В Словения разрешиха еднополовите бракове

Позволява се и осиновяването на деца от еднополови двойки
5 окт 2022 08:58, Елка Василева
42
В Словения разрешиха еднополовите бракове
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Словения прие поправка, която позволява на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца, съгласно решение на Конституционния съд. С това Словения стана първата страна в Източна Европа, приела такова законодателство, предаде Франс прес.

Поправката в семейното право беше одобрена от 48 депутати, при 29 против и един въздържал се.

Словения, която стана отделна държава след разпадането на Югославия, е първата бивша комунистическа страна в Европа, която одобрява тази реформа, тъй като повечето ѝ съседки не разрешават граждански съюзи или бракове между хора от един и същи пол.

В Унгария от лятото на 2021 г. коментирането на темата за хомосексуалността пред непълнолетни даже се наказва с глоба.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който определя брака като съюз единствено между мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той отмени незабавно действието на оспорваните текстове от закона и нареди на парламента да промени текста в рамките на шест месеца.

"С тези промени признаваме на еднополовите двойки, които трябваше да имат отдавна", заяви Симон Малевац, държавен секретар в министерството на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности.

Водещата опозиционна формация Словенската демократическа партия отправи критики срещу решението на съда и организира множество митинги на негови противници. "И най-добрият баща никога не може да замени една майка, нито обратното", заяви председателката на парламентарната група на партията Аленка Йерай при откривнаето на дебатите.

С това Словения се присъединява към общо 17 страни в Европа, които вече са легализирали еднополовите бракове, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може !? Ами другите 300265 пола и те ще искат! Словения излагаш се!
25
1
 
3
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . В нашият град чакаме с нетърпение този закон , защото ние не подбираме и в прекия и преносния смисъл кой да наеб....м . На всеки гостенин късмета ще го споходи зад всеки ъгъл в нашият град .
24
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Възмущавате се, сякаш вас карат да се жените за същия пол. Хубаво, че Словения се крепи на коментиращите.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развалих си мнението за словенците. Бива ли така?
22
1
 
3
 
! Отговори
ШЗО да им преди 1 година
изпрати преработени (адаптирани) ковиТ препарати срещу предстоящата пандемия от маймунска шарка в Словения...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в евроатлантическа София кога ? Аз не мога да се оженя за моята транссексуална любов Генчо( Геновева).
20
5
 
4
 
! Отговори
Весо преди 1 година
До 26 То и Чембърлейн от 'Шогун' и 'Птиците умират сами' е обратен, но това не пречеше лелките от квартала да въздишат по него преди 30 години. Така, че всеки да бъде такъв какъвто се чувства ок.
19
5
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Да си се женят, щом се искат, но за осиновяването на деца съм твърдо ПРОТИВ. Детето не е котарак или кученце! Детето е човек! И ти му нарушаваш правата! То може да не иска да има такива родители! Как ще се чувства пред другите деца? Гадно е човек да си го помисли дори!
18
7
 
3
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Като чета коментарите на тези, които са се родили в "традиционни" семейства без "психични отклонения", направо ми става лошо. И тези хора се водят разумни, дееспособни и с право на глас...
17
10
 
4
 
! Отговори
Толерантност преди 1 година
Ами щом се обичат хората да се взимат ве. Какъв е проблема, че мъже си правят прас,прас,отзад? Най-голямото богатство е човек да бъде такъв какъвто се чувства и да бъде щастлив такъв какъвто е! Примерно Фернандо Техеро - Фермин от сериала Новите Съседи е обратен, но е велик актьор и е един от любимите ми актьори.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що да си осиновяват? Да си направят техни си. Някоя тpaвеpca си намира някое леcбо и после както природата го е измислила. Само дето поколението им ще е хахаво, щото ако и майката и бащата са с писхични отклонения и кофти хормонални нива, плюс не знам си колко болести - не им е добър шанса за нормално поколение. Ама НЕ - те искат нормални, здрави деца, че да ги развалят и тях... гнус!
14
3
 
14
 
! Отговори
j преди 1 година
кога ще разрешат законово брак с табуретка, шапка или слушалки; все пак има хора с най-различни пристрастия и отклонения; не може така да оставят клетите откачалки
13
9
 
7
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 1 година
Моите най сърдечни поздрави към тези истински европейци словенците!!
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившите соц страни съвсем изветряха от подмазване по западните ценности, ба си нагъ3ването.
11
10
 
5
 
! Отговори
Хък преди 1 година
Всички руски петоколонници са ***.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
у нас пък казаха че Плевнелиев и Соломон Паси щели да осиновят Христо Иванов .Така че и България не изостава от евродирективите
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Словения ще просперира още повече. Приели за западнитееврогейски ценности, значи са в клуба на леберастите.
8
12
 
6
 
! Отговори
НИколай преди 1 година
А у нас кога? Нека да не се бавим и да приемем новите евродирективи, да може и у нас да сме напредничави и да скъсаме окончателно с руската зависимост.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пази Господ от тази поквара и идиокрация.