Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е, че народът си сака (И СИ ГЛАСУВА ЗА) все същите!!!
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами спрете да ги купувате. Всички знаят че е фалшиво и вредно ама продължават да купуват. Ами кой ви е виновен? Как работи демокрацията и свободния пазар? Като не ти харесва нещо не го купуваш и не гласуваш за него. Купувайте си цели храни които не могат да се фалшифицират. Спрете да купувате меласите и измамниците ще фалират след 1 месец.
126
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо 33 години разруха. Да и таковам демокрацията.--------------------------------------------------------------------Не ти е виновна демокрацията, а овчият народ, който се оставя да го грабят по всевъзможни начини бившите комунисти,техните наследници и приближени - пишман политици и бизнесмени
125
1
 
7
 
! Отговори
Скакалец преди 1 година
Е,сега вече разрешиха и насекоми да се слагат в храните,та дали има месо или мухи в салама не е толкова важно! Ние колко *** сме изяли и все още мърдаме, та едни насекоми ли, ще ни стреснат!
124
9
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
До 131: СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА БЕ : БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ 45 ГОДИНИ ОТИДОХМЕ 100 ГОДИНИ НАЗАД...ИМАШЕ НЕЩО ПРЕДИ КОМУНЗ Ъ ***
123
4
 
12
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
45 ГОДИНИ ИМАХМЕ "ОЦЕЛЯВАЩА СТРАТЕГИЯ...Благодарение именно на нея, все още има нещо за крадене на територията, не ли?33 години само грабеж и разруха, ти за оправяне ми думаш, наред ли си, се чудя?
122
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе има ли нормален български салам та и този !? Има ли в Европа луканки и салами от по 30-35лева без никакво качество,пълни с лой и отпадъци!? Какво ядем и колко живеем?
121
4
 
13
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
120
1
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
А къде е Държавата Риокос а да те пребитата рошвет
119
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганню е проЦД и уапа сичкУ.ВажнУтУ е да има по много от сичкУ.Сланина, джибри, турлюгювеч Нали така, селяни балкански!!
118
2
 
17
 
! Отговори
Разбирател преди 1 година
Родопа Бургас не съществува вече. Старата сграда на месокомбината е складове и офиси. Салам шпеков Убав Нема! Купуваме сурова наденица от частен производител, и сушим на терасата за 15 дена. После само вино требе...
117
2
 
17
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
И сега, големият въпрос е, къде са заплатаджиите от БАБХ - ТИЯ СЕ ПРОДАВАТ ЗА ДВЕ ТАРЕЛКИ СУРОВИ КЕБАПЧЕТА...
116
4
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
До ЩО СИ ТРАЕМ : ТО 45 ГОДИНИ ИМАХМЕ "ОЦЕЛЯВАЩА СТРАТЕГИЯ" И ПОСЛЕ НЕ МОЖЕМ 33 ГОДИНИ ДА СЕ ОПРАВИМ....
115
1
 
17
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
И сега, големият въпрос е, къде са заплатаджиите от БАБХ? Щото те са компетентните заптиета, призвани да накажат виновните по закона.
114
1
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам да влезем с иновация и България първа да въведе в Европа добавянето на бълхи в храната като суплеммент. Така ще задоволим световният глад, като убиваме козичките на бабата и даваме бълхи на света да се нахрани.
113
1
 
6
 
! Отговори
ЩО СИ ТРАЕМ преди 1 година
Щото е оцеляваща стратегия, доказана в годините...
112
1
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
Те и законите така, не ги отменят, само ги допълват, и то така та да ти влиза по-дълбоко. НАПЪНО ВЯРНО И ЩО СИ ТРАЕМ ????
111
2
 
15
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
ТА ЗАКОНА ЗАПОЧНА ДА ГЛАСИ ЧЕ "СТАНДАРТА Е САМО ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕЛЕН" И ПОНЕЖЕ У БГ САМО СИ ПРАВИМ ПАС ВМЕСТО ДА СМЕНИМ ВСИЧКИ БИВШИ КОМ У Н И С Т И ЯДЕМ НИСКО КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ. ХЛЯБА Е СЪЩАТА ИСТОРИЯ
110
3
 
11
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
Тъй де, допълнен е БДС, вече освен необходимите съставки, могат да се добавят допълнено и всякакви отпадъци, нале...Те и законите така, не ги отменят, само ги допълват, и то така та да ти влиза по-дълбоко..
109
3
 
39
 
! Отговори
М преди 1 година
не само салама е менте а всичко което се предлага като хранителни стоки. Сирене без мляко, хляб без брашно, краве масло от палмова мазнина, зеленчуци отглеждани не в почва а в разтвор, мляко с трайност месец, набухватели подобрители овкусители и т.н.Държава менте, парламент менте образование менте здравеопазване -търговия. Изобщо 33 години разруха. Да и таковам демокрацията. От 9 милиона станахме 6 от които половината с език различен от български. Иначе за някои среди цъфтим и вържем.