Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От известно време си купувам месо от месарницата и си правя колбасите сам.
87
1
 
32
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
СЕГАШНИЯТ ХАОС НЕ ВРЕДИ НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ .А ВРЕДИ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН.ЗА КАКВО СА НИ ТИЯ ПРАВИТЕЛСТВА И ПО 240 НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ? АКО СЛУЖЕХА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ ОЩЕ ПРЕДИ 32Г. ДА СА СЪЗДАЛИ ЖЕЛЕЗНИ ЗАКОНИ ЗА ХРАНИТЕ.КОИТО НЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДА ОТ КАЧЕСТВЕКНИ НЕЩА ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКО.АКО ИМАШЕ ТАКЪВ ЗАКОН ЩЯХМЕ ДА ЯДЕМ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ КАТО ПРЕДИ 1987Г.,НО ТОВА НЯМАЖЕ ДА ХАРЕСА НА ГОСПОДАРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ И С.А.Щ.ТЕ УНИЩОЖИХА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО.
86
1
 
5
 
! Отговори
До Бай Асен преди 1 година
Много се смях на коментара! Много правилно! хахахахахахаххаа
85
0
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Стига с този шпек бургас- той само явно е проблема? -та няма истинско мляко сирене масло и хлябът е долнокачествен- гълтаме всякакви отрови= вафлите шоколадите- дори Своге направи така че шоколад Милка да няма нищо общо с шоколад- ядем масово отровни храни и се разболяваме ! внос на некачествени яйца суроватки и индустриална химия - днешните производители на месни и млени продукти са някакви алхимици-от нищо правят нещо си! в нормална държава като Китай и Турция -биха ги разстреляли на площада
84
1
 
30
 
! Отговори
хг преди 1 година
Ако ми покажете какъвто и да е продукт, най-вече па салам, който да има съдържание: 100% месо.... евала.. За това страдаме от стомах сега всички, защото 100% всичко е баклук на пазара
83
3
 
13
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 1 година
Аз си правя луканки сам. Купувам си месо, меля го и после хоп на луканки.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собственика в тъмничен затвор до края му
81
2
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
А кметът на Бургас, следва ли да се намеси в този казус?Производителят следва да отговори и понесе отговорност!Името на града ни, не е за шир потреба, а за ниво и стандарт за високо качество! Аз съм пчелар, правямалко мед, но качесвото му ми го продава в Европа, САЩ и Австралия!
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О то да е с целина и пилешки сърца ще е пак добре, дори полезно, но защо не разкрийте по опасните съставки, които не сте ги споменали?. Добре, че изобщо не купувам такива отрови!
79
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Каква изненада, шокирах се
78
2
 
7
 
! Отговори
Агресивен потребител преди 1 година
След като подробно ни информирахте за съдържанието на месо в сухия шпек "Бургас", с нетърпение очакваме следващата статия от поредицата, за салам "Лудогорие".
77
2
 
15
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Чудя се дали като няма никакьв контрол в сьстава не влизат кучета котки , пльхове помня един шокиращ репортаж за льтеница пьрвомай преди години
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Салами не купувам от години. Докато живях в Ангтлия няколко пъти взех от български магазин там и като цена и като качество нямаха нищо общо с предстваите ми. От полските магазини съм намирал много по-свестни неща. Но и там взеха нещата да ги правят някакви измислени фирми работещи с големите вериги. Иначе италиански имаше добри, но това беше преди 10-тина години. Сега сигурно са започнали да ги правят "Deli".
75
4
 
27
 
! Отговори
бай Асен преди 1 година
Имаше един виц навремето. Влиза някакъв в магазин и гледа салам за 2 лв килото. Купил човека, отишъл в къщи. Резнал, хапнал, а салама целия пълен с дървени трески. Отишъл в магазина да се оплаква на управителя. А оня вика: абе ти за 2 лв килото какво искаш бе? Те за тоя салам във фабриката кучетата ги мелят направо с колибата.
74
2
 
18
 
! Отговори
Български % преди 1 година
Трябва да съдържа: 60% свинско + 40% говеждо месо= 100%Съставките: сол, консервант, черен пипер и вода в какви проценти ?
73
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 години чакаме, да кажете , че няма контрол и месото на всяка една фирма с извинение е ГОВНАА ?
72
2
 
27
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Маста и сланината станаха по скьпи от салама , сигурно има причина
71
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък ако бях производител във всичко щях да слагам и банани. Ей така, малко, ама да ги пише на етикета и да напомня на хората какво са си пожелали и как са се докарали до тук!
70
13
 
4
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Аз не ям месо, което не тича, не плува или не хвърчи. Вчера за малко да изям една сладорана в метрото, ама избяга. Много камери. Нощем по малките улички и около скъпите хотели има доста едри и вкусни хапки.
69
2
 
18
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Което навежда на мисълта, че някой които трябва да извършват контрол, не са си гледали работата. А от доста време управлява прецедента ни. Дали ще има поне оставки?