България, Гърция и Румъния ще помагат за възстановяването на Украйна

Решението е взето на среща в София
16 окт 2022 15:37, Нели Христова
49
България, Гърция и Румъния ще помагат за възстановяването на Украйна
Снимка: БГНЕС

България, Гърция и Румъния са постигнали тристранно споразумение за възстановяване на Украйна след приключване на военните действия. Това е станало след среща в София на ниво зам.-министри на външните работи. От българска страната това е била Велислава Петрова. На срещата са били обсъдени и енергийни въпроси, предаде БНР. Гръцкият заместник външен министър Милтиадис Варвициотис е отбелязал, че ескалацията на събитията в Украйна през последните дни е тревожна и това налага обсъждането на по-конкретни мерки в рамките на Европейския съюз.

Още по темата

По думите му трите страни е важно да обединят усилия и да изпратят послание, за да съживят и върнат живота в Украйна. По време на тристранната среща Варвициотис е повдигнал въпроса за премахване на енергийната зависимост от Русия, като е отбелязал важността на интерконектора между България и Гърция и геополитическото му значение, като част от европейската политика за енергийна независимост. На официалното откриване на 1 октомври в София беше гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Европейските страни прилагат политика за енергийна независимост, за да не се допусне "да бъдат заложници на лидер на трета страна, която използва енергийните доставки като оръжие за влияние", подчерта гръцкият заместник-министър на външните работи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не, мерси. Първо да помогне на хората си по селата, които си загубиха къщите при наводнения, после да осигури безопасността на българските села, след това да направи "магистралите" поне първокласни пътища, да захрани фонда за лечение на деца, да обезпечи българското образование, здравеопазване и социално осигуряване, и когато влезем в челната десетка на Европа по благоденствие да се замисли за благотворителни каузи в останалия свят
30
1
 
1
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НА КОЯ УКРАЙНА ЩЕ ПОМАГАТ НА ТАЗИ СЪЗДАДЕНА ОТ ЛЕНИН И КАЙЗЕРА ПРЕЗ 1918 ГОДИНА ДА НА ТАЗИ МОЖЕ И ДА ПОМОГНАТ
29
4
 
2
 
! Отговори
бизнес преди 1 година
Тези три държави да си вземат повече ПАМПЕРСИ,от америка да им изпратят.Великия Путин ще им покаже каксе възстановява.
28
0
 
9
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Управете си дома ,после отидете в съседа.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би в казанлъшко да са възтановили всичко, че и даже в Стражица, бе много оправни са станали, че и в странство вече ще ги възстановяваме
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА не забравите да си вземете каските преди да заминете.Там руснаците ще ви посрещнатс хляб и сол.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това супер новина, малко като виц звучи, ние нас си не можем да оправим, ще възстановяваме Украйна, Гърция живот на кредит, Румъния и тя! Да беше ЕС става, но другото!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха ... цяла северозападна България е в руини и запустяла, ние сме на дъното на фекална яма и няма кой да си мръдне пръста да ни изкара от там, обаче натегачите ще възстановяват Украйна (скромно мълчат, че вероятно това ще е за наша сметка)! Абе, възстановете първо нещо в България, не само да рушите. Покажете, че сте годни за тези неща.
23
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
добре помогнахме на украинците в беда дотук добре, но защо ни забърквате все по навътре в нещата? Защо трябва да се блъскаме където е пълно с акули, вместо си гледаме нашата чиния? Ние една магистрала неможем да достроим като хората, цяла 45 млн държава 6 пъти колко БГ ще строим. Или сте от снщни или нз. Стига фантазирахте ...
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха/// То само това да е... Цялата магистрала Тракия ( дясна лента) е на дунавски вълни. Всички карат само в едната лента ( лявата). Затова са и многото катастрофи. А това е защото асфалта е намазан тънко отгоре като филия със свинска мас. А и филията е тънка като основата под асфалта.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ най-добре помагат за възстановяването на някоя държава - така помагат, че печелят страшно много, а държавата става по-бедна.
20
2
 
28
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
"И един дедо от Карловско пита кога ще му възстановите къщата" Не им пука за дядото, не е интересен. Първо е дядо, второ е българин. Ако дядото беше силиконова украинка, упражняваща най-древната професия или млад азовец, който си държи "Моята борба" на нощното шкафче, тогава щяха да го настанят в 5 звезден хотел.
19
3
 
8
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Само ако *** ви покани господа!Защото това е неговата територия!
18
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите продажни и пoдли русофили със сигурност няма да са очаровани от тази новина...
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевиките са повечето обратни. като се започне с Ленин, който накрая е полудял. Бил е пасивен гей. Писмата му са разсекретени вече. И до днес около Путин е пълно с гейове Басков, Киркоров и т. н.
16
4
 
22
 
! Отговори
перко преди 1 година
Рибата в морето, ние сожихме тигана на огъня!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами това са избраните от народа на България политици. За *** гласуват само 3,6% от народа (9% при гласували 40% на последните избори)... Русофилите в България са на думи много, ама реално са някакви единици...
14
1
 
28
 
! Отговори
Петров преди 1 година
А във възстановявянето на България кой ще участва?
13
1
 
19
 
! Отговори
друг път преди 1 година
Навремето ни баламосваха, че България ще участва във възстановяването на Ирак. И ще е голяма далавера. Големите пак се налапаха, за нас дедовия.......
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците след войната щели да започнат да искат политическо убежище в Украйна както сега искат във всички на Русия (без Беларус) страни... Макар, че и в Беларус има избягали от могилизацията руснаци...