САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.

Може да включва и прецизни въздушни боеприпаси
159
САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.
Снимка: БГНЕС/EPA

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2,6 милиарда долара се очаква да бъде одобрен в понеделник, казаха вчера трима американски висши служители, цитирани от Ройтерс.

Те уточниха, че пакетът може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко вида боеприпаси, включително танкови, допълниха източниците, пожелали да запазят анонимност каза, като отбелязаха, че сумата и конкретното оборудване в пакета може да се промени.

Според тях се предвижда помощта да включва прецизни въздушни боеприпаси, оборудване за изграждане на мостове, което Украйна ще може да използва за атаки на руски позиции, освен това ремонтни машини за поправка на извадена от строя тежка техника като танкове, както и допълнителни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито САЩ и съюзниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2,1 млрд. долара – средства, предоставени от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която дава възможност на правителството на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните запаси на САЩ.

Останалите 500 милиона долара, с които ще се осигурят боеприпаси, за да се помогне на Киев да предприеме пролетна офанзива срещу руските сили, се очаква да дойдат от специален фонд, който позволява на президента при извънредни обстоятелства да черпи от наличните запаси на САЩ.

От началото на руската инвазия САЩ са обещали на Украйна помощ за над 30 млрд. долара, припомня Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
7
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
2,6 милиарда долара си е серизна сума.Напролет ще има доста разцъфнали руски танкове.
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не вярвам ,няма по миролюбова държава от САЩ.Всички медии говорят как са радетели за мир ,свобода ,демокрация и други човешки права как се грижат за световните ресурси ,а да финансират война..!!!? ,няма такова нещо.
126
1
 
7
 
! Отговори
Антоним преди 1 година
Всички любители на еднополовата либофф, прайдове, черрни паттки и т.н. станаха потомствени русофоби и украинофили, единствено, защото Русия е дом на най-голямата славянска диаспора които не понасят да слугуват на африкански и арабски малцинства ,третополови толерастии и развращаване на семейството. Друго си е Краварски народ да та такова!
125
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички любители на сръбската чалга, турбофолк, сръбски мурец у мъзо и т.н. станаха потомствени русофили и украинофоби, единствено, защото Украйна е дом на най-голямата българска диаспора които не понасят чалга. Друго си е Небесен народ да та такова!
124
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, много бесове вилнеят в Мордора и затова трябва да бъде десатанизиран, така може и да влезе в правия път на развитие.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кел файда!
122
3
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ДАНО УКРАЙНА ПРОПАДНЕ ВДЪН ЗЕМЯ И РУСИЯ ПОБЕДИ!!!
121
2
 
6
 
! Отговори
ренегат преди 1 година
след майдана 2014, украйна е 51 щат на сащ и тяхна собственост :)))
120
4
 
8
 
! Отговори
да преди 1 година
големи бу-дали излязоха тия укри, тикат им оръжие и те ходят на фронта да ги изтрепят! ...то май и народ не остана, каква контраофанзива - към киев ли? и с кого - с бабите и дядовците ли?
119
2
 
8
 
! Отговори
Инфлация преди 1 година
Една или множество печатници - каква власт дават. Създават и разрушават държави. Създават и разрушават банки. Карат милярди да работят за хартия която те печатат безразборно.
118
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Западът щял да фалира. Смях! Икономиките на Европа и САЩ сумарно са около 100 пъти по-богати от жалката Русия. Отделно голяма част от самият руски държавен резерв е блокиран и ще бъде развързан в полза на Украйна, в момента когато западът се почувства финансово неудобно.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 138, мдааа, по време на Ковид бяхте готови да го разкъсате Витанов, ама сега, когато се оказа че е русофил и дрънка това което искате да чуете, ви стана голям любимец! Хахах
116
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долара се клати, банките фалират, но тези "умните" продължават хахахах
115
5
 
13
 
! Отговори
САЩ ще загубят преди 1 година
Долара като световен валутен резерв, ще загубят с това хегемонията си, бизнеса на Нато ще фалира, но пък ще спечелят Западна Украйна, фалирала и нефункционираща държава, която марионетките им от ЕС ще издържат вовеки веков! 12 милиарда на месец минимална издръжка..
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, не може - нашите никому неизвестни копейкаджии не били съгласни! Хахах, това наподобява лозунга превърнал се в анекдот, от времето на соца и Кубинската криза: "Дръж се Куба, Кула е с теб"
113
3
 
7
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
Аз не! Затова не гласувам! Не искам да легитимизиром никоя американска колониална администрация в БГ! Ако бяхме северенна държава щях да гласувам!
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 129. ВИЕ ги избирате.
111
2
 
8
 
! Отговори
Да печатат пари бе преди 1 година
Колкото повече инфлация, толкова повече и по бързо банките ще фалират! Вече започнаха!!
110
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 127 да го увеличат данъка робство. Защото ВИЕ САМИ си гласувате да сте роби. Тиквата ви го каза миналата година.
109
2
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Ако гледаш на тях не като правителство на България, а колониална администрация на САЩ в България, действията им са напълно логични и оправдани :)