун и какво стана : мина по всички сутрешни блокове да се оправдае и после нищо , а човека е цял министър и пак си бие камшика .
4
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Научната компилация е доказан метод за създаване на важни нови научни трудове.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад още от колежа, есета и курсови работи през системи като turnitin всичко се проверява преди да бъдеш оценен. В Източна Европа по-рано беше престиж да цитираш само разни комунистически тиккви и да преписваш цели части от книги.
2
0
 
1
 
! Отговори
do 2 преди 1 година
Що ве, Барбадоса като го хванаха че преписвал - не стана министър.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що бе, да си политик е много оригинално ли?