В Судан избухва най-тежката епидемия от треска денга

Наводненията са причината за болеста в страната
22 ное 2022 21:52, Йоана Цонева
16
В Судан избухва най-тежката епидемия от треска денга
Снимка: БГНЕС

Повече от 1400 души в Судан са диагностицирани с треска денга тази година в най-тежката епидемия в страната от повече от десетилетие.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), която подозира, че истинският брой е много по-голям, в половината от 18-те щата на страната са регистрирани случаи и са регистрирани девет смъртни случая, включително едно дете.

Д-р Мунтасир Осман, генерален директор на отдела за извънредни ситуации във федералното министерство на здравеопазването, заяви, че през 2022 г. е регистрирано "най-голямото географско разпространение на треската в историята на страната" с 1430 случая.

Треската денга се разпространява от заразени комари, които обикновено се намират в близост до източници на стояща вода или в резервоари за съхранение на вода. Тя има грипоподобни симптоми и понякога може да причини органна недостатъчност и смърт.

Осман обвинява за това проливните дъждове и липсата на превантивни мерки като мрежи за легла и репеленти срещу насекоми. "По икономически причини страната е загубила много важни работни места по отношение на превантивните лекарства. Вече не разполагаме с персонала, който работеше в сферата на наблюдателното здравеопазване, или с работници, които подготвяха нещата, преди да се случи проблем."

След военния преврат през октомври миналата година Судан е в хаос, изострен от неуспешните реколти и нарастващите цени на храните.

Още по темата
Нима Саид Абид, ръководител на СЗО в Судан, заяви, че потвърдените случаи са "върхът на айсберга".

"Някои [хора] се представят с леки случаи, други се консултират с традиционни лечители или просто разчитат на домашни средства и поради това не съобщават в здравните заведения. Това, за което се съобщава в здравните заведения, са най-тежките случаи, които изискват прием или медицински грижи", каза той.

В щатите Северен Кордофан, Северен Дарфур и Бели Нил денга се наблюдава за първи път.

В столицата на щата Северен Кордофан, Ел Обейд, в социалните мрежи се разпространяват снимки на пациенти, лежащи на земята, тъй като в болниците няма легла. В Северен Кордофан има най-малко 1200 съмнителни случая, а 393 са потвърдени.

Д-р Ибтихал Ибрахим от министерството на здравеопазването в Северен Кордофан заяви, че държи болното си дете от денга вкъщи.

"Не е само моето дете, целият ми квартал е пълен с болни от треска, но те останаха вкъщи, за да получат природни средства, а някои от тях сами си набавиха лекарства. Те се лекуват сами", казва тя.

Ибрахим казва, че цените на лекарствата са се повишили. "Купих капки за сина ми за 3500 судански лири (12 лв.), които само преди няколко седмици струваха само 600 лири (2 лв.)."

СЗО твърди, че случаите на денга са се увеличили осем пъти през последните 20 години, което отчасти се дължи на по-доброто съобщаване на заболяването. Изследване, публикувано в The Lancet Planetary Health миналата година, сочи, че глобалното затопляне води до това, че както маларията, така и денгата "се откриват в повече райони, постепенно се появяват на незасегнати преди това места и отново се появяват на места, където са отшумели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова глупави коментари от толкова глупави хора...
13
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Голяма част от моите ученически години прекарах в Либия - 6 години - Бенгази. По времето на Кадафи имаше огромен университет, казваха му международен, имаше студенти от цяла северна Африка, водиха ни често от българското училище на разни мероприятия, на едно в планетариума имаше професор от Судан, който отговаряше на наши въпроси, показваше снимки от Юпитер и Сатурн на огромен екран от сондата Вояджър, САЩ сринаха всичко това, радетелите за демокрация са причината за бедността по света
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моите ученически години Судан беше най-голямата по територия държава в Африка. Преди десетина година май се раздели на Северен и Южен. За кой Судан пишат тук? В района има моюна американска военна база, САЩ считат судан за враг и периодически бомбардират в страната. Да припомним също, че там е имало развита държава ПОНЕ на ниво Египет по същото време, за което ние учим за разцвет.Тези райони са люлка на човечеството. В Етиопия са най-, най- древните книги.
11
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ваксина има. Но наистина и те ще се натъпчат тук.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им измислят ваксина, те за грипчето измислиха, та затова ли няма.
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Хайде сега вкупом в ЕС. Между другото, бедняците с по-хубави шкафове от мнозина от нас. Усещам се, че станахме злобни. Кой крив, кой прав, обърках се вече.
8
1
 
2
 
! Отговори
Билчо Гейчев преди 1 година
Спасявам света! След вируса ще им пратя и стерилизиращи "ваксини"!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не им е виновен на суданците че са неграмотни и глупави. А това, че някой им взимал ресурсите - пак те са си виновни продажниците.
6
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Колко много хора можеха да се спасят, вместо да се дават милиардите за оръжия. Много *** на земята. Дъртак съм вече, но няма ли да се съберат едни 1000 професионалисти в света , и да започнат една зачистка от тях, Действайте бе младоци, има Чоеци между вас, вярвам
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка страна трябва сама да си управлява природните изкопаеми иначе загива. Идват чужди мощни сили които измъкват всичко, а на местните плащат смешни суми за къртовски труд. Колонизираните страни се оправят когато изгонят колонизаторите. Нас ни ограбиха здраво за 33 г. чрез алчните ни управници, продадоха всичко за без пари. От най-мощни износители на тютюн, къде сме сега, а. Имахме космонавти, а сега. БГА Балкан с имоти в цяла Европа в центъра на столиците, които къде са и няма осъдени.
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа и САЩ с отговорни за миерията в Африка . Стотици гдини обство , експлоатация и до ден днешен . Появи ли се някакво находище , от което може да се изкарат пари . като кърлежи се впиват "правилните" фирми и изсмукват общо взето всичко , а за местните - почти нищо . И разбира се , слагат си марионетни управляващи или си търпят тамошните диктатори , стига да изпълняват волята им
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вчера ни плашеха с голямата суша.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африка е поле на фарма мафията където си изпробват биологичните оръжия.
1
14
 
2
 
! Отговори
Евала преди 1 година
В Рашъ са на руски денги и пак не се оплакват много , а тия зелените какво реват.