Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително?

Турция се намира върху една от основните сеизмични зони на планетата
7 фев 2023 11:00, Елка Василева
33
Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително?
Снимка: архив, БГНЕС

Мощното земетресение, което разтърси вчера Южна Турция и съседна Сирия, се оказа опустошително заради комбинация от фактори - часът, в който стана, мястото  - относително спокойна от два века насам разломна линия, и зле построени сгради. Трусът с магнитуд от 7,8 бе последван вчера по обяд от втори трус с магнитуд 7,5. Тази сутрин имаше още едно силно земетресение, пише Франс прес.

Още по темата
Броят на загиналите и на ранените в Турция и Сирия не спира да расте. Причината за това увеличение е мощността на сеизмичното събитие, безпрецедентно в Турция от земетресението през 1939 г. в Ерзинджан с магнитуд 7,8. Вчерашното земетресение освен това стана в един много населен район.

Земята се разтресе вчера първо в 4,17 ч. и всички, които спяха, се оказаха заклещени под рухналите си домове, казва Роджър Мусон, изследовател в Британския геоложки институт.

Освен това строителството на жилищата не отговаря наистина на фактора "зона със значителен сеизмичен риск", допълва Мусон, който е автор на книга, посветена на земетресенията. А пък това неотговарящо на фактора "висок риск" качество на строителството може да се обясни с това, че сеизмичната разломна линия, на която се намират сградите, беше относително спокойна в миналото.

Турция е разположена върху една от основните сеизмични зони на планетата. През 1999 г. там бе регистрирано земетресение на Северноанадолския разлом в северния район Дюздже, в което загинаха над 17 000 души.

Вчера земята се разтресе в другия край на страната, близо до границата със Сирия, по протежението на Източноанадолския разлом. Там не е имало значително земетресение от над два века насам, което може би е подтикнало населението да игнорира факта, че този разлом е опасен, казва Роджър Мусон. Този продължителен период без силно земетресение там означава, че едно голямо количество енергия е могло да се натрупа по протежението на разлома. Тази хипотеза бе потвърдена според изследователя и от мощния втори трус след първия трус вчера.

Земетресението от вчера е почти повторение на земетресението, станало в зоната на 13 август 1822 г. с магнитуд, оценяван на около 7,4  от сеизмолозите. Този трус по онова време е предизвикал огромни разрушения, цели градове са били опустошени, а се смята, че загиналите са били десетки хиляди, припомня Роджър Мусон.

Земетресението от вчера стана на малка дълбочина  -  около 17,9 километра - близо до град Газиантеп и неговите два милиона жители. То бе предизвикано от движение на север на Арабската тектонична плоча, която напредва в Турция, обяснява сеизмологът.

Когато напрежението става прекалено силно, плочата напредва рязко и освобождаването на енергия при това движение предизвиква значително земетресение като това, което стана вчера, посочва специалистът.

Мащабите на разрушенията зависят също от дължината на разцепването на земята по протежението на разломната линия - около стотина километра в случая със земетресението от вчера, казва сеизмологът. Това означава, че която и да е точка в близост до тези 100 километра се е озовала де факто в центъра на труса.

Строителството на сгради е предоминиращ фактор, когато се случва земетресение, казва от своя страна Кармен Солана, която е вулканолог от Британския университет в Портсмът.

"Устойчивостта на инфраструктурата за жалост не е еднаква на всички места в Южна Турция и особено в Сирия. Следователно спасяването на хората сега зависи от бързината, с която се извършват спасителните операции", посочва тя.

Трусът в Турция през 1999 г. стана повод за законодателство, прието през 2004 г. и задължаващо всяко ново строителство да се подчинява на критерии за сеизмична устойчивост.

Мащабите на разрушенията, констатирани вчера, трябва да накарат турските власти да проверят дали законът е бил спазен, според Джоана Фор Уолкър от Института за намаляване на рисковете и катастрофите към Юнивърсити колидж в Лондон.

Много сгради рухнаха като палачинки, допълва вулканологът Бил Макгуайър от същия лондонски университет. Това се случва, когато стените и подовете не са достатъчно солидни, всеки етаж се срутва вертикално върху този под него, като оставя малко шансове за оцеляване на обитателите, обяснява той.

