Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
16
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ : Я НЕДЕЙ ДА ПИШЕШ ЧЕ САЩ И БРЮКСЕЛ СА ТИ ВИНОВНИ БЕ! *** ДА СЕ НАЯДЕШ В ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ , ГЕРМАНИЯ И ЩЕ ВИДИШ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ. ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ОСВЕН ТОВА "БДС" НЕ Е ОТМЕН А Е ДОПЪЛНЕН, САМО ДЕТО НИКОЙ НЕ КОНТРОЛИРА КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВА..
107
1
 
24
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Направете анализ на всички салами и производни. Тотално, нищо не става за ядене. Не смеят от службите, защото са на хранилка.
106
5
 
16
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко - ИМА ЕДНИ ТЪРТЕЙ В ПАРЛАМЕНТА И ЕДНИ ТЪРТЕЙ В ПРОКУРАТУРАТА. ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СА САМО С КАЧЕСТВОТО НА САЛАМА...
105
3
 
3
 
! Отговори
ФЕНКА преди 1 година
До Рендето ОТ КАКВО МЕСО СЪЩОТО
104
3
 
8
 
! Отговори
насекомо преди 1 година
и раундъп беше полезен
103
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучетата и котките не ядат тези салами щот не са канибали
102
3
 
12
 
! Отговори
до кхн преди 1 година
"Няма ли други салами в България, че само за този "Бургас" пишете." --------- Кажи шпек салам "Бургас", разбирай всички останали!
101
1
 
34
 
! Отговори
шпек "Бургас&qu преди 1 година
Нито е шпеков, нито е салам..Най- голямата щета за народа нанесе отмяната на БДС, щото пречел на Демокрацията..
100
6
 
25
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ама и вие днес.бг, разправяте смешки. Тук 90% от народонаселението плющи салам с всякакви *** вътре без да пита и да се интересува, но се притеснява за съдържанието на ваксините и 5G-то, вие сте тръгнали да им правите анализи. Ама никой не му дреме за храната, страх ги от ваксините, 5G-то, и самолетите с кемтрейлса. Това е загубена кауза ... забравете.
99
2
 
6
 
! Отговори
к х н преди 1 година
Е, добре де. Няма ли други салами в България, че само за този "Бургас" пишете. Между впрочем, написал съм главата за "Месо и месни продукти". В ръководството по стокознание на хранително - вкусовите продукти.
98
3
 
15
 
! Отговори
Рендето преди 1 година
Хубаву беше амъ свърши! БДС веке Йок!!! Ся жената учи щерките как да си правят домашни наденици и луканки, излизъ хем по-евтино, хем в пъти по вкусно, чисто и полезно, но вече малцина го знаят и могат!
97
2
 
11
 
! Отговори
Re: до константин преди 1 година
И каква е предпоставката за мега Корупцията в Бг??? Може би, Марсианците или император Палпадин??? Виж за гражданското общество съм съгласен, но кой и как превърна българина в пасионарено мекотело, което си мълчи, трае и чака нещата да се оправят от само себе си вече 33 години! Все пак едно цяло поколение израстна "свободно"!
96
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето какъв шпек Бургас имаше , в бдж-то го даваха, такъв вкус едва ли сега има в някоя от марките.Ако някой знае, да каже!
95
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само бедняци купуват такъв салам, така или иначе. Какво очаквате да получите като сте мизерници? Аржентинско говеждо и пастет от гъши дроб? Хахахахаха, бедни плебеи!
94
1
 
24
 
! Отговори
За 97 преди 1 година
Проблемът обаче е че тези, които изчисляват и разрешават такива добавки в ЕС не хапват друго освен младо телешко, пилешко или редки и скъпи видове риби.
93
3
 
25
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То ако четете всеки етикет, ще ви стане лошо. По някога е по - добре дори да не пише какво има вътре, и без това го знаем. Глобалната хранителна индустрия ни съсипа истинските храни.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължение от 97 Според Европейската комисия насекомите са безвредни.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нишестето пък вероятно го слагат за да обере водата която добавят за да се получи обемът и теглото.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вече си мисля, че ако колбасите се правеха само от месо + подправки, щяха да са по-евтини. Може да не станат чак толкова трайни, но далеч по-здравословни.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разрешиха използването на насекоми в храните: Щурци ще могат да се използват за производството на хляб и шоколад Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми. Предимствата са, че насекомите са лесни за отглеждане и имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата), а освен това те са вкусово неутрални. Повече от два млрд. души по света ядат насекоми. Според Европейската комисия на