40 държави бойконират Олимпийските игри?

Те са против представянето на спортисти от Русия и Беларус
3 фев 2023 07:23, Нели Христова
73
40 държави бойконират Олимпийските игри?
Снимка: БГНЕС

Полският министър на спорта Камил Бортничук заяви в четвъртък, че очаква няколко десетки нации да се противопоставят на включването на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. "Мисля, че следващата седмица... много твърда позиция от страна на представители на тези 40 страни ще види бял свят", каза той пред държавната телевизия. Позицията ще "много ясно се противопостави на участието на руснаци и беларуси в олимпийските игри", добави той. Според министъра в тези страни ще фигурират членове на Европейския съюз и Великобритания. Бортничук също спомена Съединените щати, въпреки че Белият дом в четвъртък заяви, че ще подкрепи разрешаването на руски и беларуски спортисти да се състезават като неутрални.

Министрите на спорта от групата имат предвиден видео разговор за 10 февруари, добави той. През последните няколко дни станахме свидетели на нарастващ дебат около Игрите в Париж през 2024 г. Украйна призовава руските спортисти да бъдат напълно забранени заради бруталната инвазия на страната им в Украйна, като украински спортисти са сред жертвите. Русия настоява всички ограничения да бъдат премахнати, заявявайки, че Олимпиадата не трябва да се политизира. Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че проучва "път" за участие на руснаците в летните игри, вероятно като неутрални спортисти.

По-рано в четвъртък Бортничук и колегите му от балтийските държави публикуваха съвместно изявление, в което критикуваха МОК. "Естония, Латвия, Литва и Полша осъждат усилията на Международния олимпийски комитет да върне в международни състезания спортистите на страните-агресори Русия и Беларус“, се казва в съобщението. Усилията за включване на спортистите „под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни също чрез използването на спорта като отвличане на вниманието от незаконната агресия срещу Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
И това при положение, че мрсни държавици като балтийските микpoби и полша съществуват на картата само благодарение на Русия ??? Още едно доказателство, че няма по нисше и противно същество от русофобът !!!! Също и нашите гадинkи тука, дето забравиха благодарение на кого прабабите им не са отишли под ятагана !!!! Прав беше Буров, много прав...
57
2
 
4
 
! Отговори
Бойконик преди 1 година
Бойкон бойкон бойкон до дупка. Каквото и да означава.
56
3
 
27
 
! Отговори
хм преди 1 година
Не харесвам лицемерието във всичките му измерения! Нямаше бойкот когато беше нападнат Ирак, когато беше нападнала Либия ... Няма бойкот заради случващото се във Венецуела... Ама сега видиш ли...
55
4
 
18
 
! Отговори
Илиев преди 1 година
Без участие на спортисти от Русия победата на много спортисти ОЛЕКВА- това е проблема, то е същото все едно в тенис турнир да не участва Джокович!
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да видим кои са тея страни.
53
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олимпиада без гейове. Тази Олимпиада ще се гледа! От много години не е имало такава Олимпиада. Няма да гледам джендърските физиономии на поляците.
52
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без гейджендърните държави, егати кефа! От много години не гледам олимпиади , но тая ще я гледам ако я бойкотират гийовете.
51
2
 
18
 
! Отговори
Страните от НАТО преди 1 година
Страните от пакта са 40. Явно политиката им е пропила и спорта?
50
7
 
28
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
а всички останали 250 са с Русия... хахаха да ви имам и новината
49
6
 
25
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
КОЛОНИИТЕ НА С.А.Щ. ПРАВЯТ ТОВА КАКВОТО ИМ ЗАПОВЯДАТ.ПОНЕЖЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ СПРЯХА РУСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ЗА ДА ГЛЕДАМЕ САМО ПРАВИЛНИТЕ.ВЪН НА БЪЛГАРИЯ ОТ Е.С. И НАТО.НАД 100 ДЪРЖАВИ НЕ СА НИТО В НАТО НИТО В Е.С. ПЪК СИ ЖИВЕЯТ ДОСТА ПО ДОБРЕ.
48
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова не гледам спорт вече от доста години. Защото побеждава не най-добрият атлет, а който нареди партията. Иначе поляците са същите като украинците. Едни злобни нацистчета с дребни душици и затова Русия ще ги превъзпита и тях.
47
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорта не трябва да се политизира, пък по политически причини тикат трансджендъри в женските спортове.
46
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми били 40, а само 4 - Полша и балтийците
45
38
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Ще е висша несправедливост ако бъдат допуснати руси и белоруси,под каквато и да е форма,на олимпиадата,а представители на други 40,а може би и повече държави, да липсват.В такъв случай това събитие няма да бъде олимпиада,а форум неглижиращ военните престъпления от тия държави спрямо Украйна.
44
48
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Беларус да си правят игри на диктаторите аутсайдери. Нежелани са в съвременния свят. Те просто НЕ съществуват за него. Толкоз по темата.
43
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде една чудесна олимпиада ако не участват триполовите европейски същества.
42
9
 
48
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Спортът не трябва да се политизира. В края на краищата спортистите не са виновни, че правителството им вършело това или онова. Те отиват да се състезават, не да коментират или да правят политика.
41
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- добре е да ги пуснат да дойдат, да ги заловят и да ги използват за донори на органи за светлата сила. Само че и САЩ са съгласни да се съзтезават с тях. Кой сега е предател? Няма да е зле да ги унищожим като нация ама дали ние ще се заселим на тези богати територии? Не смятам, че някой харесва предателите и въртизадниците, каквото се оказахме. Така че каквото и да се случи жалките комплексари наречени ямериканофили пак ще си ядат акото от яд!
40
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, дано и 100 държави бойкотират! Така ние ще вземем повече медали!
39
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно ! Стига лицемерие. Изваждайте ги от спорта, политиката, храната, живота и всичко. В нашия свят вече не ни трябват изостанали комунисти правише войни с Европа през 20 30г. Забрана за гражданите да стъпват на всякъде, а тукашните със самолети и обратно при вожда. Ако не им харесва да си го свалят. Това енрехен проблем вътрешен.