Не е рядкост да се види на места една сграда, почти непокътната от труса, и до нея, следващата сграда - напълно срутена заради съмнително строителство или лоши материали, казва той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На камерите в някои заведения първия трус е около 2 минути продължителност.Не си представям две минути да се тресе блока 7,5 по Рихтер.На всичко отгоре и да повтори.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тая Сирия се оляхте вече,кой да ходи да снима в Сирия бе,това са военни зони!В Сирия снимат Al Arabiya.Дoстатъчно видеа има от вчера в youtube.Там не може да влезе всеки ,арабските телевизии са там.Като ти се гледа за Сирия ,отваряй Al Jazeera ,Al Arabiya,иракските телевизии,те имат хора там ,имат достъп.
25
8
 
25
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Това опустошение не е нищо в сравнение с тридесет и пет годишното опустошение на държавата ни от СДС-чумата .СДС-Чумата дори изтърбуши тръбите от плодородните и напоявани полета на ТКЗС-тата и АПК-тата,превръщайки държавата ни в руини ,а Родината ни в колония на краварете и европейски ***.
24
8
 
13
 
! Отговори
Левент бакалски жага преди 1 година
Лски ! Хора - хора? Колко да са хора ? Никой от тях не е помагал на българи ! По тези азиатски пустини, хиляди български родолюбци са оставили костите си на заточение, оковани от робите на исляма!
23
6
 
27
 
! Отговори
Бейнур преди 1 година
А ЗА СИРИЯ РЕПОРТАЖИ ЗАЩО НЯМА ? ЗА ТАМ ПОМОЩ НЯМА ЛИ ДА ПРАТИМ ? "БРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ " КАК ЩЕ ПОМОГНАТ ? ЗА УКРАЙНА СЕ СКЪСАХА ДА "" ПОМАГАТ "" А ЗА ТУРЦИЯ И СИРИЯ ЩЕ ИМА ЛИ ПОМОЩ ? О , ТЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ , НО ДА ВНИМАВАТ ЗАЩОТО И ТЕ ИМАТ ЕДИН ТРЪН В Г..А ЙЕЛОУСТОН СЕ КАЗВА ! И ЗА ТЯХ ПРОШКА НЯМА ДА ИМА !
22
3
 
17
 
! Отговори
До 15 - дедо преди 1 година
Съвременния вариант е кемпер, ако е на ток - най добре, няма да дигаш юрти, черги и т.н., спираш някъде близо до вода, да попмиш за пране и къпане и да изхвърляш цокалото и живееш природосъобразно. Единственото, което може да ти се срути на главата при земетресение е антената на телевизора.
21
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото е гнясна територия налазена от полухора!
20
5
 
3
 
! Отговори
Елита знае преди 1 година
Най-добре!
19
29
 
10
 
! Отговори
Чичовци преди 1 година
Колкото и много,колкото и силни,все пак Алах е по слаб и по малоброен от християнският БОГ-ХРИСТОС. Турците в ЕС и извън него са НАТРАПНИЦИ.Тяхната Феодална ислслямиско-фундаментална политика,на 3 континента е пагубна.Фундаменталистите и тяхните привърженици си вират едноввр ред менно носовете и гъзовете......
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради престъпленията.....на човешкия род.
17
7
 
5
 
! Отговори
Плоскоземец преди 1 година
Радвам се, че 80% от коментарите покриват моето плоскоземно мнение! Много сме, силни сме!
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До.EMSC: Как така 221 земетресения от 3-7,8 по Рихтер и то едновременно с Турция и в Европа толкова земетресения за 24 ч! Как става това. Не е ли меко казано странно ако се замисли човек, но май е вярно, България, Румъния!
15
3
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
7.8 незабележимо земетресение в Европа е било явно :D:D Я си пий хапчетата клоyн! Само паникьори и кухи глави в тая държава останаха. Само се чудите от какво да ви е страх! Така ви мина живота, ***!
14
3
 
11
 
! Отговори
Данни от EMSC преди 1 година
Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) през последните 24 часа на 6 февруари в Европа са станали 221 земетресения с магнитуд от 3 до 7,8. Сеизмичната активност в различни региони започна едновременно, заедно с първите земетресения в Турция.
13
3
 
53
 
! Отговори
фи20 преди 1 година
Земетресението не убива. Убива това ,че сме натъпкани да живеем в 20 етажни зайчарници,които ни се срутват на главите.
12
9
 
30
 
! Отговори
дедо преди 1 година
Ако хората живееха природосъобразно в юрти, нямаше да има пострадали. Хем турците са тюрки и дедите им са живеели в юрти ,като прабългарите.
11
4
 
21
 
! Отговори
исторически преди 1 година
Гърция и Турция се намират в разломна зона. Преди хиляди години е имало 'сеизмична буря' - едно земетресение е активирало следващо и т.н. Оттам вероятно идат и историите за библейския потоп... че цивилизоваия свят води начало от тоя район.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сеизмичните вълни са вълни - има зони с нулева амплитуда. И тука като беше земетресението в Перник беше така - по кварталите, сгради с еднакви материали и еднакво време на строителство, едната пострадала, съседната - не толкова. Даже косвено можеше да се измери дължината на сеизмичната вълна!
9
3
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Ако не бяха нарязани 50% от Турция нямаше да има .Със соц направление директно
8
3
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
По твоята логика не трябва да остане нито една сграда. А има сгради стърчат непокътнати до срутените.