САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.

Може да включва и прецизни въздушни боеприпаси
159
САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.
Снимка: БГНЕС/EPA

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2,6 милиарда долара се очаква да бъде одобрен в понеделник, казаха вчера трима американски висши служители, цитирани от Ройтерс.

Те уточниха, че пакетът може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко вида боеприпаси, включително танкови, допълниха източниците, пожелали да запазят анонимност каза, като отбелязаха, че сумата и конкретното оборудване в пакета може да се промени.

Според тях се предвижда помощта да включва прецизни въздушни боеприпаси, оборудване за изграждане на мостове, което Украйна ще може да използва за атаки на руски позиции, освен това ремонтни машини за поправка на извадена от строя тежка техника като танкове, както и допълнителни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито САЩ и съюзниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2,1 млрд. долара – средства, предоставени от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която дава възможност на правителството на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните запаси на САЩ.

Останалите 500 милиона долара, с които ще се осигурят боеприпаси, за да се помогне на Киев да предприеме пролетна офанзива срещу руските сили, се очаква да дойдат от специален фонд, който позволява на президента при извънредни обстоятелства да черпи от наличните запаси на САЩ.

От началото на руската инвазия САЩ са обещали на Украйна помощ за над 30 млрд. долара, припомня Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военният бюджет за 10-15 дена. И ще продължава да скача.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест се готвят да изперат нови 2.6 милиарда през пералнята за пари Укроландия :D
6
4
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Ми тя си рухва доста мощно. Джуджето е назначило навсякъде послушни некадърници и балона му се пукна. Дават вече благословени свещи на войниците да ги пазят от куршуми
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще наливат, ще наливат и после за един ден ще се намятат на аеропланите и ще предоставят оцелялото по чудо оръжие в ръцете на руснаците. Като в Авганистан.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Единствената държава бореща се с комунизма истински. Всичко останало е само празни приказки на разни интересчий.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще помагат до последния европеец. На 5 и 6 Април има среща за това.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия се надяват Русия да рухне и те да заграбят всичките им ресурси, включително и на окрайна... затова влагат толкова пари и боеприпаси...
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расия скоро ще фалира пак, виждали сме го това вече