Над 3000 може да са жертвите в Нурдагъ

Ситуацията в Газиантеп е спокойна
8 фев 2023 15:40, Нели Христова
14
Над 3000 може да са жертвите в Нурдагъ
Снимка: БГНЕС

Близо 3000 може да достигне броят на жертвите на опустошителните земетресения в понеделник само в град Нурдагъ, който се намира в района на епицентъра в Южна Турция, каза Ахмет Джейли, турски доброволец от спасителните отряди, изпратени в този град.

Нурдагъ, окръг Газиантеп, се намира едва на 20 км разстояние от град Пазарджък, където беше епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресения в понеделник с магнитуд до 7,7. На практика над 50-60 процента от зданията в града са срутени. Спасителни екипи продължават да работят непрекъснато в опит да намерят оцелели сред отломките. Изпод руините се чуват гласове на затрупани хора, предава БТА.

Вероятно загиналите в Нурдагъ са три хиляди, смята доброволецът Джейли.

В града постоянно преминават линейки и се чува вой на сирени. На място са разположени екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) и на Червения полумесец. В спасителните операции са включени и много доброволци. Паралелно със спасителните акции вървят и дейности по събарянето на повредените сгради.

Голям брой хора прекараха студената зимна нощ на пейки или на земята, завити само с едно одеяло. По улиците се виждат и много деца. Много от жителите на един от най-засегнатите от земетресенията градове са отчаяни и обзети от мъка и скръб. Въпреки всичко хората се стараят да са спокойни и солидарни един с друг. Времето в района е студено, а температурите тази нощ паднаха под нулата. Рано сутринта термометърът показваше минус три градуса.

В град Нурдагъ има димна завеса, а във въздуха се носи много лоша миризма. В района има изграден палатков лагер на правителствената дирекция АФАД.

В град Газиантеп ситуацията е относително по-спокойна, въпреки че там също има голям брой жертви – над 500, а ранените са близо 5000, според официалните данни към момента. Частично се е срутил хилядолетният замък Газиантеп, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

На много места в района няма ток и вода. Телефонните връзки, както и интернет комуникациите са много лоши.

По последни официални данни броят на загиналите в Турция при земетресенията е 5894, а близо 35 000 са ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
До А Сирия преди 1 година
Манол Пейков и Лазар Радков събират помощи и за Сирия.
10
1
 
4
 
! Отговори
А Сирия? преди 1 година
Цяла Европа, Русия и САЩ помагат на Турция...А на Сирия? Защо не се говори толкова много, каква помощ ще бъде предоставена и как може да се помогне? Защото трагедията е както за едните, така и за другите. За Сирия се сетиха подир сетне...
9
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Ти природно ли си толкова прoстУ или го тренираш усилено или пък си kpивyдэypлат жЪaraл (турчин)
8
0
 
1
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛА преди 1 година
Е, турците нали искаха да правят военна инвазия в Сирия... Сега ще им артиса желанието. И също да заплашват съседите си с военни действия...
7
1
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Твоя работа, разбира се. Не съм забравил и никога няма да забравя какво са ни причинили турците. И до днес отказват да поднесат официално извинения към наследниците на своите жертви. Но накрая Господ ще раздаде справедливост на всеки, според делата му.
6
3
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Помите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
5
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Тръгвай към Турция щом ти се помага .Но аз няма да отида никога
4
2
 
5
 
! Отговори
Защо бе… преди 1 година
ИдиоТииииии, пратете помощ за Сирияяяя!!!! Там не живеят ли хора!!! БезчовеЧни бездушни, Господ Бог забавя, но не забравя. Великите се показаха - Русия, Китай и арабските страни пратиха помощи за Сирия. А вие в МС и президентство се слагайте на онзи изкуфял старец и лелката гинеколожка от Брюксел. Вие съвест нямате ли?? И не ме трийте, ако обичате!
3
3
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Наше задължение като християни е да помагаме на нуждаещите се. За останалото Бог си знае работата!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да се отделя толкова внимание за чужда страна .Това важи и за Украйна и Русия .Прилича на пропаганда с цел отстрани ,нито не ме интересуват нито имам общо с тях
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турците си го заслужават, даже им е малко!!!!!!