Братя на съд в Швеция, шпионирали в полза на Русия

Те са обвинени в действия срещу шведските системи за сигурност
25 ное 2022 20:00, Красимир Ангелов
13
Братя на съд в Швеция, шпионирали в полза на Русия
Снимка: БГНЕС, архив

Бивш служител на шведската охранителна полиция и шведските въоръжени сили беше изправен пред съда заедно с брат си, като и двама са обвинени в шпионаж в полза на Русия, предаде Ройтерс.

Прокуратурата съобщи по-рано този месец, че братята са обвинени в действия, насочени срещу шведските системи за разузнаване и сигурност. Двамата мъже, на възраст 42 и 35 години, бяха задържани миналата година и отричат всички повдигнати срещу тях обвинения. Подозира се, че те са предоставяли класифицирана информация на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в продължение на десет години.

Срещу по-възрастния брат са повдигнати и обвинения в неразрешено боравене със секретна информация.

Според Асошиейтед прес става въпрос за двама натурализирани шведи от ирански произход: 42-годишният Пейман Киа и 35-годишният му брат Паям Киа. Те се изправиха пред Окръжния съд в Стокхолм по обвинения, че между 28 септември 2011 г. и 20 септември 2021 г. са работили заедно за предаването на информация на руското разузнаване.

Между 2014 и 2015 г. Пейман Киа е работил за вътрешната разузнавателна служба на Швеция, но също и за въоръжените сили на страната. Шведските прокурори твърдят, че данните, които двамата братя са предоставили на руснаците, идват от няколко органа в рамките на Службата за вътрешна сигурност на Швеция (SAPO). Шведските медии съобщават, че Пейман е работил за агенцията по външно разузнаване на въоръжените сили, известна в Швеция с абревиатурата MUST. Той бил в строго секретно звено, което се е занимавало със шведски шпиони, намиращи се извън страната. Пейман е бил арестуван през септември 2021 г., а брат му Паям - през ноември същата година.

Адвокатът на по-възрастният мъж Антон Странд вчера заяви, че клиентът му продължава да отхвърля обвиненията. "Той е работил на различни позиции за шведското правителство и винаги е полагал всички усилия, за да върши възможно най-добре работата си в една много трудна среда", каза Странд.

Швеция, която в течение на векове запазваше неутралитет, се надява скоро да се присъедини към западния военен алианс НАТО на фона на растящите опасения за сигурността след началото на руската инвазия в Украйна.

Очаква се делото да се гледа при закрити врата от съображения за националната сигурност.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ШвецияРусияшпиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно са гледали руска телевизия, недопустим грях.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Deja vu.Комунизма се връща с пълна сила в Европа .Преследване на инакомислещите,като чета коментарите се ужасявам.Пишат ги явно млади хора,които не са ги преследвали за друго мнение.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха ,абе ние тия игри сме ги играли преди 1989г.Явно Европата,са с бавно развитие.Усещането е същото,направо сте смешни.Не за това, се борехме по мининги и мръзнехме.
7
1
 
4
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
И тук ще дойде Видовден всички предатели от петата колона на съд!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, тръгна.... Шпиониш си съседа и при най-малкото съмнение го докладваш. Или, ако те ядосва, бързо го кръщаваш русофил и докладваш на съответните органи.
5
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Интересни приятели имаш, ние от простолюдието сме далече от темите които обсъждаш с своите приятели, просто защото се опитваме просто да оцелеем и имаме битови цели.Все пак не разбрах ти и твоята компания решили ли сте битовите проблеми или директно сте преминали към идеализъм?
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици предават класифицирана информация абсолютно законно на Козяк и се считат за герои. Не говорим изобщо, че някой ще им търси сметка. Те са недосегаемите. Живеем в по фашистко време от времето на Хитлер.
3
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А шпионите на САЩ стават министри!
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите русофили мечтаят за такава възможност - да предават бг държавни тайни на Россия. Мисълта ги кара да се дървят и облизват как си продават България, защото да "патриоти" и ходят с руски знамена на празници
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичайно е днешно време да се търси под вола теле, така че явно продължаваме обичаят.