Гръцки изтребител се разби в Йонийско море

Двама пилоти са в неизвестност
30 яну 2023 12:40, Нели Христова
34
Гръцки изтребител се разби в Йонийско море
Снимка: БГНЕС

Двуместен изтребител F-4 "Phantom" на гръцките военновъздушни сили се разби в Йонийско море по време на тренировъчен полет, двамата пилоти са в неизвестност, предаде "Катимерини".

В изявление на Генералния щаб на ВВС на Гърция се казва, че инцидентът е станал в 10:30 ч. на 25 морски мили (46 км) южно от военновъздушната база в Андравида, в северозападната част на Пелопонес.

Състоянието на пилотите не е известно и в момента се провежда операция по издирване и спасяване. В операцията участват два хеликоптера AB-205 на гръцките военновъздушни сили, един хеликоптер S-70 на гръцките военноморски сили и няколко кораба на бреговата охрана. Военнотранспортен самолет C-130 е в готовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би ще го пенсионират когато започнат да превъоръжават техниката с още по-нова платформа. Бг политиците не запазиха уникалния Су-22М4, който след елементарна израелска модернизация, можеше да служи в страхотни способности и актуален далеч напред 10-15г след 2004та, когато ненужно го пенсионираха с ресурс преди първи КВР ремонт дори. Както направи Полша, където Су-22М4 е на въоръжение, като последните 10 и повече години технически е напълно осигурен като поддръжка от производителя ОКБСухой.
30
1
 
2
 
! Отговори
ZF преди 1 година
Съвременните методи и технологии за следене състоянието и якостните свойства на метала в стареенето са изкл.точни, поради което масово в бойната авиация не се използва старата концепция " - Използваш хххх часове и пенсионираш, че става опасен." Поддръжката през производителя е обоснована в случея. Самолета има мн гориво, и място за мн електроника вкл РЕБ, и така им е удобен за подаване ПВО и разузнаване т.е. типичен ударен самолет. Модернизирали са си ги и ги използват, лошо няма.
29
0
 
4
 
! Отговори
ZF преди 1 година
Гърците си използват F-4Е след разбира се мащабна модернизация. Конструктивно самолета е мн удобен за това, има място за гигантски радар и всичко необходимо по електрониката и компонентите, които са толкова минимизирани в наши дни. F-4 в Гърция е на въоръжение като разузнавателен/тактически ударен самолет. Конструкцията като концепция чисто идейно, реално е стара, но технически си е в ресурс понеже се поддържа от производителя. Сменят им двигатели и обслужващи системи, на определени часове.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние трябваше да си нарежем почти чисто новите Су-22 още преди 20 години, за да дадем възможност на нашите предатели на националните ни интереси да похарчат 5 млрд от нашите пари за чертежи на престаряли ф16.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като незнаят да управляват самолети,гърчолята да им дадем като военна помощ делтапланери:)))
26
0
 
4
 
! Отговори
бивш войник в БНА преди 1 година
"Летящия ковчег" е Ф-104 - Старфайтър , а не Ф-4 Фантом - до БДЖ. Нищо общо между двата самолета
25
2
 
2
 
! Отговори
Летяща Прахосмукачка преди 1 година
Баба Яга загуби още една метла!
24
3
 
2
 
! Отговори
хммм... преди 1 година
само така, продължавайте в същия дух..
23
1
 
2
 
! Отговори
F16? преди 1 година
НалЕ!
22
2
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен не ги мисли гърците, те имат над 150 f16 и техните f-4 ги модернизираха преди 5-6 години и имат поддръжка от производителят. За разлиак от нас, които се молим на трети страни да ни намерят някакви части за миг-овете.
21
3
 
8
 
! Отговори
Бял Орел преди 1 година
Ф4 се е разбил а защо сте сложили снимка на Ф16 ???? Вие сте някаква пасмина *** тука.
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Видяхме ги в Украйна какво могат да направят чисто новите руски самолети. Крият се като мишки и не смеят да прекосят фронтовата линия. Такива самолети ли искаш за България?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БДЖ Летящият ковчег се отнася за Старфайтър Ф104.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме нито един паднал Ф-16 блок 70.
17
5
 
3
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Самолета е в експлуотация от 1961 г до 1996 г. когато е "пенсиониран". Прозвището, което си е спечелил във ВВС на Щатите е, "the flying coffin" - летящия ковчег! С тази поредна катастрофа потвръждава ника си!
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Фантом-а, който е от Виетнамската война още лети, а ние трябваше да си нарежем почти чисто новите Су-22 още преди 20 години примерно... Да, защото Гърция не се управлява от националнни предатели, а България се управлява от национални предатели!!!
15
2
 
11
 
! Отговори
гост преди 1 година
Просто бил с превишена скорост и спуквайки предната гума губи управление .
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им дадем няколко хартиени, да се кефят, хем няма да падат.
13
6
 
4
 
! Отговори
МакДонъл Дъглас преди 1 година
До Анонимен 10 -- Не зная какво викат алековите герои, но компанията производител го е именувала McDonnell Douglas F-4 Phantom. Не/алековите герои да им звъннат един телефон или изпратят имейл, за да си сверят съветските часовници "Сейко-Сергейко".
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека познаем - виновника ще е или Ердоган или Путин.